Ascultă Radio România Cluj Live

Ouăle și calitățile lor

Dacă tot suntem în perioada în care vopsim ouă și consumăm mai multe decât de obicei, trebuie să știm cum să le alegem să fie proaspete și care sunt calitățile lor.

oua calitati

Articol editat de cristina.rusu, 8 aprilie 2015, 06:00

Pentru ca ouăle să fie de calitate trebuie să se țină cont de prospețimea lor iar găinile de la care provin trebuie să fie sănătoase și cresute în libertate, hrănite cu hrană curată.

Cerințele pentru etichetarea ouălor proaspete au fost introduse în Uniunea Europeană în 2004. În acest sens, fiecare ou trebuie să aibă o ștampilă de la producător, astfel încât consumatorii să aibă libertatea de a alege.

Pe lângă termenul de garanție, oul este inscripționat și cu un cod de cifre, pe care nu ar trebui să îl trecem cu vederea, pentru că el oferă informații foarte importante cu privire la calitatea produsului, iar dacă nu are codul trecut pe el, oul acela trebuie evitat!!!

Există mai multe categorii de ouă, acestea fiind clasificate în funcție de modalitatea de creștere a păsărilor de la care provin, iar marcarea lor respectă standardele europene.

Astfel, prima cifră a codului precizează calitatea oului, iar următoarele cifre reprezintă codul de producător.

Mai exact: primul număr de pe ștampila oului arată cum sunt ținute găinile.

Ouăle marcate cu ”0” sunt ecologice și provin de la găini crescute în ferme ecologice și hrănite cu furaje care nu conțin făinuri proteice de origine animală, aditivi, conservanți sau coloranți sintetici.

Ouăle marcate cu ”1” sunt binecunoscutele ouă de la găinile de curte, crescute în aer liber sau în hale bine aerisite, având acces la curte.

Ouăle care poartă cifra ”2” sunt de la găinile crescute la sol, libere, în hale.

Ouăle inscripționate cu cifra ”3” sunt cele mai nocive, deoarece păsările sunt înghesuite în cuști suprapuse și reprezintă, peste 90% dintre ouăle comercializate la noi în țară.

După ce am aflat ce fel de ouă să cumpărăm, aflăm de la specialiști și ce calități au:

Ouăle sunt bogate în factori nutritivi indispensabili organismului, cu o valoare biologică mare.

Coaja oului conține foarte multe substanțe minerale, precum carbonații de calciu și de magneziu, fosfați, etc.
În albuș, proteinele ocupă un loc important iar în gălbenuș sunt concentrate mai mult lipide și o cantitate importantă de vitamine (A, B1, B2, D, H).

Oul este unul dintre cele mai hrănitoare alimente. Un ou cu masa de cca. 50 gr., are o valoare energetică de circa 100 kcal. Digestibilitatea oului este foarte ridicată: 97% pentru albus și 100% pentru gălbenuș.

Potențialul nutritiv al oului este de asemenea, foarte înalt, conținând practic toate trofinele esențiale pentru alimentația omului. Protidele oului (ovoalbumina și ovovitelina) au o mare valoare biologică cu cel mai echilibrat conținut de aminoacizi esențiali.

Oul este o sursă importantă de fosfor lecitinic, fier bine asimilabil, calciu precum și numeroase vitamine. Grăsimile din ouă, valoroase din punct de vedere biologic, asociate cu lecitina și cefalina, constituie tonifianți apreciați pentru activitatea nervoasă superioară.

Ouăle nu trebuie consumate în exces. Potrivit studiilor, un ou pe zi poate preveni cataracta, principala cauză a orbirii la persoanele vârstnice. Are această caracteristică datorită conținutului de luteină și zeaxanthin, doi antioxidanți puternici ce previn apariția afecțiunilor oculare.

Deși se spune că nu sunt recomandate cardiacilor, din cauza conținutului mare de colesterol, cercetătorii americani vin să infirme acest mit.

Ei susțin că nu există nici o legătură între consumul de ouă și bolile de inimă. De fapt, consumul regulat de ouă previne apariția cheagurilor de sânge, producerea unui infarct sau a unui atac de cord.

După ce s-a demonstrat că grăsimile saturate sunt cele care influențează în cea mai mare măsură nivelul colesterolului, majoritatea nutriționiștilor le recomandă celor care vor să ducă o viață sănătoasă, să consume trei, patru ouă pe săptămână.

Ouăle sunt o sursă bogată de choline, o substanță necesară organismului care ajută la funcționarea creierului, sistemului nervos și a sistemului cardiovascular. Un gălbenuș de ou conține în jur de 300 de micrograme de choline.

Tot ouăle te ajută să ai părul și unghiile frumoase și sănătoase, datorită conținutului de vitamine și minerale.

 

Sănătate

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate