Ascultă Radio România Cluj Live

De ce să construieşti un castel medieval?

 

De ce să construieşti un castel medieval?

Articol editat de , 20 martie 2015, 11:13 / actualizat: 22 martie 2015, 12:41

Această prezentare necesită JavaScript.

Un castel fortificat medieval se înalţă în zilele noastre. Se întâmplă în Franţa, pe şantierul de la Guédelon, considerat cel mai mare sit de arheologie experimentală din lume. Pentru o reconstituire cât mai fidelă, specialiştii de aici s-au documentat inclusiv în România, la Sibiu, unde au cercetat colecţia unică de mori de vânt pe care o deţine Muzeul ASTRA.
Am avut ocazia să vizitez Guédelon-ul (mulţumiri profesorului Luc Pierlot!) şi să discut cu persoana care coordonează cu mână forte întregul proiect.

Guédelon se află în inima regiunii Bourgogne, în Franţa, într-o zonă acoperită de păduri, care nu duce lipsă de piatră şi alte materiale de constucţie. Datorită acestui fapt, locul a fost ales pentru construirea unui un castel fortificat, cu tehnica secolului al 13-lea.

Castelul în construcţie a fost deschis pentru public în anul 1998. Pietrari, dulgheri, tăietori de lemne, fierari, împletitori de funii lucrează ca în evul mediu, în timp ce dau explicaţii vizitatorilor.

Ideea e de a construi pentru a înţelege, a înţelege cum se lucra în Evul Mediu, spune Maryline Martin, cea care conduce şantierul de la Guedelon. Numărul de 300.000 de vizitatori pe an, dintre care aproape o treime sunt copii, care vin în excursie cu şcoala, spune multe despre succesul acestui proiect, pe care unii l-au caracterizat ca „nebunesc”.

Maryline Martin: „Sunt oameni care, văzând că există Guédelon, au zis ‘ce-i cu aceasă nebunie?’, ‚de ce să construieşti un castel, când există atâtea castele în Franţa?’. A trebuit să le explicăm tuturor că e vorba de „arheologie experimentală”. Arheologia experimentală constă în a te pune în situaţia dintr-o anumită perioadă – pentru noi, în perioada Evului Mediu – şi, deci, de a construi acest castel de la prima piatră până la ultima ţiglă, de a reînvăţa aceste meşteşuguri, de a lucra manual, fără ajutor mecanic, numai cu ajutorul cailor; de a ne pune, deci, în situaţia construirii medievale.

-Ce se va intâmpla cand castelul va fi gata?

Maryline Martin: „Nu stiu si nici nu mă interesează. Ce mă interesează în fiecare zi e să aduc aproximativ 70 de persoane – sunt 70 de persoane care lucrează astăzi la Guédelon – în această aventură, de a construi. În fiecare zi, avem construcţia care avansează puţin câte puţin, tehnici pe care le stăpânim din ce în ce mai bine şi ceea ce ne interesează pe noi toţi, toată echipa Guédelon -ului, e să construim acest castel. Când el va fi gata, poate peste vreo 20 de ani – nu ne grăbim -, poate că alţii vor face ca el să prindă viaţă. Dar noi, toţi cei care suntem astăzi aici, suntem aici pentru a construi castelul.

-Cum măsuraţi succesul acestui proiect?

Maryline Martin: „Măsurăm succesul prin numărul de vizitatori. Avem peste 300.000 de vizitatori în fiecare an. Dintre aceştia, 80.000 sunt copii, care vin în cadrul vizitelor şcolare. Iar acesta e cel mai frumos succes pe care l-am putea avea – faptul că sunt atâţia oameni care vin să ne împărtăşească aventura. De fapt, asta îi şi permite acestei aventuri să continue, pentru că vizitatorii sunt cei care finanţează acest proiect „nebunesc”, sau extraordinar, care e Guédelon.”

Guédelon e un loc unde se întreţes file de istorie. Pentru reconstrucţia unei mori medievale, ale cărei rămăşiţe au fost descoperite de arheologii francezi, o echipă de specialişti a venit să se documenteze şi în România, la Muzeul ASTRA din Sibiu, care deţine, după unii, cea mai valoroasă colecţie de mori de vânt din Europa.

Patrimoniul tehnic preindustrial de care dispune Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Sibiu ilustrează, spun specialiştii, contactele şi influenţele multiple menţinute cu Europa Occidentală medievală.

Contacte care continuă şi în ziua de azi, după cum explică Maryline Martin, directoarea castelului-şantier de la Guédelon.

De câţiva ani, lucrăm cu arheologi, care au găsit o moară din evul mediu, din piesele căreia am decis să reconstruim o moară medievală. A trebuit să căutăm informaţii despre cum funcţionau aceste mori, si astfel a trebuit să ne îndreptăm către situl Astra din România. Ne-am dus la Sibiu, să vedem zecile de mori, unele mai pasionante ca altele… Şi iată că Sibiul şi situl ASTRA sunt şi ele foarte implicate în reuşita de la Guédelon.”

În data de 16 martie 2015, castelul-şantier de la Guédelon şi-a redeschis porţile vizitatorilor pentru un nou sezon.

 

Ioana Bindea

In fotografie:
Maryline Martin, directoarea castelului-şantier de la Guédelon.
P.S. Pistoalele din mâna directoarei sunt din lemn!

Puteţi asculta interviul cu Maryline Martin (în limba franceză) aici:

 

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:16

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes

Lungmetrajul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, și documentarul „Nasty”, despre viața...

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes
Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:04

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven

Uvertura operei Norma de Bellini, Simfonia nr. 9 de Beethoven, o capodoperă a genului în istoria universală a muzicii. Norma este o tragedie...

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Cultural luni, 22 aprilie 2024, 17:00

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a finalizat lucrările de reorganizare a expozițiilor permanente ale Muzeului Orașului Oradea.   Astfel,...

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Cultural duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva

Dramatizare: Rodica Suciu Stroescu.   Regia artistică: Leonard Popovici. În distribuţie: Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Mircea Albulescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Cultural vineri, 19 aprilie 2024, 12:36

Se pun în vânzare biletele pentru FITS

Biletele vor avea preţurile neschimbate şi în acest an, între 30 și 150 de lei, a anunţat preşedintele festivalului şi directorul...

Se pun în vânzare biletele pentru FITS
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 18:55

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia

Alba Iulia şi-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural şi istoric.    Spectacolele...

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 14:32

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

19-25 mai, șapte zile de povești noi, pentru copii și oameni mari, în care teatrul este în centrul atenției.   În această ediție va fi...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 18:00

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural...

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană