Ascultă Radio România Cluj Live

Aditivii alimentari pe locul 4 la cauzele mortalităţii

Majoritatea alimentelor din magazine conţin aditivi alimentari care reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră, spun specialiştii.

Aditivii alimentari pe locul 4 la cauzele mortalităţii

Articol editat de , 17 martie 2015, 16:04

Pe măsură de mâncatul sănătos ajunge să le fure tot mai mulţi bani din buzunare, oamenii aleg să mănânce alimente mai ieftine, care sunt însă pline de binecunoscutele E-uri. Aceşti aditivi sunt incluşi în alimente pentru că îmbunătăţesc considerabil gustul alimentelor şi culoarea acestora, neavând însă vreo valoare nutritivă. Gabriela Chealda, medic, spune că oamenii trebuie să înveţe să citească etichetele alimentelor pe care le consumă şi să facă diferenţa dintre aditivii buni şi cei nocivi.

Sunt euri bune care se pun în alimente şi nu sunt împotriva sănătăţii, dar multe se pun aiurea, ca să dea gust bun şi să atragă consumatorul. E vorba de vânzare şi ca să atragă trebuie să te atragă cu gustul. Dar trebuie citit cu atenţie, trebuie studiată lista şi oamenii trebuie să se înveţe să citească ce scrie pe înveliş. Eu sunt adepta mâncării sănătoase. Cu cât manânci mai simplu şi ai un echilibru, cu atât mai bine. (Gabriela Chealda, medic)

Oamenii spun că e destul de greu să mai consume ceva 100% natural, dar că încearcă să se ferească de E-uri cât pot de mult.

Mă feresc în general. Nu prea cumpăr alimente cu E-uri.

Destul de rar, dar da, se întâmplă să mă mai şi uit. Mă cam feresc de euri, dar în zilele noastre se întâmplă destul de rar să mai găseşti ceva sănătos.

Mâncaţi carne de pui. Puiul acela este o bombă, crescut cu hormoni, în două luni devine găină. O bucată de slănină de porc crescut fără nutrienţi dinăştia moderni este mai sănătos. Ia o salată dinasta care nici nu a văzut pământul care e mai periculoasă decât pieptul de pui şi slănina la un loc. Şi atunci nu mă întrebaţi de ce consum alimente cu E-uri. Eu îmi asum, pentru că ori nu pot să mănânc altceva, ori nu îmi permit.

Aditivii chimici sunt pe locul patru la cauzele mortalităţii din întreaga lume, după abuzul de droguri, medicamente şi după accidente, conform studiilor efectuate în ultimii zece ani de cercetători din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. Cu toate că oamenii admit faptul că mâncarea din magazine nu e întotdeauna sănătoasă, potrivit Oficiului pentru Protecţia Consumatorului, la Sibiu nu a fost depusă nicio reclamaţie în acest sens în ultimii doi ani de zile.

 

 

Cristian Florea

Călugărița pasionată de fotbal, decana de vârstă a planetei, a murit la 116 ani
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:49

Călugărița pasionată de fotbal, decana de vârstă a planetei, a murit la 116 ani

Născută pe 8 iunie 1908 în statul brazilian Rio Grande do Sul, călugărița Inah Canabarro Lucas a devenit călugăriță catolică la începutul...

Călugărița pasionată de fotbal, decana de vârstă a planetei, a murit la 116 ani
Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație