Ascultă Radio România Cluj Live

Ziua Protecţiei Civile la Cluj şi Sibiu

Piaţa Mare din Sibiu a fost împânzită, vineri, de trupele militarilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, în cadrul unei ceremorii militare dedicată sărbătoririi a 82 de ani de Protecție Civilă în România.

Ziua Protecţiei Civile la Cluj şi Sibiu
Foto: ISU Sibiu

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 28 februarie 2015, 09:31 / actualizat: 15 aprilie 2015, 9:35

La împlinirea a 82 de ani de muncă în folosul comunităţii sibiene, trupele militare s-au reunit în Piaţa Mare pentru un ceremonial militar şi religios, înaintări în grad şi o expoziţie de tehnică, pentru cei prezenţi la eveniment.

Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, le-a adresat mulţumiri cu această ocazie, tuturor celor care se ocupă de protecţia şi bunăstarea sibienilor.
Eficienţa muncii dumneavoastră este evidentă atunci când acţionaţi în mod profesionist şi prompt. Pentru acest lucru vă mulţumim. Vă mulţumim pentru tot ce aţi făcut în aceşti ani, când noi simplu, atunci când apare o problemă, o situaţie de risc, sunăm la 112. Acest lucru îl faceţi de 82 de ani. (Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea)

În cadrul ceremoniei, trei cadre militare din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dumitru Croitoru” din Sibiu au fost înaintate în gradul următor, înainte de termen. Este vorba despre doi plutonieri majori care au fost ridicaţi la gradul de plutonieri adjutanţi şi un plutonier, ridicat la gradul de plutonier major, ocazie cu care a luat cuvântul şi inspector şef, Cosmin Balcu.

Noul mecanism de gestionare a situaţiilor de urgenţă a adus tot mai multe atribuţii protecţiei civile, care în ultimii ani a trebuit să facă faţă numărului din ce în ce mai ridicat al provocărilor naturii dezlănţuite. Acest lucru solicită atât un alt standard de operativitate şi viteză de reacţie, sub semnul solidarităţii umane, cât şi o reală responsabilitate civică. Dragi colegi, avem de continuat o tradiţie pe care nu o putem înfăptui decât prin dăruire exemplară şi muncă asiduă, puse în slujba celor aflaţi în pericol. Să acţionăm în continuare pentru a oferi încredere şi siguranţă cetăţenilor, demonstrând umanism, profesionalism şi eficienţă. De ziua noastră, vă urez tuturor mult succes în activitatea profesională, împliniri în viaţa personală, sănătate şi bucurii alături de cei dragi. (Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dumitru Croitoru” din Sibiu, colonel Cosmin Balcu.)

Activităţile dedicate aniversării continuă sâmbătă, 28 februarie începând cu ora 10, când subunitățile de intervenție din Municipiul Sibiu și Mediaș, Agnita și Miercurea Sibiului își vor deschide porțile publicului larg. Vizitatorilor le vor fi prezentate tehnica de intervenție, modul de utilizare a acesteia, precum și materiale de informare preventivă specifice tipurilor de risc.

……………………

CLUJ

Aniversarea Zilei Protecţiei Civile din România este sărbătorită în fiecare an la 28 februarie, dată la care, prin Înalt Decret Regal, în anul 1933 intra în vigoare Regulamentul Apărării Pasive.

Cu această ocazie, au fost avansaţi înainte de termen un ofiţer şi trei subofiţeri din cadrul ISU Cluj. De asemenea, au fost primite mesaje aniversare de către Dr. Raed Arafat –Secretar de Stat, Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Colonel dr. Nicolae Cornea – Inspector General al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Indiferent de denumirea pe care a purtat-o de-a lungul timpului, de Apărare Pasivă, Apărare Locală Antiaeriană, Apărare Civilă, Protecţie Civilă, specificul activităţii a fost în permanenţă de protejare a populaţiei în situaţii de urgenţe civile.

Începând cu anul 2004, odată cu dobândirea de către România a statutului de ţară membră a structurii nord-atlantice şi viitoare ţară membră a Uniunii Europene, a început un proces de reformă instituţională, care a reunit protecţia civilă şi pompierii militari într-o nouă structură, unitară, cu rolul de salvare a vieţii oamenilor şi diminuarea pagubelor materiale în situaţii de urgenţă.

Misiunile noilor inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă nu au devenit mai uşoare, dimpotrivă complexitatea activităţii a crescut, rolul acestor inspectorate devenind unul foarte important alături de atribuţiile celorlalte componente ale Sistemului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

La această frumoasă aniversare, adresăm tuturor specialiştilor care au activat şi celor care activează în prezent în acest domeniu, felicitări pentru activitatea depusă, împliniri şi satisfacţii în activitatea profesională.
 

Cristi Florea, Alina Nechita

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?