Ascultă Radio România Cluj Live

Beneficiile ananasului

Ananasul (Ananas comosus) este un fruct comestibil cărnos, cu gust dulce-acrişor şi foarte aromat. Are numele comun atât al plantei tropicale cât şi al fructului. Conţine vitaminele A, B, B1. Fructele proaspete pot fi preparate sub formă de sucuri sau compoturi. Cristofor Columb este cel care a descoperit ananasul pe insula Guadelupa, în anul 1493. Fructul a ajuns în Europa abia în 1650. John Kidwell a introdus cultura de ananas din Hawaii şi astfel s-a început cultivarea acesteia la scară mare. Printre cei mai cunoscuţi şi influenţi producători de ananas a fost James Dole care s-a mutat în Hawaii şi a înfiinţat prima plantaţie în anul 1900. Dole a achiziţionat 24 ha de teren în 1901 şi ulterior suprafaţa fermei a crescut tot mai mult. După anul 2006, mai existau doar două marii companii de ananas în Hawai, respectiv Dole şi Maui.

ananas
Foto: Fructul dulce care face minuni pentru sănătatea ta!

Articol editat de , 11 ianuarie 2015, 06:00

Cei mai mari producători de ananas sunt: Filipine – 2,2 milioane tone; Tailanda – 1,9 milioane tone; SUA (Hawai) şi Brazilia cu 1,4 milioane de tone. Cel mai important exportator de fructe proaspete de ananas este Costa Rica cu 322.000 de tone. Începând cu anul 2000, cele mai multe fructe proaspete de ananas care se găsesc în supermarket-urile din SUA şi Europa aparţin unui hibrid ce a fost omologat în Hawaii la începutul anilor 1970.

Ananasul este unul dintre fructele recomandate în dieta de slăbit. Este bogat în fibre şi micronutrienţi, ajută la protecţia organismului faţă de cancer şi prin dispersarea blocajelor sangvine, creşte protecţia la nivelul inimii.

Fructele proaspete şi sucul de ananas sunt bogate în antioxidanţii care protejează organismului de radicalii liberi şi creşte imunitatea. Conţine enzime care dizolvă proteinele provenite din mâncare şi ajută la digestie. O cană plină cu bucăţi de ananas, crud, conţine doar 76 de calorii şi ţine de foame mult timp. Sucul de ananas este şi o sursă de vitamina C, ce ne ajută în cazuri de răceală. Extractul uscat de ananas are un conţinut bogat în bromelină, un amestec de enzime care accelerează metabolismul. Extractul se poate lua în timpul unei cure de slăbire, dar şi la terminarea ei, pentru a preveni îngrăşarea.

La cumpărare se alege fructul cel mai gustos în funcţie de miros. Acesta trebuie să aibă o aromă tropicală, proaspătă. Pentru a ajunge la miez, se cojeşte cu atenţie coaja şi partea fibroasă, iar apoi fructele se taie în bucăţi. În magazinele din Asia găsim fructe deja curăţate, după o tehnică specială şi decorativă în acelaşi timp.

 

RADOR

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate