Ascultă Radio România Cluj Live

Apa la PET poate fi extrem de periculoasă

Anumite studii relevă că apa la PET este chiar mai rea decât cea de la robinet, asta în ciuda credinţei că lucrurile stau de fapt invers.

apa de la PET
Foto: apa de la PET

Articol editat de Carmen Sas, 9 decembrie 2014, 06:00

Bineînţeles, aici a contribuit şi propaganda şi reclama pe care o fac producătorii.

Este, probabil, cea mai prosperă afacere: să vinzi apa. Efortul este minim, iar profitul maxim.

Revenind la studii, acestea indică faptul că ambalajul din plastic nu poate asigura puritatea microbiologică şi, după doar 3 zile de expunere la razele soarelui, într-un ml de apă plată sau minerală îmbuteliată în plastic sunt de până la 500 ori mai multe bacterii, decât în aceeaşi cantitate de apă de la robinet.

Explicaţia este simplă. Deoarece apa de la robinet nu intră în contact cu razele solare, iar temperatura apei este sub 24 grade Celsius, nu sunt îndeplinite condiţiile dezvoltării microbilor şi bacteriilor care există în orice mediu de pe pământ.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre pet-urile din plastic, pe care vara le găsim depozitate în aer liber şi la temperaturi de peste 30 grade.

Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât, în urma analizelor care nu se fac publice, deşi legislaţia europeană o impune, în apele îmbuteliate se găsesc culturi de Cyptosporidium care sunt responsabile pentru 25% din cazurile de greaţă, diaree, febră, şi care, pentru bătrâni, dar mai ales bebeluşi, pot fi fatale.

Dar bacteriile nu sunt singurele probleme. Prin depozitarea apei în recipiente de plastic, din cauza temperaturilor mari, straturile superficiale suferă la nivel molecular un proces de oxidare, rezultând eliberarea a diverşi compuşi chimici, extrem de toxici. Testul a fost efectuat de doctorul Paul Şerban, medic primar MG-MF, pe un eşantion de 12 sortimente de ape plate şi ape minerale.

 

RADOR

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate