Ascultă Radio România Cluj Live

Beneficiile consumului de seminţe de in

Seminţele de in sunt o sursă bună de fibre dietetice şi acizi graşi esenţiali Omega 3. Fibrele din seminţele de in se găsesc în principal în învelişul seminţelor. Consumate înainte de masă, fibrele conţinute în seminţele de in diminuează senzaţia de foame.
Beneficiile oferite sănătăţii de seminţele de in:
– Seminţele de in sunt bogate în:
-vitamine şi minerale, inclusiv vitaminele din grupul B, magneziu şi mangan
-fibre – solubile şi insolubile
-fitochimicale, inclusiv mai mulţi antioxidanţi puternici, cum ar fi lignanii
-acizi grasi Omega 3, esenţiali pentru combaterea inflamaţiilor. Seminţele de in sunt o sursă excelentă de acid alfa-linolenic. Uleiul din seminţe de in este format în proporţie de 50% din acid alfa-linolenic – de cinci ori mai mult decat uleiul de nucă sau canola, alte surse importante de acid alfa-linolenic.
– Seminţele de in ajută la scaderea colesterolului din sânge şi reglează nivelul de zahăr din sânge – Cercetătorii cred că fibrele din seminţele de in influenţează acţiunea colesterolului şi împiedică absorbţia acestuia în organism. Fibele solubile din seminţele de in scad colesterolul, contribuind la prevenirea acumulării de plăci în artere.
Seminţele de in ajută la subţierea sângelui, reducându-se astfel riscul de ateroscleroză. Acest lucru poate reduce tensiunea arteriala, previne apariţia accidentului vascular cerebral şi atacul de cord.În acelaşi timp, fibrele din seminţele de in scad nivelul de zahăr din sânge, aspect foarte important pentru persoanele care au diabet zaharat de tip 2.
Luptă împotriva cancerului – Studiile au aratat că seminţele de in au un rol important în lupta împotriva cancerului, în mod special în cazul cancerului de colon şi de sân. Aceste beneficii sunt rezultatul concentraţiei ridicate de lignani, care inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase.
Încetineşte pierderea osoasă – în urma unor studii realizate pe şobolani care sufereau de diabet zaharat, s-a constatat o încetinire a pierderii masei osoase, dupa ce animalele au fost hrănite cu seminţe de in. Efectul benefic a fost atribuit concentraţiei ridicate de acizi graşi, existente in seminţele de in.
Controlul greutăţii – Prin consumul seminţelor de in, saţietatea se instalează mai rapid şi este mentinută o durată mai lungă de timp. Daca doriţi să slăbiţi, este recomandabil să mâncaţi seminţe de in cu 30 de minute inainte de mese, pentru a vă controla apetitul.
-Îmbunătăţirea sănătăţii digestive – Fibrele din compoziţia seminţelor de in ameliorează constipaţia şi reglează tranzitul intestinal.
Creşterea imunităţii – Seminţele de in conţin substanţe care reduc inflamaţia şi permit sistemului imunitar să funcţioneze mai bine. Cercetări preliminare sugerează că seminţele de in pot estompa simptomele tulburărilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, psoriazis, lupus etc.

seminte in
Foto: seminte in

Articol editat de , 3 decembrie 2014, 10:05

Precauţii:

Persoanele care suferă de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn, ar trebui să evite seminţele de in din cauza efectelor lor laxative.

Femeile însărcinate şi mamele care alăptează nu ar trebui sa consume seminţe de in, ca şi femeile care sufera de fibrom, endometrioză sau boala ovarului polichistic.
Bărbaţii care au un risc crescut de apariţie a cancerului de prostată vor exclude din dietă seminţele de in.
Este important să aveţi aprobarea medicului înainte de a adăuga seminţele de in în regimul dumneavoastră alimentar.

 

Sfatulmedicului.ro

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate