Ascultă Radio România Cluj Live

Sparaghelul- reputat afodisiac

Sparanghelul este o legumă scumpă, rară şi pretenţioasă atât la cultivare cât şi la gătit, o legumă care are şi proprietăţi terapeutice.

Sparaghelul- reputat afodisiac

Articol editat de Carmen Sas, 14 noiembrie 2014, 13:32

Cu conţinut bogat în vitaminele A şi B dar şi în oligoelemete, mangan, fier şi fosfor, sparaghelul are proprietăţi diuretice, laxative, depurative şi remineralizante. Fluidifică circulaţia sângelui, determină scăderea zahărului din sânge, acţionează ca drenor hepatic renal, intestinal şi al pielii.

Printre cele mai importante proprietăţi ale sparanghelului se numără cele de sedativ în nevroze şi de calmant al durerilor reumatismale, cu excepţia bolnavilor de reumatism articular acut.

Sparanghelul este recomnadat de către specialişti în curele de slăbire, având o valoare calorică foarte mică. Persoanelor suferinde de astenie fizică sau intelectuală, specialiştii le recomandă consumarea sparanghelului crud.

Întrucât consumul exagerat poate irita epiteliul renal, sparaghelul nu este recomandat nefriticilor, celor bolnavi de cistită ori artriticilor.

Reputat afrodisiac, sparaghelul a fost consumat încă din antichitate. Acesta este considerat o delicatesă iar reţetele pe bază de sparanghel sunt rafinate şi necondimentate, pentru a pune în valoare gustul unic al legumei.

 

Rodica Tulbure

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate