Ascultă Radio România Cluj Live

Cum prevenim diabetul sau cum facem faţă bolii?

1 milion şapte sute de mii de români suferă de diabet zaharat, iar în lume sunt peste 400 de milioane de oameni afectaţi de aceasta boală.

Cum prevenim diabetul sau cum facem faţă bolii?

Articol editat de Andreea Leonid, 14 noiembrie 2014, 07:15 / actualizat: 14 noiembrie 2014, 16:40

Specialiştii estimează că în următorii 10-15 ani numărul cazurilor va creşte cu 50%. Conferenţiar-doctorul Cristian Serafinceanu ne spune cum putem preveni îmbolnăvirea:

„De obicei, oamenii nu iau micul dejun. Acesta trebuie să reprezinte 30% din valoarea calorică a alimentaţiei din cursul zilei. De ce este cel mai important micul dejun? Deoarece dimineaţa este intervalul din zi cel mai vulnerabil din punct de vedere metabolic. Dimineaţa se secretă toţi hormonii care ne ţin treji, care ne pregătesc de luptă. Trebuie să aduci alimente ca să asiguri substratul energetic pentru activitate. Dacă nu, atunci apar tulburări metabolice.”

Diabetul zaharat este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică din întreaga lume, iar ziua de 14 noiembrie este consacrată luptei împotriva acestei maladii.

Vineri la Subiectul Zilei discutăm despre diabet.

Predispoziția pentru diabet poate fi descoperită din timp în cazul donatorilor onorifici de sânge, prin analizele gratuite care se execută la centrele de donare sanguine, o data pe an.

Dr Laura Paladic , directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bistrița-Năsăud spune că au existat situații în care donatorul a aflat din aceste analize ca are diabet. În toate aceste cazuri a fost făcut și un al doilea rând de analize.

Sunt analize pe care le efectuăm gratuit, o data pe an, la fiecare donator. Analizele pe care le efectuăm la fiecare donare sunt pentru detectarea bolilor transmisibile prin sânge, dar diabetul nu este o boală care se transmite prin sânge. Au fost cazuri în care am pus în evidență diabetul, am repetat întotdeauna analiza pentru glicemie și  dacă am avut două rezultate pozitive s-a efectuat biletul de trimitere către medicul de familie, pentru luarea în evidență a bolnavului. (Laura Paladic, , directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bistrița-Năsăud)

Persoana diagnosticată cu diabet poate rămâne, în continuare donator onorific, dar numai în anumite condiții:

Dacă valorile sunt menținute la un nivel foarte scăzut și este un diabet compensat, în funcție de starea clinică, se poate menține și ca donator. Dar, se continuă cu o monitorizare mult mai atentă, fiind vorba, deja, de un început de diabet. ( dr. Laura Paladic).

Vârsta la care copiii fac diabet zaharat este tot mai mică în ultimii ani!

Medicul diabetolog Martha Bzduch din cadrul Centrului Diabetic Judeţean Satu Mare, atrage atenţia că în România au fost înregistrate deja două cazuri de diabet la sugari, iar în Satu Mare, cel mai mic diabetic are doar 1 an şi şapte luni.

Cel mai tânăr pacient al nostu, depistat în acest an cu diabet, are doar 1,7 ani. Este de speriat, pentru că nu doar în judeţul Satu Mare ci şi la nivelul întregii ţări, vârsta copiilor depistaţi cu diabet este tot mai mică. În ţară au fost depistate şi două cazuri de diabet la copii sugari cu vârsta sub 1 an. (Martha Bzduch, diabetolog, Centrul Diabetic Judeţean Satu Mare).

În evidenţele Centrului Diabetic Judeţean Satu Mare se află în prezent 43 de copii. Trei sferturi dintre aceştia sunt insulino-dependenţi, iar ceilalţi au făcut diabet pe fondul obezităţii.

Sălăjenii care suferă de diabet au la dispoziție doar doi medici specialiști. Asta înseamnă că fiecărui medic îi revin peste 5000 de pacienți, iar când unul dintre medici este în concediu, situația devine critică. Oficialii Direcției de Sănătate Publică Sălaj ridică din umeri și spun că Sălajul rămâne un județ evitat de medicii specialiști, mai ales de cei tineri, iar numărul pacienților cu diabet este în continuă creștere. Doctorul Ligia Marincaș, directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj spune că fiecare medic diabetolog trebuie să depună zilnic un efort uriaș pentru a acoperi măcar o parte din nevoi, iar situația este departe de a fi rezolvată.

Avem în evidență peste 11.500 de bolnavi de diabet, dintre care 2857 sunt insulino-dependenți și 8700 insulino-independenți. (Ligia Marincaș, directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj)
Problema este considerată gravă pentru că fiecare medic trebuie să muncească zilnic peste program pentru a putea acoperi măcar o parte din consultații. 

Numărul mediu de consultații pe un medic este de 3592 pacienți la Spitalul Județean Sălaj, 1800 la Spitalul Orășenesc Jibou. Pe termen mediu și lung va trebui să analizăm această strctură pentru a o adapta la nevoile actuale.(Ligia Marincaș, medic)

Pacienții sunt exasperați , mulți dintre ei, mai ales cei tineri care apelează la medici din județul Cluj. Se speră ca problema lipsei medicilor specialiști să se rezolve odată cu reabilitarea și modernizarea Spitalului Județean de Urgență Zalău, unitate care va deveni cel mai probabil atrăgătoare, mai ales pentru medicii tineri.

Ziua mondială a luptei împotriva diabetului se celebrează astăzi şi la Sibiu, prin activităţi de prevenire a acestei boli.

Studenţii de la Facultatea de Medicină de la Sibiu s-au mobilizat şi au pus în aplicare un proiect prin care le măsoară gratuit doritorilor glicemia şi tensiunea arterială, timp de câteva ore. Prin acest demers, tinerii speră să îi convingă pe oameni de gravitatea unei astfel de boli şi să îi determine să aibă un stil de viaţă sănătos. Alexandru Rădulescu, student voluntar şi coordonatorul proiectului „Ziua mondială anti-diabet”, ne oferă mai multe detalii.

Dorim să avertizăm oamenii care nu ştiu atât de multe despre diabet. Atunci când găsim valori ridicate vom îndruma trecătorul care doreşte să i se măsoare glicemia şi tensiunea arterială să meargă la medicul de familie, pentru că noi, fiind studenţi, nu putem să punem diagnostice. Dintre voluntari, unii sunt pentru prima dată la acest proiect şi le este dificil. Dar dacă suntem organizaţi şi disciplinaţi totul este mult mai uşor chiar şi pentru cei noi.(Alex Rădulescu, student voluntar)

Voluntarii sunt entuziasmaţi de oportunitatea de a-i ajuta pe cei din jur chiar dacă momentan o fac doar pentru câteva ore.

Am venit să ajutăm lumea. Vrem să vedem cum stau oamenii cu sănătatea, glicemia şi tensiunea arterială, cu ocazia Zilei Anti-diabet. Deocamdată mă descurc destul de bine şi îmi place ceea ce fac.(student voluntar)

Facem teste pentru glicemie. Mă descurc chiar foarte bine şi nu am făcut nicio gafă până acum.(student voluntar)

Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii s-au adunat în jurul voluntarilor pentru a-şi verifica glicemia şi tensiunea arterială.

Am venit să îmi verific glicemia, dar mai degrabă pentru o prietenă. O susţinem şi o lăsăm să facă practică pe noi. Am venit mai mult de distracţie, pentru că nu am probleme de sănătate.(cetățean)

Am glicemia 92, ceea ce e foarte bine. Oricum eu nu prea mănânc dulciuri. La anii noştri trebuie să mai avem grijă şi de sănătate. Tensiunea e un pic mare, dar am avut-o şi mai mare. (cetățean)

Sunt bine, din câte văd. Nu am avut probleme până acum. Glicemia o am numai 109. Cred că boala aceasta este ereditară. (cetățean)

Proiectul este derulat de Societatea Studenţilor Medicinişti Hipocrate din Sibiu şi a reuşit să mobilizeze 25 viitori medici, studenţi în anii I şi II de facultate.

 

Redacţia

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Greve în transportul public
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei joi, 2 mai 2024, 10:27

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania

Sperăm că v-aţi ales deja vopseaua pentru ouă, pentru că astăzi veţi avea nevoie de ea. Deşi, dacă e să mergem pe metodele tradiţionale,...

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 12:00

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul regizat de Tudor Giurgiu spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată...

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj