Ascultă Radio România Cluj Live

Dovleacul şi calităţile lui

Dovleacul are proprietăţi nutriţionale remarcabile, ce îl recomandă pentru dieta noastră zilnică, mai ales în lunile de toamnă, când îl găsim peste tot, din abundenţă.

Dovleacul şi calităţile lui
Foto: Dovleacul şi calităţile lui

Articol editat de cristina.rusu, 4 noiembrie 2014, 08:00 / actualizat: 4 noiembrie 2014, 9:15

O porţie de dolveac copt conţine în jur de 40 de calorii şi trei grame de fibre. Acest lucru înseamnă că îţi menţine senzaţia de saţietate pentru mult timp şi, în plus, îţi facilitează digestia. Fibrele din dovleac nu se deteriorează, indiferent de modalitatea de preparare. Aşadar, în plăcinte, sau în supe delicioase, dovleacul îţi livrează cantitatea de fibre de care ai nevoie pentru menţinerea unui nivel bun de energie, fără să mănânci prea mult.

Este o sursă de grăsimi bune

Poate nu te-ai gândit, dar atunci când găteşti mâncăruri cu dovleac, este bine să păstrezi seminţele şi să le foloseşti. Sunt o sursă ideală de proteine, vitamine şi minerale, în special, de zinc. Le poţi prăji în tigaie şi apoi le poţi pune în salate, sau le poţi mânca simple. Ele sunt bogate în aminoacidul triptofan, care joacă un rol important în producţia de serotonină, neurotransmiţător implicat în obţinerea echilibrului emoţional şi a stării de fericire.

Conţine antioxidanţi precum vitamina A

Culoarea protocalie a dovlecilor este dată de un pigment cu rol antioxidant, numit beta-caroten, prezent şi în morcovi. În cantităţi suficiente, efectul este vizibil la nivelul pielii care întinereşte, la nivelul vederii, care se menţine ageră şi la nivelul sistemului imunitar, care rămâne puternic.

Asigură organismului 500 mg de potasiu

Potasiul este un mineral de care inima şi muşchii au nevoie pentru a lucra în parametrii optimi. O porţie de dovleac livrează organismului în jur de 500 miligrame de potasiu. Comparativ cu alte alimente, dovleacul este foarte bogat în potasiu. De exemplu, o banană oferă în jur de 400 de miligrame de potasiu, iar cartofii dulci oferă 420 de miligrame. Din acest motiv dovleacul este recomandat pentru a reface echilibrul electrolitic al organismului după consum muscular intens, inclusiv după antrenamente, pentru a asigura buna recuperare a muşchilor. De asemenea, dovleacul conţine fitosteroli, substanţe care au dovedit în studii, efectul lor benefic în privinţa atenuării bolilor de inimă, deoarece combat şi reduc colesterolul.

Reduce riscul de cancer şi susţine imunitatea

Mulţimea de minerale şi de vitamine conţinute de dovleac, au efect antioxidant în organism. Acest lucru înseamnă că intervin asupra proceselor oxidative, adică contracarează radicalii liberi şi echilibrează de la nivel celular sănătatea corpului nostru. Deoarece dezechilibrele produse la nivel celular de stresul oxidativ conduc la boli grave precum cancerul, consumul de dovleac poate avea un efect preventiv şi protectiv împotriva modificărilor celulare, care generează această maladie. Sterolii din dovleac, alături de beta-caroten sunt arme importante de luptă împotriva modificărilor celulare cancerigene, de aceea, supele creme de dovleac, care păstrează aproape intacte proprietăţile acestei legume, sunt o hrană ideală. Nu uita şi de faptul că dovleacul susţine imunitata organismului datorită conţinutului important de vitamina C. O porţie de dovleac, conţine peste 10 miligrame de vitamina C, adică 20% din necesarul zilnic recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii  (OMS) pentru a ne menţine sănătoşi.

 

Redacţia

 

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate