10 cărţi de citit în noiembrie
Pentru ca luna noiembrie să treacă mai repede şi mai elegant, am preluat o recomandare făcută de bbc.com cu privire la 10 cărţi de citit pentru luna noiembrie. Chiar dacă aceste titluri nu sunt încă traduse, o parte din scriitorii mai jos menţionaţi, pot fi găsiţi în librariile româneşti cu opere la fel de interesante.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 2 noiembrie 2014, 08:32 / actualizat: 3 noiembrie 2014, 12:19
1. Patricia Cornwell, Flesh and Blood
Un criminal în serie îl ironizează pe Dr. Kay Scarpetta expunând un set de șapte monede de un penny de cupru, strălucitoare din 1981, pe peretele din grădina casei sale din Cambridge, Massachusetts. Ea se pregătește pentru o vacanță în Florida cu soţul ei Benton, angajat al FBI, însă o crimă petrecută în apropierea locuinţei lor, care implică un lunetist, îi întrerupe planurile deoarece soţul este cheamat la datorie. Curând cazul se dovedeşte a avea o implicare personală. (William Morrow)
2.Kirstin Downey, Isabella The Warrior Queen
Regina Isabella a Spaniei a avut în comun cu Regele Ferdinand o serie de „convingeri religioase, ambiții dinastice și un sentiment de misiune divină„, scrie Downey. Dar istoria a dat cea mai mare parte a creditului pentru Ferdinand. Susținută de noi cercetări, Downey arata cum Isabella a stabilit să ia puterea și să o folosească forţat, inspirată de modelul Ioanei d’Arc. Ea câştigă teren cu încheierea unui conflict înrădăcinat în Peninsula Iberică dintre musulmani și creștini, și finanțează călătoria lui Christopher Columb în Lumea Noua, guvernând astfel două secole de dominație colonială spaniolă în cele două Americi, – dar constată, de asemenea, sprijinul pentru cruzimea Inchiziția. Într-un portret fascinant revizionist, Downey schițează un monarh atât de adorat și demonizat, și susţine că Isabella a pus bazele primei superputeri globale. (Nan A Talese: Doubleday)
3. Nuruddin Farah, Hiding in plain sight
Romancierul Somaliei, Nuruddin Farah, laureat al Premiului Internațional pentru Literatură Neustadt, şi-a lansat cel de-al 12-lea roman, în Mogadishu. Aar, un somalez care a fugit atunci când țara s-a prăbușit în anarhie în anii 1990, este trimis acolo de ONU. Trei luni după, primește o amenințare cu moartea și cu câteva ore înainte de a se întoarce la fiul său adolescent și la fiica sa în Nairobi, el este ucis într-un atac terorist cu bombă la biroul ONU. Cine va deveni gardianul copiilor săi? Iubita lui soră vitregă, Bella, locuieşte în Roma şi este un fotograf de moda, cu o viață Footloose. Soția lui Valerie, care l-a lăsat cu un deceniu înainte pentru o altă femeie, trăiește în India. Extrem de îndurerată, Bella zboară spre Nairobi pentru a se ocupa ei iar Valerie reapare. Puternica poveste scrisă de Farah despre o familie spulberată, reflectă spectrul violenţei şi al haosului politic de pe urma căruia suferă omenirea. (Riverhead)
4. Hermione Lee, Penelope Fitzgerald: A Life
Distinsul biograf Hermione Lee a consemnat viața Virginiei Woolf și a lui Edith Wharton. Acum, ea oferă viața revelatoare a unui autor a cărui reputație literară nu a fost stabilită până în anii 60. Fitzgerald a fost nepoata a unui episcop excentric. Strălucitoarea ei mamă a murit de cancer, chiar înainte ca Penelope să intre la Oxford. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial a lucrat pentru BBC, apoi s-a căsătorit cu Desmond Fitzgerald, membru al Gărzii irlandeze. Alcoolismul lui i-a condus la ruină. Pe la mijlocul anilor 40, Fitzgerald locuia în obscuritate, venitul obţinut prin munca de profesor o ajută să-şi sprijine familia, iar ambițiile ei scriitoriceşti erau zădărnicite. A publicat primul ei roman, Bookshop, în 1978, iar cel de-al doilea roman, Offshore, care a câștigat Premiul Booker, în 1979. Lee spune povestea lui Fitzgerald cu empatia și pasiunea unui crtic. (Knopf)
5. Ian S MacNiven, Literchoor is my beat
Viața lui James Laughlin de MacNiven, fondatorul editurii New Directions , nu este doar o biografie, este un portret fascinant al grupului inventiv de scriitori și poeți care au modelat secolul trecut prin literatura de specialitate din SUA. Laughlin, care a studiat la Harvard, care aspiră să fie un poet, a folosit o moștenire de familie pentru a stabili noi direcţii în mijlocul Marii Depresie. El a descoperit poeţi precum Ezra Pound, Wallace Stevens și William Carlos Williams și scriitori ca Paul Bowles, Henry Miller, Delmore Schwartz și Tennessee Williams. El a fost printre primii americani care a publicat Borges, Garcia Lorca, Nabokov, Neruda, Pasternak, Octavio Paz și Dylan Thomas. MacNiven surprinde în Laughlin un personaj complex și retras, un schior de clasă mondială, care sa luptat cu boala bipolară și problemele matrimoniale. El oferă o privire în detaliu la încercările și triumful scriitorilor. (Farrar, Straus și Giroux)
6. Michael McGriff și JM Tyree, Our secret life in the movies
O idee foarte bună! McGriff și Tyree împărţeau un apartament în San Francisco, atunci când au stabilit să vizioneze fiecare film clasic și cult din catalogul Criterion Collection, dintr-un an. Bonus: vor scrie câte o poveste inspirată de fiecare film. Ei scriu Dungeons & Dragons, Evangheliile Gnostice, Reaganomics, despre sex, droguri, morții Kennedy și locuri de muncă part-time, despre bowling și stații de benzină, în explozii de narațiune inspirate de filmele Cassavetes, Kurosawa, Michael Mann, Scorsese, Tarkovski și multe, multe altele. Concluzie: „Suntem în filme și filmele sunt în noi.” Brilliant.
7. Lydia Millet, Mermaids in Paradise
În romanul său satiric, al 13-lea la număr, Millet transformă o luna de miere într-un mister ciudat, uneori caustic. Naratorul Deb are o perspectivă ciudată asupra logodnicului său Chip, care a combinat nunta lor cu evenimente sportive extreme. Dupa nuntă pleacă într-o staţiune din Caraibe, pentru o săptămână, unde beneficiază de un serviciu all-inclusive, şi se bucură din belşug de bautura si sex. În timp ce explorează minunăţiile din jurul insulelor, împreună cu ceilalți oaspeți și Nancy, un specialist marin, aceştia întâlnesc un grup de sirene, iar unul dintre ei realizaă un filmuleţ. A doua zi dimineaţa, Nancy s-a înecat (în propria cadă), secvenţa de film a dispărut, iar proprietarii companiei sunt decişi să creeze un parc tematic despre sirene. Locul este invadat de cei din mass-media şi de soldaţi. Sirene în Paradise este un hilar gen-Bender care lovește unele acorduri grave. (Norton)
8.Patrick Modiano, Suspended Sentences
Aceste trei nuvele, traduse de către Mark Polizzotti, s-au adunat într-o singură carte și s-au grabit în imprimare atunci când Patrick Modiano a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 9 octombrie 2014. Romancierul francez gravitează în jurul temei legate de ocupaţia nazistă a Franței în timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. În nuvela din titlu, Patouche, în vârstă de 10 de ani, și fratele său petrec un an cu foști artiști de circ în timp ce mama lor, actrită, este în turneu. E un amestec minunat de amintiri din copilărie și personajele sinistre din acea epocă. În proza poetică, Modiano evocă un Paris care nu mai există, dar care încă persistă în lumina și umbrele memoriei. (Yale University Press)
9.Alice Munro, Family Furnishings, Selected Stories, 1995-2014
Citat despre Alice Munro, atunci când ea a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2013 : „un virtuoz eliptic și comandantul nuvelei contemporane”, o caracterizează foarte bine ca şi scriitor. Operele sale sunt realizate în locul ei natal din sud-vestul comitatului Ontario, și explorează legăturile complexe de prietenie, dragoste și comunitate. Viața obișnuită este iluminată, la fel ca în povestea din titlu din noua ei colecție. Decorațiuni de familie începe ca o poveste despre secrete de uz casnic și se termină cu imaginea de descoperire a unui scriitor. Decorațiuni de familie este un companion de Povestiri alese (1968-1994) și o selecție esențială de 24 de povesti. (Knopf)
10. Rebecca Solnit, Enczclopedia of Trouble and Spaciousness
Este un roman premiat de critici şi apreciat de public. Rebecca Solnit cataloghează această colecție de eseuri ale ei drept „un jurnal de călătorie, o listă de experimenţe, un buchet de teorii și practici și o serie de propuneri cu privire la modul în care lucrurile ar putea fi”. Ea scrie despre dezastrele din New Orleans, Japonia și Haiti, mişcarea Ocupati, primăvara arabă, grădinăritul urban și autobuzul Google. Crează o imagine coerentă, revigorantă şi profund inteligentă a forțelor care au modelat momentul nostru prezent. (Trinity University Press)
Emanuela Luca