Ascultă Radio România Cluj Live

Ziua Armatei Române

UPDATE: Sâmbătă este Ziua Armatei. În urmă cu şapte decenii, în 25 octombrie 1944, militarii români au eliberat ultimele mari oraşe transilvănene – Carei şi Satu Mare – de sub ocupaţia străină.

Armata1

Articol editat de , 24 octombrie 2014, 07:00 / actualizat: 25 octombrie 2014, 13:42

În mai multe oraşe din ţară sunt organizate manifestări pentru a marca Ziua Armatei. La Carei, evenimentele s-au desfăşurat în faţa Monumentului Ostaşului Român, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, a premierului Victor Ponta şi a mai multor membri ai Guvernului, inclusiv a ministrului Apărării, Mircea Duşa.

Dacă acum 70 de ani ultima palmă de pământ românesc era eliberată, simpla menţiune a acestei date este cu siguranţă mult prea puţin faţă de ceea ce Armata a făcut pentru istoria României şi pentru ziua de astăzi a poporului român.
Ziua Armatei înseamnă jertfa a peste 800.000 de militari români, militari care au căzut la datorie, militari dispăruţi în cel de-al doilea război mondial sau militari răniţi în cel de-al Doilea Război Mondial. Dar Ziua Armatei ne trimite cu gândul şi la Războiul de independenţă din 1877, şi la Primul Război Mondial, unde aceeaşi armată care prin tradiţie a apărat interesele poporului român şi-a făcut datoria. Misiunile Armatei Române au fost întotdeauna în deplin acord cu interesele naţiunii române, cu interesele ţării, iar astăzi, la zi de sărbătoare, permiteţi-mi, în calitate de comandant al Armatei, să mulţumesc Armatei Române nu numai pentru ce a făcut în istorie, dar şi pentru modul cum şi-a îndeplinit misiunile în cei 10 ani de mandat pe care i-am avut ca preşedinte al României. (Preşedintele Traian Băsescu)

În urmă cu 70 de ani aici, printr-un sacrificiu extrem de greu, Armata Română a îndreptat ceea ce oameni politici, în mod nedrept au adus ca suferinţă României, prin dictatul de la Viena, atunci când Transilvania, parte a ţării româneşti a României, a poporului român a fost îndepărtată de la trupul ţării şi cred că este momentul în care trebuie să mulţumim Armatei Române şi să ne angajăm că niciodată asemenea tragedii nu vor mai fi permise în ţara noastră şi împotriva poporului român. Este obligaţia Guvernului României, oricare va fi acesta, să continue să pună la dispoziţia militarilor noştri, la dispoziţia resursei umane extraordinare, mijloacele tehnice şi de pregătire de care aceştia au nevoie pentru a-şi îndeplini misiunile şi cred că acest lucru trebuie făcut în continuare. (Premierul Victor Ponta)

Programul de la Carei a inclus depuneri de coroane şi jerbe de flori şi o paradă militară, în cadrul căreia au survolat avioane ale Armatei. De asemenea, cei 50 de soldaţi care au refăcut traseul parcurs de militarii români în cel de-al Doilea Război Mondial, au înmânat două drapele tricolore unor veterani de război. În plus, în curtea Castelului Karolyi din Carei a fost vernisată o expoziţie de echipamente şi tehnică militară.

La Cluj-Napoca s-a desfăşurat, sâmbătă dimineaţă, un ceremonial militar-religios şi s-au depus coroane şi jerbe de flori lamonumentul „Glorie Ostaşului Român” din Piaţa Avram Iancu.

………………………………………………………………………………………………………………………………………

Armata Română a ales ziua de 25 octombrie pentru a elibera complet teritoriul ţării în cinstea Regelui Mihai I, care în această zi îşi sărbătoreşte ziua de naştere.

Monarhiştii clujeni vor marca, sâmbătă, ziua Majestăţii Sale, printr-un eveniment ce va avea loc în zona statuii Memorandiştilor de pe bulevardul Eroilor, începând cu ora 18.00.

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Traseul Armatei Române, parcurs de soldaţii români în timpul celui de-al doilea  Război Mondial, la eliberarea Transilvaniei, este refăcut de un grup de voluntari.

Cei 50 de militari vor preda ştafeta de la un oraş la altul, pentru ca odată ajunşi în Carei, de Ziua Armatei, să înmâneze două drapele tricolore unor veterani de război:

Respectăm un traseu pe care l-am stabilit în funcţie de monumentele dedicate eroilor şi veteranilor. Au fost întâmpinaţi cu zâmbete, cu aplauze, cu foarte mult entuziasm peste tot. Două drapele tricolore o să le înmânăm la Carei unui veteran din cel de-al doilea război mondial, domnul general Dragnea şi unui veteran din teatrul de operaţie Afganistan, locotenentul Alin Marinescu, care a fost rănit anul trecut în Afganistan. (Marius Mocanu, sublocotenent)

Satu Mare

Ziua Armatei Române şi împlinirea a 70 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc, vor fi marcate în judeţul Satu Mare printr-o serie de manifestări care vor avea loc vineri şi sâmbătă în oraşele Ardud, Satu Mare, Negreşti Oaş şi Carei.

În oraşul Ardud, manifestările au loc vineri, 24 octombrie, şi vor consta în depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor, iar sâmbătă, 25 octombrie, ora 9:00, la Cimitirul Eroilor din Satu Mare sunt prevăzute un ceremonial militar şi unul religios. Principalele manifestări sunt prevăzute sâmbătă în municipiul Carei, cu participarea Diviziei IV Infanterie GEMINA din Cluj Napoca şi a Regimentului 30 Gardă şi Protocol Mihai Viteazu.
De la ora 11:00, în faţa Monumentului Ostaşului Român vor avea loc un ceremonial religios şi unul militar, dar şi exerciţii şi demonstraţii cu elemente şi echipamente de tehnică militară. La Satu Mare, manifestările sunt prevăzute să înceapă la ora 14:00, şi se vor desfăşura în faţa Monumentului Ostaşului Român.

Ziua Armatei Române va fi marcată și la Negreşti-Oaş, manifestările urmând să aibă loc de la ora 13:00, în faţa obeliscului dedicat eroilor revoluţiei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sălaj

Ziua armatei este marcată  în Sălaj printr-o serie de evenimente care aduc în centrul atenţiei în primul rând respectul pentru cei care şi-au dat viaţa pentru ţară, iar în al doilea rând pregătirea Armatei Române şi a militarilor aflaţi în teatrele de operaţiuni.

Cum arată o zi din viaţa unui soldat român aflat în zonele de conflict din Afganistan aflăm de la locotenent colonelul Nicolae Oros, care a petrecut ani de zile în teatrele de operaţiuni din Irak si Afganistan.

O zi din viaţa unui militar român din zonele de conflict începe dimineaţa foarte devrem,  când este prezentată în detaliu următoarea misiune , aceasta fiind pregătită, uneori, cu luni de zile înainte. Prietenia şi echipa sunt esenţiale pentru reuşitele misiunilor din zonele de conflict fără pierderi de vieţi omeneşti, astfel încât toţi militarii să se întoarcă la bază nevătămaţi.  (Nicolae Oros, locotenent colonel)

Ziua Armatei nu se va încheia fără o ceremonie militară din care nu va lipsi retragerea cu torţe a militarilor din Zalău.

Despre Armata Română, care îşi aniversează ziua în 25 octombrie, vorbim vineri, 24 octombrie,  la Subiectul Zilei.

 

Redacţia

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen
Stirea zilei joi, 7 martie 2024, 10:33

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen

Partidul Popular European a adoptat, în unanimitate, în prima zi a congresului de la Bucureşti, un manifest electoral în care cere ca România...

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen
Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Stirea zilei miercuri, 6 martie 2024, 09:26

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu

Șoferii de autocamioane care doresc să tranziteze frontiera dintre România și Ucraina prin punctul de la Halmeu, au de așteptat în prezent...

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirea zilei marți, 5 martie 2024, 14:26

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România. Marți, 5 martie, a pornit primul utilaj pentru forajul...

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei miercuri, 14 februarie 2024, 08:42

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor

Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale...

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei marți, 13 februarie 2024, 06:00

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România

Marți, 13 februarie, va fi Ziua mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții...

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 13:23

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]

UPDATE: ora 13.35 Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre...

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 09:29

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor

La şedinţa de săptămâna trecută PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Cea mai vehiculată variantă este ca în 9 iunie,...

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor
Stirea zilei vineri, 9 februarie 2024, 12:07

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]

UPDATE: ora 16.14 România este pregătită pentru orice decizie în procesul privind Roşia Montană, dă din nou asigurări premierul Marcel...

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]