Ascultă Radio România Cluj Live

În Sălaj, sunt peste 3000 de pălincii înregistrate.

În Sălaj sunt înregistrate peste 3000 de pălincii, unităti în care este obţinută cunoscuta băutură sălăjeană. În cele mai multe cazuri este utilizată aceeaşi metodă de fierbere a fructelor ca cea de acum două secole, prin dubla distilare. Autorităţile judeţene se gândesc să transforme câteva pălincii în adevărate muzee, multe fiind o adevărată atracţie mai ales pentru turiştii străini. Povestea acestor pălincii începe odată cu culesul prunelor:

În Sălaj, sunt peste 3000 de pălincii înregistrate.

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 octombrie 2014, 15:54

Când sunt prune multe le adunăm, le punem pe toate în căzi cum spunem noi şi după 3 săptămâni le dăm la cazan le fierbem şi facem ţuică. O laşi cum o culegi de pe prun, într-adevăr este medicament dar nu exagerat de multă. (Ioan Cristea)

Ioan Cristea a moştenit secretul fiertului pălincii de la bunicul său şi spune că povestea celebrei pălinci începe odată cu recoltarea prunelor la care  participă toţi membrii familie. Odată strânse prunele ajung la pălincie.  Aici totul se transformă într-o artă în care tradiţia este la ea acasă.

Am întâlnit o astfel de pălincie în localitatea Ortelec, unde breiner, adică cel care are grijă ca pălinca să aibă mărgea după ce a fiert, este domnul Vasile unul dintre cei care au desluşit misterele obţinerii celebrei băuturi tradiţionale:

Cazanele sunt din cupru alimentar şi se procesează în cazan vodca, asta e cea mai slabă, de 40-45 de grade, după care o băgăm la cazanul mic şi se face pălinca la 52 de grade, dar se face de 70 de grade prima dată. Cel care se ocupă de foc este tot breinerul, care se ocupă şi de cazane. Focul trebuie să fie mai moale, lemne se folosesc cele de stejar, de fag, ce are omul. După, aşteptăm cam 6 ore să iasă ţuica. Ne-am modernizat, nimeni nu mai învârteşte în cazan, totul se face motorizat. Procesul de producţie a pălincii durează până în noiembrie, decembrie, pînă au oamenii marfă. Meseria am învăţat-o de la tata, pălinca se verifică dacă este bună prin bătutul în pahar şi se vede mărgeua, se gustă să se vadă dacă este tare, să fie dulce nu acră. (Vasile, breiner)

Simbolul Sălajului are însă o problemă, nu poate fi cumpărat pentru că deocamdată figurează pe lista produselor spirtoase iar taxarea este dublă, odată la cazan şi a doua oară la îmbuteliere.

Prieteni de-o viață, colegi pe podium
Reportaje luni, 2 iunie 2025, 13:54

Prieteni de-o viață, colegi pe podium

Ciprian și Diego sunt o echipă de campioni mondiali. Locul întâi la cel mai dificil concurs de dresaj canin din lume, mondioring. Sunt clujeni,...

Prieteni de-o viață, colegi pe podium
Săritoarea Ieduțului – cascada care îți pune inima în mișcare
Reportaje duminică, 25 mai 2025, 12:01

Săritoarea Ieduțului – cascada care îți pune inima în mișcare

Săritoarea Ieduțului – cascada care îți pune inima în mișcare În inima Munților Apuseni, ascunsă de ochii grăbiți ai turiștilor de...

Săritoarea Ieduțului – cascada care îți pune inima în mișcare
U Cluj în Cupele Europene după 53 de ani! Sabău: „Nu se mai ține Untoldul! Gata, La revedere!”
Reportaje miercuri, 21 mai 2025, 12:10

U Cluj în Cupele Europene după 53 de ani! Sabău: „Nu se mai ține Untoldul! Gata, La revedere!”

După 53 de ani, Universitatea Cluj revine în cupele europene, performanță reușită în urma unui sezon în care s-a și aflat timp de 18 etape...

U Cluj în Cupele Europene după 53 de ani! Sabău: „Nu se mai ține Untoldul! Gata, La revedere!”
Pastilă pentru o minte sănătoasă – sfaturi de la psihoterapeut
Reportaje miercuri, 14 mai 2025, 11:17

Pastilă pentru o minte sănătoasă – sfaturi de la psihoterapeut

Cum vă mai simțiți? Pentru că luna mai este luna conștientizării sănătății mintale, deci un prilej bun să ne amintim să ne gândim și la...

Pastilă pentru o minte sănătoasă – sfaturi de la psihoterapeut
Reportaje marți, 13 mai 2025, 12:18

Belgica aduce la Cluj ”Visul primei nopți polare”

În vara anului 1897, în portul Anvers din Belgia, câțiva oameni se îmbarcau pentru o călătorie spre Antarctica. Acestora li se alătura...

Belgica aduce la Cluj ”Visul primei nopți polare”
Reportaje miercuri, 7 mai 2025, 16:07

Tradiţii, izolare digitală şi aşteptări: Conclavul cardinalilor începe la Vatican

Miercuri, 7 mai, la Vatican se deschide Conclavul cardinalilor, unul dintre cele mai vechi și mai încărcate de simbolism procese electorale din...

Tradiţii, izolare digitală şi aşteptări: Conclavul cardinalilor începe la Vatican
Reportaje vineri, 2 mai 2025, 06:00

Căpușele de oraș, o problemǎ tot mai frecventǎ

Căpușele de oraș au devenit o problemă tot mai apăsătoare pentru locuitorii urbelor. Nu este vorba doar despre speciile periculoase, ci despre...

Căpușele de oraș, o problemǎ tot mai frecventǎ
Reportaje miercuri, 30 aprilie 2025, 15:51

Muzica de cameră iese în oraș. Și ne dă întâlnire

De la Bach la Piazzolla, de la lied italian la repertoriu romantic francez, muzica de cameră și-a propus să iasă în calea clujenilor prin 11...

Muzica de cameră iese în oraș. Și ne dă întâlnire