Ascultă Radio România Cluj Live

În Sălaj, sunt peste 3000 de pălincii înregistrate.

În Sălaj sunt înregistrate peste 3000 de pălincii, unităti în care este obţinută cunoscuta băutură sălăjeană. În cele mai multe cazuri este utilizată aceeaşi metodă de fierbere a fructelor ca cea de acum două secole, prin dubla distilare. Autorităţile judeţene se gândesc să transforme câteva pălincii în adevărate muzee, multe fiind o adevărată atracţie mai ales pentru turiştii străini. Povestea acestor pălincii începe odată cu culesul prunelor:

În Sălaj, sunt peste 3000 de pălincii înregistrate.

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 octombrie 2014, 15:54

Când sunt prune multe le adunăm, le punem pe toate în căzi cum spunem noi şi după 3 săptămâni le dăm la cazan le fierbem şi facem ţuică. O laşi cum o culegi de pe prun, într-adevăr este medicament dar nu exagerat de multă. (Ioan Cristea)

Ioan Cristea a moştenit secretul fiertului pălincii de la bunicul său şi spune că povestea celebrei pălinci începe odată cu recoltarea prunelor la care  participă toţi membrii familie. Odată strânse prunele ajung la pălincie.  Aici totul se transformă într-o artă în care tradiţia este la ea acasă.

Am întâlnit o astfel de pălincie în localitatea Ortelec, unde breiner, adică cel care are grijă ca pălinca să aibă mărgea după ce a fiert, este domnul Vasile unul dintre cei care au desluşit misterele obţinerii celebrei băuturi tradiţionale:

Cazanele sunt din cupru alimentar şi se procesează în cazan vodca, asta e cea mai slabă, de 40-45 de grade, după care o băgăm la cazanul mic şi se face pălinca la 52 de grade, dar se face de 70 de grade prima dată. Cel care se ocupă de foc este tot breinerul, care se ocupă şi de cazane. Focul trebuie să fie mai moale, lemne se folosesc cele de stejar, de fag, ce are omul. După, aşteptăm cam 6 ore să iasă ţuica. Ne-am modernizat, nimeni nu mai învârteşte în cazan, totul se face motorizat. Procesul de producţie a pălincii durează până în noiembrie, decembrie, pînă au oamenii marfă. Meseria am învăţat-o de la tata, pălinca se verifică dacă este bună prin bătutul în pahar şi se vede mărgeua, se gustă să se vadă dacă este tare, să fie dulce nu acră. (Vasile, breiner)

Simbolul Sălajului are însă o problemă, nu poate fi cumpărat pentru că deocamdată figurează pe lista produselor spirtoase iar taxarea este dublă, odată la cazan şi a doua oară la îmbuteliere.

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
Reportaje vineri, 11 aprilie 2025, 14:34

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​

În perioada 11 – 13 aprilie 2025, Oradea găzduiește prima ediție a unui hackathon intensiv de 72 de ore, organizat de Uniunea Studenților din...

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
Reportaje sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci

La o aruncătură de băț de Bonțida, la doar 2,84 kilometri în linie dreaptă, se află un castel cu o poveste fascinantă, plină de umor,...

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Reportaje joi, 3 aprilie 2025, 14:10

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului

Centrul de zi al Asociației Autism Transilvania își deschide astăzi porțile către vizitatorii dornici să învețe în cadrul unor ateliere de...

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie