Ascultă Radio România Cluj Live

Coreea de Nord sau iluzia deschiderii

De când se află la cârma regimului de la Phenian, Kim Jong-un nu a confirmat timidele speranţe ale occidentului că, un tânăr şcolit în vest ar putea, gradual şi prudent, să deschidă societatea nord-coreeană, dacă chiar nu să iniţieze reforme menite să scoată Coreea de Nord din izolarea completă de azi.

Coreea de Nord sau iluzia deschiderii

Articol editat de , 9 octombrie 2014, 15:05 / actualizat: 12 octombrie 2014, 11:11

Nu doar că acest lucru nu s-a întâmpalt din 2011 încoace, însă regimul se arată tot mai închistat şi fosilizat, într-o societate în care, spun mulţi psihiatri occidentali, probabil foarte mulţi îşi vor fi pierdut deja limpezimea minţii din cauza dedublării continue şi a terorii.

Eşafodajul puterii de la Phenian este, pe cât de stalinist, pe atât de imprevizibil.

Zilele trecute, adjunctul ambasadorului nord-coreean la Naţiunile Unite, Ri Tong Il, a surprins audienţa acceptând să răspundă la câteva întrebări. Desigur, diplomatul a refuzat să dea detalii despre starea de sănătate a tânărului dictator, văzut în public ultima oară la un concert al formaţiei Moradong, la 3 septembrie. Dispariţia sa ulterioară a alimentat speculaţii în presa occidentală despre o posibilă îmbolnăvire sau chiar o destituire de către gerontocraţia din Partid.

Cel mai important ziar de la Seul, Chosun Ilbo, scria în septembrie că liderul de la Phenian şi-ar fi rupt ambele glezne, pe fondul excesului de greutate, şi că ar fi fost operat, probabil, de medici occidentali. Cum secretomania este politică de stat în Corea de Nord, televiziunea de stat anunţa totuşi că:

Mareşalul nostru , în ciuda disconfortului, continuă să conducă poporul. Cotidianul partidului, Rodong Sinmun, scria de asemeni că Kim… îşi continuă munca, vizitând neobosit fabrici şi uzine, fără sa se sufle o vorbă despre ce fel de “disconfort” ar fi vorba.

Adjunctul ambasadorului a mai vorbit despre cele peste 40 de sancţiuni pe care comunitatea internaţională le-a impus ţării sale, şi s-a plâns de cât de multe greutăţi cauzează ele “mediului paşnic în care îşi desfăşoară activitatea poporul nostru”.

Venind vorba despre dosarul drepturilor omunui, Ri Ton Il a spus fără să a clipi că în ţara sa acesatea sunt respectate mai presus de toate convenţiile internaţionale, afirmând că în Coreea de Nord nu există lagăre de muncă pentru deţinuţi politici, cu toate că serviciile de informaţii occidentale cunosc perfect numărul şi locaţia acestora.

Analiştii se întreabă de ce reprezentatul regimului a ales să răspundă la întrebări, inversând o tradiţie nefericită de până acum. Răspunsul poate consta dintr-un cumul de factori. Sancţiunile economice şi performanţele catastrofale ale economiei de comandă nord-coreene fac viaţa tot mai insuportabilă, iar lipsurile de tot felul sunt la ordinea zilei.

Regimul este conştient că propria sa supravieţuire depinde, în mod esenţial, de ajutorul alimentar din exterior şi de sperata înlesnire sau eliminare completă a sancţiunilor.

De asemeni, coincidenţa (sau nu) face ca deschiderea simulată de adjunctul ambasadorului la ONU să vină într-un moment special. O comisie a organizaţiei mondiale a publicat recent un raport devastator vis-à-vis de respectarea drepturilor omului în Coreea de Nord, descriind abuzurile regimului drept crime împotriva umanităţii, iar raportul este acum în drum spre Adunarea Generală.

În plus, nu întâmplător, un alt oficial de rang înalt de la Phenian declara recent că regimul este din nou dispus la negocieri privind dosarul nuclear.

Ce ne indică toate acestea? Nimic altceva decât a nouă încercare de a mai câştiga timp şi un dram de bunăvoinţă din partea comunităţii internaţionale, de care depinde capacitatea regimului de a hrăni polulaţia şi de a nu ajunge din nou la foamete, ca în anii 90, şi, în fond, chiar supravieţuirea sa. Pentru moment.

 

Cristian Ivaneș

UE: S-a adoptat legea privind folosirea Inteligenţei Artificiale
Internaţional miercuri, 22 mai 2024, 11:46

UE: S-a adoptat legea privind folosirea Inteligenţei Artificiale

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat o lege privind reglementarea folosirii Inteligenţei Artificiale.   Documentul interzice unele...

UE: S-a adoptat legea privind folosirea Inteligenţei Artificiale
Doar cu buletinul, de acum în Turcia
Internaţional marți, 21 mai 2024, 13:50

Doar cu buletinul, de acum în Turcia

Autoritățile turce au publicat marți, 21 mai, în Monitorul Oficial un decret prin care cetățenii români pot să intre în Turcia pentru...

Doar cu buletinul, de acum în Turcia
Premierul Slovaciei a fost rănit într-un incident armat
Internaţional miercuri, 15 mai 2024, 17:18

Premierul Slovaciei a fost rănit într-un incident armat

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în abdomen după o ședință de guvern miercuri, 15 mai 2024, a anunțat presa slovacă.  ...

Premierul Slovaciei a fost rănit într-un incident armat
Un exemplar rar de panda brun, surprins în China
Internaţional luni, 13 mai 2024, 13:25

Un exemplar rar de panda brun, surprins în China

Un panda uriaş brun care trăieşte în sălbăticie a fost surprins de camerele de filmat în Munţii Qinling din provincia Shaanxi, situată în...

Un exemplar rar de panda brun, surprins în China
Internaţional duminică, 12 mai 2024, 13:48

A doua noapte cu aurore boreale

Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea întreagă au încercat să surprindă momentele în care aurorele boreale au iluminat cerul,...

A doua noapte cu aurore boreale
Internaţional duminică, 12 mai 2024, 08:05

NEMO a câștigat Eurovision 2024!

Nemo a obţinut 365 de puncte, dar a cucerit şi publicul care i-a adus 226 de puncte, permiţându-i cu 591 de puncte să-l depăşească pe...

NEMO a câștigat Eurovision 2024!
Internaţional sâmbătă, 11 mai 2024, 09:14

O furtună geomagnetică severă lovește Pământul

O furtună geomagnetică severă a lovit pământul în noaptea de vineri spre sâmbătă și va continua pe tot parcursul zilei de sâmbătă, 11...

O furtună geomagnetică severă lovește Pământul
Internaţional joi, 9 mai 2024, 10:46

O stradă din Paris se va numi Lʼavenue Alexeï Navalny

Strada care a fost redenumită se va numi acum Lʼavenue Alexeï Navalny. Sursa citată este Consiliul Arondismentului 16 din Paris.   Consiliul...

O stradă din Paris se va numi Lʼavenue Alexeï Navalny