Transilvania, tărâm mitic pentru britanici
În Marea Britanie oamenii știu că Transilvania este o țară mitică, 50 la sută dintre englezi cred că Transilvania nu există. Au auzit numai de Dracula.
Articol editat de Alina Vingan, 28 august 2014, 22:00
Născut în Scoția, Douglas McFarlane a venit prima data în Transilvania în 1994. Pe atunci lucra ca profesor de engleză pentru străini în Polonia și într-o vacanță a venit aici să vadă zona despre care se spun atâtea povești cu vampiri.
Apoi s-a întors în 1997; de data aceasta pentru a preda engleza străinilor din Timișoara și Târgu Mureș.
Cu acea ocazie a ajuns Douglas McFarlane în zona Huedinului, pe care a hotărât să nu o mai părăsească.
Între Cluj și Huedin peisajul e foarte frumos și m-am gândit să ne stabilim aici. Viața e foarte interesantă cu țărani, cu ferme mici. Pentru noi a fost o posibilitate să cumpărăm puţin teren, cultivăm legume, fructe, avem și pomi. Oamenii trăiesc aproape de natură au câteva vaci şi porci. Pentru noi e stilul de viață perfect, nu e distrusă natura.
În Tomoș este o casă cu o cameră foarte, foarte micuță. Ideea este să punem acolo biblioteca, un loc unde omul poate să citească o carte despre ecologie, despre istoria Transilvaniei.
În Aluniș casa nu este încă gata. Sunt 5,10 kilometri între case, iar oamenii pot să facă un tur cu măgarii sau pe bicicletă.
În timp, Douglas McFarlane a înființat și Asociatia „Tarnat-Munții Vlădeasa Durabil” prin intermediul căreia încearcă să reânvie tradițiile din zonă.
El i-a îndemnat pe sătenii din Călățele să creeze fel de fel de obiecte populare, de la broderii, la unelte din lemn; care apoi să fie vândute, iar oamenii să câștige, astfel, un ban în plus.
Scțianul stabilit în Ardeal s-a implicat și altfel în păstrarea specificului zonei Huedinului.
A cumpărat mai multe case țărănești pe care le-a renovat și acum vrea să le pună în valoare.
Am cumpărat aici 4 clădiri țărănești făcute din lemn și noi reparăm cu materiale tradiționale: cu var, cu lut. Nu folosim materiale moderne, nu folosim beton, nu folosim ceva sintetic sau plastic, deloc. Casele sunt în Tomoș, Văleni și Alunișu la câteva kilometri de Huedin.
Noi nu folosim mașină, mergem cu bicicleta. La Văleni vrem să facem un fel de hostel.
De îndată ce va reuşi să renoveze cele 4 cladiri, Douglas McFarlane se gândeşte să le includă într-un mic circuit turistic. E convins că nu va duce lipsă de clienţi, pentru că, cel puţin în Anglia, o astfel de ofertă ar fi bine primită.
Mihai Miclăuş