Transilvania văzută la radio: Drum bun pe creasta Munţilor Rodnei!
Zilele frumoase de peste an pot fi un bun prilej pentru cei care iubesc muntele, să urce spre traseul de creastă din Munţii Rodnei. Vor avea parte de o experienţă de neuitat!
Articol editat de Carmen Sas, 4 august 2014, 15:20 / actualizat: 14 august 2014, 13:15
Traseul de creastă al Munţilor Rodnei însumează o lungime de 55 de km şi poate fi străbătut în circa trei zile, mai ales că nu este unul accidentat. Traseul este inclus în aria protejată a Parcului Naţional Munţii Rodnei, astfel că cei care urcă pe munte trebuie să ştie câteva lucruri: nu se poate campa oriunde, decât în locurile special amenajate şi nu pot beneficia decât de existenţa unui refugiu, în zona de creastă. Doina Jauca, directorul administraţiei PNMR, ne oferă primele îndrumări:
Există şapte locuri amenajate pentru campare, unde se poate înnopta. În privinţa accesului la creasta Munţilor Rodnei putem începe cu accesul din Pasul Şetref, pentru un parcurs de la vest spre est. Se poate începe şi din partea cealaltă, din Pasul Rotunda, pe lângă Lacul Lala şi Vârful Ineu, în ambele cazuri putându-se străbate un traseu de creastă de 55 de km. Se poate accede la creastă şi din partea sudică a Parcului Naţional Munţii Rodnei, pe văile Bătrâna, Cormaia, Anieş, Valea Vinului, Pasul Rotunda. Din partea nordică se poate urca dinspre Borşa spre Pasul Pietrosul Mare sau din Pasul Prislop spre Lacul Stiol şi, din nou, spre creasta principală.
Desigur, urcarea pe munte nu este uşoară nici măcar vara, dar, odată ajunşi pe creastă, turiştii vor avea o privelişte minunată, după cum ne asigura Doina Jauca:
Se văd crestele Munţilor Rodnei, partea nordică fiind mai spectaculoasă, cu căldările sale glaciare. La începutul verii, toţi versanţii sunt acoperiţi de rhododendron, priveliştea fiind absolut uimitoare! Se mai pot urmări caprele negre, marmota şi alte animale care vieţuiesc în aceşti munţi. Apoi, spre sud-est, se văd crestele Munţilor Călimani şi Munţii Bârgăului.
În zona de creastă a Munţilor Rodnei exista doar un singur refugiu, amplasat sub vârful Ineu, dar turiştii aflaţi în dificultate pot apela şi la găzduirea la stânele aflate ceva mai jos de creastă. Cortul este indispensabil montagnardului care îşi propune să facă toată creasta, de la vârful Pietrosul Mare până la vârful Ineul Mare; i-am solicitat şefului Serviciului Judeţean de Salvamont Bistriţa Năsăud, Mircea Baciu, informaţii privind drumeţia în siguranţă pe acest traseu:
Zonele de campare sunt destul de uşor de găsit, fiindcă sunt amplasate în zonele în care există şi apă, izvoare sau lacurile din apropierea crestei. Odată ajuns pe creastă, turistul o parcurge destul de uşor, dar el trebuie să fie dotat cu un echipament bun: bocanci, îmbrăcăminte bună, cu un rând de haine de schimb, în cazul în care este surprins de ploaie şi mai trebuie să aibe şi un cort de calitate. În privinţa acoperirii cu semnal GSM, cam pe toată creasta există acoperire. Sfatul meu este ca grupul care urcă pe creastă sa aibe mai multe telefoane, cu abonamente la mai mulţi operatori.
Cum în fiecare dintre noi există un dor pentru înălţimi, cei care le pot atinge cu piciorul fac o alegere cât se poate de bună urcând pe creasta Munţilor Rodnei.
Tuturor, vreme bună şi drum întins!
Florin Săsărman