Ascultă Radio România Cluj Live

Începe TIFF Sibiu 2018

Începe TIFF Sibiu 2018

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 iunie 2018, 16:07

Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va începe miercuri, 20 iunie, la Sibiu.

Timp de cinci zile, cinefilii se bucură de o selecţie de peste 40 de titluri. TIFF Sibiu 2018 va avea proiecţii în patru spaţii permanente, precum şi trei evenimente speciale, la Palatul de Vară Brukenthal din Avrig, la barajul de la Gura Râului şi pentru prima dată în acest an sunt câteva filme care vor rula în Parcul Cetății. Editia cu număul 12 se va încheia cu o seară de gală. Actorul Florin Piersic, una dintre cele mai îndrăgite figuri ale cinema-ului autohton va fi invitat pe 24 iunie, de la ora 22:00, în Piața Mare, la proiecția filmului Parașutiștii, al cărui protagonist este. Laura Matei a afla mai multe despre programul din acest an, locații și despre posibilitățile de creștere ale TIFF-ul de la Sibiu,de la pr-ul evenimentului, managerul TIFF Sibiu, Bogdan Brylinski:

Laura Matei: Care sunt noutăţile acestei ediţii, ediţia cu numărul XII?

Bogdan Brylinski: Cea mai mare noutate faţă de anii precedenţi este inaugurarea unui nou spaţiu de proiecţie outdoor. În fiecare dintre cele 5 zile de festival vor rula filme în aer liber şi în Parcul Cetăţii, pe Aleea Celebrităţilor, unde de asemenea în timpul zilei vom încerca să creem o atmosferă mai relaxată. De la ora 15.00 acolo va fi muzică, mâncare; vom avea pufuri şi pături pentru cei care doresc să stea un pic la iarbă verde şi să se bucure de cele mai noi filme pe care am reuşit să le aducem anul acesta la Sibiu.

Laura Matei: Care sunt cele mai noi filme pe care anul acesta le pot vedea sibienii?

Bogdan Brylinski: Cea de-a XII-a ediţie se va deschide miercuri, 20 iunie, cu proiecţia celui mai nou film regizat de Wes Anderson, Insula câinilor (proiecţia va avea loc în Piaţa Mare).
În Parcul Cetăţii, vineri seara, provocăm o întâlnire neobişnuită între pionierii snowboardingului din Norvegia şi cei din România la filmul documentar There’s always next season, unde îl vom avea invitat pe regizorul Karl Christian Leinstormer, care s-a decis să împărtăşească în premieră povestea începuturilor snowboardingului din Norvegia chiar comunităţii iubitorilor de sporturi de iarnă din Sibiu. Andy Fazekas, multiplu campion la snowboarding, va fi şi el prezent la proiecţie.

Sâmbătă seara filmul acestei veri, Charleston, de asemenea se va vedea la TIFF. Vom avea proiecţii la teatrul Gong şi la sala Astra Film din Piaţa Mică, unde vom rula în fiecare zi câte trei filme. Iar ediţia cu numărul XII se va încheia cu o seară de gală în cinstea actorului Florin Piersic, care va fi invitat la proiecţia filmului Paraşutiştii, ce va avea loc pe 24 iunie, de la ora 22.00.

Laura Matei: Finalul acestui festival este dedicat actorului Florin Piersic?

Bogdan Brylinski: În fiecare an am încercat să aducem câte un invitat de gală. Am avut-o pe Manuela Hărăbor anul trecut, Tamara Buciucianu Botez acum 2 ani. Anul acesta ne bucurăm să-l avem alături de noi pe Florin Piersic la proiecţia filmului în care el a jucat. De asemenea vom avea 3 proiecţii speciale. Vineri la Gura Râului vom proiecta filmul documentar Dacii liberi. Sâmbătă vom avea o proiecţie la Palatul de vară Brukenthal de la Avrig. Iar duminică, pe scena muzeului în aer liber, de asemenea de la ora 22.00 vom avea o proiecţie.

Laura Matei: TIFF Sibiu este o ramură a festivalului mai mare care are loc în Cluj. Cu ce se distinge faţă de ce se întâmplă în Cluj? Şi care sunt şansele să-şi ajungă fratele mai mare din Cluj?

Bogdan Brylinski: TIFF este unul dintre cele mai mari evenimente din România, este un eveniment etalon pe scena culturală românească. Noi suntem fratele mai mic, dar mai fâşneţ! Nu putem aspira, evident, la a ajunge la nivelul fratelui nostru de la Cluj, însă încercăm să compensăm prin unicitatea spaţiilor, prin aceste proiecţii pe care le organizăm în nişte locuri absolut superbe, printr-un program de filme variat (filmele documentare variază cu filme de festival, cu filme de box office din întreaga lume). Sperăm să le facă plăcere cinefililor să fie alături de noi în aceste 5 zile şi să urmărească cele peste 60 de filme pe care le-am programat pentru ediţia din acest an.

Laura Matei: TIFF Sibiu a fost primul eveniment cinematografic dedicat filmului. Aş vrea să te întreb dacă ai impulsionat într-un fel festivalul care a apărut între timp.

Bogdan Brylinski: Cu siguranţă TIFF este un trendsetter, la fel ca şi Festivalul de Teatru care la rândul lui a influenţat scena teatrului românesc. Sunt convins că a influenţat scena evenimentelor cinematografice din întreaga ţară. Din păcate Sibiul este încă sub standardele necesare pentru a genera un festival de o mai mare amploare. În primul rând e lipsa spaţiilor de proiecţie, lipsa sălilor de cinematograf. Însă viitorul se pare că arată bine: dacă planurile noilor cinematografe ce se anunţă în Sibiu vor şi deveni realitate, s-ar putea ca în viitor să avem un eveniment cu mai multe proiecţii. Vom vedea ce ne rezervă viitorul.

Laura Matei: Este greu să se proiecteze anumite filme în Sibiu?

Bogdan Brylinski: Este un pic dificil. Evident este mult mai simplu să proiectezi într-o sală de cinematograf cotată la standarde normale pentru o asemenea proiecţie. Cinematograful în aer liber trebuie recreat de la 0: cu echipament, logistică. E un efort uman destul de mare, însă merită din toate punctele de vedere. În primul rând că un spaţiu outdoor este nelimitat ca şi număr de spectatori.

Laura Matei: Care ar fi filmele care nu ar trebui deloc ratate?

Bogdan Brylinski: V-aş recomanda să nu rataţi niciuna din proiecţiile outdoor. Filmele din Piaţa Mare şi cele din Parcul Cetăţii sunt nişte filme extrem de apreciate, proiecţii care încă nu au fost văzute. De exemplu filmul despre snowboard despre care vă povesteam este în premieră absolută. Iar regizorul a decis să vină cu el la Sibiu tocmai pentru că i-am intermediat această întâlnire cu comunitatea amatorilor de sporturi de iarnă din Sibiu. El îşi va vedea pentru prima dată filmul proiectat altundeva decât probabil în propria lui sufragerie.

Laura Matei: Care va fi preţul biletelor şi de unde le putem achiziţiona?

Bogdan Brylinski: Biletele costă între 5 şi 15 lei, în funcţie de spaţiile de proiecţie. Ele vor putea fi achiziţionate fie online, fie de la punctul ce va funcţiona în Piaţa Mare, fie înaintea proiecţiilor în fiecare locaţie.

 

Laura Matei / Andrea Nagy

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:04

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven

Uvertura operei Norma de Bellini, Simfonia nr. 9 de Beethoven, o capodoperă a genului în istoria universală a muzicii. Norma este o tragedie...

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Cultural luni, 22 aprilie 2024, 17:00

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a finalizat lucrările de reorganizare a expozițiilor permanente ale Muzeului Orașului Oradea.   Astfel,...

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Cultural duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva

Dramatizare: Rodica Suciu Stroescu.   Regia artistică: Leonard Popovici. În distribuţie: Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Mircea Albulescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Se pun în vânzare biletele pentru FITS
Cultural vineri, 19 aprilie 2024, 12:36

Se pun în vânzare biletele pentru FITS

Biletele vor avea preţurile neschimbate şi în acest an, între 30 și 150 de lei, a anunţat preşedintele festivalului şi directorul...

Se pun în vânzare biletele pentru FITS
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 18:55

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia

Alba Iulia şi-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural şi istoric.    Spectacolele...

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 14:32

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

19-25 mai, șapte zile de povești noi, pentru copii și oameni mari, în care teatrul este în centrul atenției.   În această ediție va fi...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 18:00

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural...

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 15:30

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI

Preponderente în lucrările sale sunt ambivalența, dezamăgirea și renunțarea, care vorbesc cu elocvență despre epuizare umană iar elemente...

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI