Ascultă Radio România Cluj Live

Seară Inter-Art la New York

expozitia Anca Sas la ICR New York

Expoziția ”Oameni și noi”, Anca Sas la ICR New York

expozitia Anca Sas la ICR New York
Foto: expoziția Anca Sas la ICR New York

Articol editat de cristina.rusu, 19 noiembrie 2017, 18:00 / actualizat: 20 noiembrie 2017, 15:51

Vineri, 17 noiembrie, a avut loc la Institutul Cultural Român din New York cea de-a treia ediție a evenimentului devenit tradițional ”SEARĂ INTER-ART LA NEW YORK”.

 Expozitie Anca Sas la New-York

Expoziție Anca Sas la New-York

Cu acest prilej a fost vernisată expoziția ”Oameni și noi” semnată de tânăra artistă Anca Sas din Alba Iulia. Curatorul expoziției a fost Ștefan Balog, președintele Fundației Inter-Art din Aiud.

Evenimentul a continuat cu un moment literar, prezentare de cărți și albume publicate de Fundația Inter-Art şi Centrul Cultural ”Liviu Rebreanu” Aiud.
– ”Aiud in black and white/Aiudul în alb şi negru”, văzut de Robert Lixandru, Ștefan Balog, Andrei Bakó, Ioan Hădărig

– Anca Sas ”Momentom”
– Ștefan Balog ”Încă o zi fără dimineață”
– Elena Cristea ”Jocul cuvintelor”
– Monica Maria Mărginean ”Poeme atipice”
– Albumul Taberei Interetnice de Artă Contemporană Aiud – 2016
– Album Taberei Internaționale de Grafică Sebeș – 2017

Evenimentul a fost o reușită deosebită, a spus Cătălin Radu Dancu -consulul general al României la New York. Au participat: Mircea Suciu – director adjunct ICRNY, membrii ai corpului diplomatic român, iubitori de artă. Au fost prezenţi artiştii: Alexandra Popescu York, Catherine Chretien, Paul Cambell. Invitat special a fost Patricia Goodrich, artist plastic și poet american.

Expoziția ”Oameni și noi” semnată Anca Sas reprezintă un eveniment deosebit și are ca scop principal promovarea artei contemporane din România în context universal, Fundația Inter-Art din Aiud, punând un accent deosebit pe tinerele valori care reprezintă zestrea culturală a viitorului, continuitatea esențială prin care ne definim în spațiul geografic românesc. Prin toate expozițiile importante de artă românească pe care le-am realizat până în prezent în diferite locuri ale lumii am demonstrat clar calitatea artiștilor plastici contemporani, care se așează perfect pe scara valorică internațională.

”Oameni și noi” este o expoziție inedită, creată special pentru această sărbatoare a culturii, o nouă seară în care Fundația Inter-Art cucerește New York-ul. Este o poveste despre Om în general, despre condiția umană așa cum o percepe Anca Sas.

Tânăra artistă originară din Alba Iulia surprinde din nou printr-o gândire matură, originală care conturează o filozofie personală, percepția uneori sensibilă, alteori dură al unui univers personal care fascinează prin originalitatea expresiei, a declarat de la New York, președintele Fundației Inter-Art Aiud, Ștefan Balog, curatorul expoziției.

La rândul său, Ioan Hădărig, directorul artistic al Inter-Art Aiud este de părere că,
Anca Sas este un tânăr artist plastic român aflat în căutarea unei dimensiuni de exprimare care să îl definească, în căutarea unui demers menit să creeze un spațiu interior personalizat.

Expoziția “Oamenii și Noi”, organizată la Institutul Cultural Român din New York, face parte dintr-un itinerar pe care artistul plastic l-a realizat cu succes prin expoziții inedite și unitare, prin expoziții care rămân în conșțiinta artistică a privitorului. Remarcăm în această expoziție o anume dinamică interioară a desenului suprapus peste o cromatică incitantă. Tehnica mixtă folosită în aceste lucrări accentuează ca o interfață un dialog între privitor și personajul interior, un dialog pe care artista îl așează ca un ritual în ansamblul expoziței.

O expoziție metaforă în care putem reciti, prin ochii tânărului artist, un jurnal interior construit ca un centru și ca o periferie a definirii relației dintre oameni și noi. Un jurnal uneori scrijelit trist și dramatic prin ochii unui tânăr. Un jurnal al relației de dincolo de oameni, de dincolo de noi.

Anca Sas este o tânără care se caută artistic în timpul contemporan. Și pentru această căutare propune o expoziție dinamică cu un demers metaforic inedit, a spus Ioan Hădărig, director artistic Inter-Art Aiud.

Organizatorii evenimentului de la New York, sunt: Insitutul Cultural Român din New York, Fundația ”Inter-Art” și Centrul Cultural ”Liviu Rebreanu” Aiud.

 

Cezar Firu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Apreciază:

Etichete:
Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:04

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven

Uvertura operei Norma de Bellini, Simfonia nr. 9 de Beethoven, o capodoperă a genului în istoria universală a muzicii. Norma este o tragedie...

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Cultural luni, 22 aprilie 2024, 17:00

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a finalizat lucrările de reorganizare a expozițiilor permanente ale Muzeului Orașului Oradea.   Astfel,...

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Cultural duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva

Dramatizare: Rodica Suciu Stroescu.   Regia artistică: Leonard Popovici. În distribuţie: Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Mircea Albulescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Se pun în vânzare biletele pentru FITS
Cultural vineri, 19 aprilie 2024, 12:36

Se pun în vânzare biletele pentru FITS

Biletele vor avea preţurile neschimbate şi în acest an, între 30 și 150 de lei, a anunţat preşedintele festivalului şi directorul...

Se pun în vânzare biletele pentru FITS
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 18:55

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia

Alba Iulia şi-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural şi istoric.    Spectacolele...

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 14:32

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

19-25 mai, șapte zile de povești noi, pentru copii și oameni mari, în care teatrul este în centrul atenției.   În această ediție va fi...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 18:00

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural...

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 15:30

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI

Preponderente în lucrările sale sunt ambivalența, dezamăgirea și renunțarea, care vorbesc cu elocvență despre epuizare umană iar elemente...

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI