Ascultă Radio România Cluj Live

[VIDEO] Trei zile de muzică la superlativ la cel mai longeviv festival de jazz al Clujului

Ajuns la cea de-a 11-a ediție, Transilvania Jazz Festival reuneşte, între 5 și 7 noiembrie, la Cluj, importanţi muzicieni de jazz ai momentului. În cele trei seri de festival, publicul clujean se va putea bucura de evenimente muzicale de excepție, asigurate de artisti  internaționali din SUA, Polonia, Marea Britanie, Norvegia si Israel.

[VIDEO] Trei zile de muzică la superlativ la cel mai longeviv festival de jazz al Clujului
Foto: jazz Cluj 2017

Articol editat de Carmen Sas, 1 noiembrie 2017, 10:00 / actualizat: 9 noiembrie 2017, 10:35

 

Transilvania Jazz Festival 2017

 

Patru proiecte din zone muzicale diferite alcatuiesc programul din acest an:

Mike Parker’s Trio Theory va deschide aceasta ediție, prin concertul programat în 5 noiembrie (duminica), ora 19:00, la Sala Radio Cluj. Basistul și compozitorul New York-ez Mike Parker e acompaniat la tobe de dublul nominalizatul Grammy, Frank Parker (Kurt Elling Quartet) și de incandescentul tenor polonez Slawek Pezda.

Trioul s-a sudat în noiembrie 2014 datorită un turneu maraton de 27 de concerte în 27 de nopți consecutive. De atunci, au susținut peste 200 de concerte în 12 țări din zona Baltică până în Balkani, incluzînd Krokus Jazz Festival (PL), Jazz Festival Praga, Jazz Goes To Town (CZ), Media Wave Festival (HU), Jazzire Festival (RS), Târgu Mureș International Jazz Festival (RO), Mailaul Festival (EE) etc.

În aprilie anul trecut au lansat un al treilea album intitulat „Alive Out There”, care conține înregistrări live din turneul de toamnă 2015. Anul aceasta vor concerta în premieră la Mondrian Jazz Festival din The Hague (Olanda).

O ingenioasă sinteză de genuri muzicale; o combinație aparent imposibilă de Charlie Parker cu groove-ul lui Michael Jackson, asezonată cu o îndrăzneală demnă de John Zorn… E tot ceea ce trebuie să fie jazzul: original, proaspăt, imprevizibil, simbioză perfectă la improvizațiile în grup și ceva umor. (JazzPRESS)

 

 

În cea de-a doua seară a festivalului, pe data de 6 noiembrie (luni), publicul va avea parte de un adevărat regal muzical, ]n care jazzul va întâlni muzica clasică.

Paul Taylor din Marea Britanie va deschide seara, la Opera Maghiara din Cluj, începând cu ora 19.00.

Pianist consacrat și instrumentist specializat în improvizații la claviatură, Paul Taylor încântă prin muzica sa evocatoare și originală, ce combină armonii și sonorități neobișnuite cu o tehnică extraordinar de fluidă.

Un improvizator solo de o anvergură și originalitate extraordinare Paul Bream Jazz Alert.

 

 

Håkon Kornstad din Norvegia, va concerta tot luni, 6 noiembrie, începând cu ora 20.00, la Opera Maghiara din Cluj.  Va performa dubu-tenor, îmbinînd incredibil de frumos jazzul saxofonului său cu vocea sa de tenor, combinînd arii de operă cu spiritul liber al jazzului. Aduce cu el un acordeonist celebru, pe Frode Haltli, artist al casei ECM, cunoscut atât pentru colaborările sale cu Trygve Seim, Maja Ratkje și grupul POING, cât și pentru albumele sale solo. Vor fi însoțiți la bass de Mats Eilertsen, un alt nume cunoscut în jazzul european, prin proiecte ca Tord Gustavsen Trio, trupa Nils Økland, sau propriul său Rubicon, proaspăt ieșit la ECM. Trio-ul își reinterpretează acum repertoriul cu umor, ureche proaspătă și pasiune regăsită, conferind sonoritâți noi și foarte actuale unor bucăți de operă clasică, cum nu s-a mai auzit până acum.

 

Putea fi un act de circ virtuoz, dar în mâinile lui Kornstad a ieșit un tur de forță muzical. The Guardian.

 

 

În ultima seară a festivalului, pe 7 noiembrie (marti), festivalul va gazdui un proiect muzical intersant, prezentat publicului de un doi muzicieni din Israel.

Noam David Duo:

Musică și aranjamente: Noam David

Noam David – Baterie și Vocal

Shai Bachar – Pian, Claviatură și Ableton

Noam David (baterist și compozitor) este recunoscut pentru stilul său complex, creativ și poliritmic. Compozițiile sale au contribuit la scena muzicală din Israel, influențînd muzicienii din țara sa în a-și descoperi stilul personal. Colaborează de foarte tânăr cu nume mari, precum Avishai Cohen, Omri Mor, Eli Dejibri, Daniel Zamir și multi alții.

Lansat în martie anul acesta, albumul său „Alef Melody” conține compoziții originale și înregistrări alături de Avishai  Cohen (bass), Omri Mor (pian și claviaturi tradiționale) și Avri Borochov (bas).

Shai Bachar este pianist și compozitor de formație clasică. Născut în creuzetul cultural al Ierusalimului, sound-ul său e decantat prin jazz, armonia orientului mijlociu și muzică electronică.

După încheierea studiilor la Academia de Muzică din Ierusalim, Bachar s-a mutat la New York în 1998, unde a produs, interpretat și creat alături de muzicieni din întreaga lume, precum MOWG (Korea), ISHTAR ALABINA (France), DUDU FISHER (Israel), OZ NOY (USA) și SAMUEL TORRES (Columbia). A interpretat pe scene celebre: Carnegie Hall, Lincoln Center, Merkin Concert Hall, Joe’s Pub (în New York), Broward Center (Florida), Boston’s Symphony Space, chiar și la Kremlin în Moscova.

 

 

Biletele pentru Transilvania Jazz Festival se pot procura de la  casa de bilete a Operei Maghiare din Cluj, casieria de bilete a Cinemanografului Florin Piersic, Libraria Humanitas si online pe Eventbook (https://eventbook.ro/program/transilvania-jazz-festival-2017).

Prețul unui bilet pentru concertele de la Sala Radio este de este de 20 de lei, iar pentru cele de la Opera Maghiara este cuprins intre 20 si 50 de lei.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:04

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven

Uvertura operei Norma de Bellini, Simfonia nr. 9 de Beethoven, o capodoperă a genului în istoria universală a muzicii. Norma este o tragedie...

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Cultural luni, 22 aprilie 2024, 17:00

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a finalizat lucrările de reorganizare a expozițiilor permanente ale Muzeului Orașului Oradea.   Astfel,...

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Cultural duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva

Dramatizare: Rodica Suciu Stroescu.   Regia artistică: Leonard Popovici. În distribuţie: Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Mircea Albulescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Se pun în vânzare biletele pentru FITS
Cultural vineri, 19 aprilie 2024, 12:36

Se pun în vânzare biletele pentru FITS

Biletele vor avea preţurile neschimbate şi în acest an, între 30 și 150 de lei, a anunţat preşedintele festivalului şi directorul...

Se pun în vânzare biletele pentru FITS
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 18:55

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia

Alba Iulia şi-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural şi istoric.    Spectacolele...

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 14:32

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

19-25 mai, șapte zile de povești noi, pentru copii și oameni mari, în care teatrul este în centrul atenției.   În această ediție va fi...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 18:00

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural...

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 15:30

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI

Preponderente în lucrările sale sunt ambivalența, dezamăgirea și renunțarea, care vorbesc cu elocvență despre epuizare umană iar elemente...

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI