Ascultă Radio România Cluj Live

Reciclarea deşeurilor

Procentul de reciclare a deşeurilor în România a ajuns la 17%, în creştere faţă de anii anteriori, a spus Mihaela Frăsineanu, Direcţia Generală Deşeuri din ministerul mediului.
La nivel european se pune un accent foarte mare pe reciclarea şi reutilizarea produselor, pentru că resursele naturale sunt din ce în ce mai puţine. Reutilizarea tuturor produselor este foarte importantă. Este absolut necesar să le putem repara, să le putem refolosi, să le separăm, să le colectăm selectiv şi să le reintroducem în economie, ca materii prime pentru alte produse a subliniat Mihaela Frasineanu.
La nivel mondial, Japonia este una dintre țările în care reciclarea este reglementată prin lege și general acceptată de către locuitori, mai mult decât în celelalte țări. În Statele Unite ale Americii, o treime din totalul deșeurilor este reciclat.
Despre reciclarea deşeurilor vorbim astăzi la subiectul zilei.

Articol editat de , 6 mai 2015, 07:10 / actualizat: 6 mai 2015, 16:29

 

Redacţia

……………………………

Considerate deşeuri în procesul de prelucrarea lemnului, scoarţa copacilor şi rumeguşul şi-au găsit o utilizare perfectă la fabrica de cherestea de la Lunca Ilvei a firmei Silvania Internaţional.

Aceasta produce energie termică ce este folosită atât în procesul de producţie, cât şi pentru încălzirea a două blocuri de locuinţe şi a unor unităţi ale administraţiei locale din centrul comunei.

Centrala pe biomasă din Lunca Ilvei face parte dintr-un proiect finanţat de către Uniunea Europeana si are avantajul că nu poluează şi utilizeaza atât resturile de lemn rămase din procesul tehnologic de prelucrare, cât şi arborii căzuţi din pădurile şi văile din zonă.

Managerul firmei, Emil Iugan spune că investiţia a generat trei tipuri de beneficii.
Pentru fabrică îmi produc energie termică ieftină cu care-mi încălzesc fabrica şi usuc cheresteaua, pentru mediu utilizez biomasa care nu are altă utilizare, provenită din cojirea lemnului şi curăţiri de văi, păduri şi drumuri forestiere, de unde adunăm lemnul căzut, iar comuna are energie termică gratis pentru încălzirea a două blocuri ANL, creşa, grădiniţa, dispensarul şi sala de sport (Emil Iugan, manager SC Silvania Internaţional).

Dacă obiectivele din comună menţionate nu ar primi căldura de la centrala pe biomasă a fabricii de cherestea, alternativa ar fi încălzirea cu lemne, dat fiind specificul montan al zonei, ceea ce ar însemna zeci de metri cub de lemn doborât în fiecare lună din pădurile riverane comunei.

O altă centrală pe biomasă aparţinand aceleiaşi firme, dar de mai mică capacitate a fost instalată şi în localitatea Ilva Mică, iar în perioada următoare va fi instalată o alta şi în localitatea Şanţ.

 

Florin Săsărman

…………………………….

Anul trecut, în întreaga lume au fost aruncate la gunoi 41,8 milioane tone de produse electronice şi electrocasnice, în special aparate de bucătărie, maşini de spălat rufe şi instalaţii pentru baie, a anunţat directorul executiv al Programului ONU Pentru Mediu, brazilianul Achim Steiner.

Cantitatea echivalează cu încărcătura a 1,15 milioane de camioane cu 18 roţi, sau 7 kg de deşeuri pe cap de locuitor al planetei. Doar în Europa, această risipă atinge 12 milioane de tone pe an, în timp ce rata de reciclare nu depăşeşte o treime din totalul materialelor care ar putea fi recuperate.

Deşeurile de aparate electronice şi electrocasnice se transformă într-un veritabil „tsunami mondial”, cu efecte grave asupra sănătăţii oamenilor şi a naturii.

Ridicol este că ne aflăm şi în faţa unei mari stupizenii economice, pentru că aruncăm la gunoi mari cantităţi de materii prime care s-ar putea reutiliza, a mai declarat directorul executiv al Programului ONU Pentru Mediu.

 

Dan Horea

……………..

Prima linie de prelucrat ambalaje metalice de băuturi alcoolice și non alcoolice a fost dată în folosință în municipiul Zalău, printr-o investiție de 100.000 de euro.

Linia preia și prelucrează, la temperaturi înalte, ambalaje din aluminiu și diferite aliaje. Materia primă rezultată este utilizată la construcția panourilor solare.

Unitatea are o capacitate de prelucrare de peste 5 tone pe zi, procedeul utilizând tehnologie de ultima generație pentru preluarea și transformarea materiei prime în produsul finit.

Oficialii unității au anunțat că singura problema cu care se confrunta este identificarea și preluarea materiei prime, mare parte din ambalaje ajungând pe malul apelor sau la marginea pădurii, în special în apropierea drumurilor intens circulate, cel mai bun exemplu fiind drumul național Zalău-Cluj Napoca sau Zalău-Ileanda-limita cu județele Maramureș și Cluj.

Dacă în privința ambalajelor metalice există probleme, în ceea ce privește PET -urile, cele mai multe sunt preluate de trei procesatori locali care le reciclează, materialul rezultat prin tocare fiind utilizat ca materie prima pentru confecționarea jucăriilor și altor produse ușoare.

 

Adrian Lungu

…………………………

SIBIU

Reciclarea este un proces cu tot mai mult succes în Judeţul Sibiu.

Un proces care poate pare dificil, dar este de fapt extrem de simplu şi benefic pentru mediul înconjurător, reciclatul este un obicei frecvent în Judeţul Sibiu. Primul pas spre reciclarea aparatelor electrice din casele oamenilor este o oprire la Centrul de Colectare. Cetăţenii au posibilitatea de a cere ajutorul angajaţilor în cazul produselor dificil de transportat, sunând la numărul gratuit 0 800 444 800. Maria Gancea, reprezentant local al Centrului de Colectare sibian, ne oferă mai multe detalii despre acest proces.

Noi primim toate produsele electrice şi electrocasnice, de la frigidere, maşini de spălat, televizoare, monitoare. Un cetăţean va primi pentru un frigider adus întreg şi complet, 40 de lei sub formă de tichete valorice, iar pentru o maşină de spălat va primi 20 de lei, tot sub formă de tichet. Pot fi folosite la benzinărie, la librărie, farmacie, peste tot. Noi aici doar colectăm deşeurile după care pleacă la reciclatorii din toată ţara. Pot veni şi persoanele juridice care vor primi un proces verbal de casare. Pentru asta ne pot apela la numărul de telefon 0756 039 628. Le recomandăm cetăţenilor să nu mai arunce deşeurile pe câmp sau la gunoi, ci să vină cu ele la centrul de colectare de pe Henri Coandă. (Maria Gancea, reprezentant local al Centrului de Colectare)

Centrul de colectare din Sibiu a înregistrat 200 de tone de material reciclabil în anul 2014.

 

Cristian Florea

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Stirea zilei miercuri, 6 martie 2024, 09:26

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu

Șoferii de autocamioane care doresc să tranziteze frontiera dintre România și Ucraina prin punctul de la Halmeu, au de așteptat în prezent...

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirea zilei marți, 5 martie 2024, 14:26

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România. Marți, 5 martie, a pornit primul utilaj pentru forajul...

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei miercuri, 14 februarie 2024, 08:42

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor

Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale...

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei marți, 13 februarie 2024, 06:00

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România

Marți, 13 februarie, va fi Ziua mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții...

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 13:23

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]

UPDATE: ora 13.35 Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre...

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 09:29

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor

La şedinţa de săptămâna trecută PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Cea mai vehiculată variantă este ca în 9 iunie,...

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor
Stirea zilei vineri, 9 februarie 2024, 12:07

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]

UPDATE: ora 16.14 România este pregătită pentru orice decizie în procesul privind Roşia Montană, dă din nou asigurări premierul Marcel...

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]
Stirea zilei joi, 8 februarie 2024, 12:02

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]

UPDATE: ora 18.00 Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la o concluzie finală în privinţa comasării alegerilor, în urma şedinţei de coaliţie...

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]