Ascultă Radio România Cluj Live

Cât ne costă coşul de Paşti?

Câteva zile ne despart de sărbătoarea Paştilor, iar gospodinele fac deja cumpărăturile pentru ca bucatele tradiţionale să nu lipsesacă de pe masă.

Cât ne costă coşul de Paşti?

Articol editat de Andreea Leonid, 9 aprilie 2015, 20:42

După întocmirea listei, perindăm magazinele şi pieţele pentru a cumpăra cele necesare şi bineînţeles căutăm preţuri cât mai mici.

În Sălaj, un kilogram de carne de miel viu costă între 10 şi 13 lei, iar la magazin preţul depăşeşte chiar 25 de lei. Oficialii Direcţiei Agricole ne dau asigurări că preţurile trebuie să fie mai mici decât cele de anul trecut deoarece sunt miei suficienţi.

Românii consumă cu ocazia sărbătorilor pascale: friptură de miel, drob, cozonaci, pască şi ouă roşii. Cât ne va costa masa tradiţională de Paşti vom descoperi astăzi la Subiectul Zilei.

 

Redacţia

………………………………………………………………………………………………………………………….

Cluj Napoca

Pe ultima sută de metri am pornit în căutarea coşului de Paşte. Ce punem în el şi cât alocăm din bugetul familiei pentru masa de Paşti sunt întrebările zilei. Şi unde să găseşti mai bine răspunsurile decât într-un hypermarket.
         
Până acum am cumpărat produse cam de 700 de lei. Miel, ouă, foile pentru prăjituri, unt și alte ingrediente pentru crema din prăjituri, legume, fructe. N-am pus la socoteală unele alimente pe care le avem deja acasă.
 
Coşul acesta nu este pentru noi. Ajutăm o familie cu patru copii, cu o situaţie materială precară şi am pus în coş alimente de bază: carne, lapte, salam, brânzeturi, paste făinoase, ulei, unt, undeva în valoare de 500 de lei.
 
N-am făcut niciun calcul şi nici nu ne-am propus. Luăm minimul necesar. O jumătate de miel, pentru friptură şi ciorbă, mezeluri, caşcaval, apă, suc, bere, vin, prăjituri, cozonaci. Până la urmă dacă mă gândesc cred că totul face cam 400 de lei.
   
400, 700, sau doar 100, preţul coşului de Paşte variază în funcţie de pretenţii şi de buget. Hipermarketurile vin în ajutorul celor nehotărâţi cu oferte pentru coşuri gata pregătite. Dar şi aici poţi să fii pretenţios sau nu , pentru că preţul lor variază între 50 şi aproape 300 de lei. Ce conține un astfel de coş, cu un cost mediu ne-a spus Gabriela Saloi, responsabil calitate clienti, la un hipermarket din Cluj.
 
Un panettone, o cutie de ciocolată, o sticlă de vin, un iepuraş de ciocolată, o cutie de napolitane şi un ou de decor. 
 
Şi dacă tot am fost astăzi la cumpărături am făcut şi noi un calcul pentru Coşul de Paşte. Mielul, în jur de 25 de lei kilogramul, luăm cam 2 kg, dacă vreti şi drob, organele sunt un pic mai scumpe, 29 de lei kg, mai adăugăm un kg-un kg jumătate, punem şi o butelie de vin şi tinem să fie de calitate, alţi 20 de lei.
Lângă verdeţurile de sezon merge şi o brânză bună, telemea, ca în Ardeal, pe care o luăm direct de la producător, deci mai scoatem din buzunar 25-30 de lei. Nu uităm de ouă, ulei, făină, unt, legume, fructe şi ajungem pe la.. 300 de lei. Să aveţi poftă şi ….sărbători fericite.
 
Adela Groza
……………………………………………………………………………………………………………………………..
Sălaj
Cu ani în urmă, sărbătorile pascale erau și momentul în care garderoba sălăjenilor, mai ales a celor de la sat, se îmbogățea cu haine noi. O pereche de teniși, pantofi, o cămașă, o rochie sau săndăluțe, acestea erau, potrivit cercetătorului științific Camelia Burghele, principalele atenții care nu lipseau din viața sălăjenilor în preajma sărbătorilor.
Odată cu schimbarea societății s-au schimbat si gusturile oamenilor. În locul acestor simple cadouri atât de necesare au apărut telefoanele inteligente, tabletele, ceasurile sau iepurașii pentru joacă. În opinia cercetătorului științific, Camelia Burghele, parte din aceste obiceiuri vechi din satele sălăjene au dispărut, lăsând în spate doar amintirea unor vremuri de mult apuse.
Adrian Lungu
Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Stirea zilei joi, 2 mai 2024, 10:27

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania

Sperăm că v-aţi ales deja vopseaua pentru ouă, pentru că astăzi veţi avea nevoie de ea. Deşi, dacă e să mergem pe metodele tradiţionale,...

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 12:00

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul regizat de Tudor Giurgiu spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată...

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj
CFR Călători: Transport special cu prilejul minivacanţei
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 10:42

CFR Călători: Transport special cu prilejul minivacanţei

CFR Călători va asigura un program de transport special cu prilejul minivacanţei de 1 Mai şi Paşti.   Pasagerii au în plus faţă de...

CFR Călători: Transport special cu prilejul minivacanţei
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 10:32

Cauza surpării străzii Uliului nu este cunoscută încă

Circulația pe strada Uliului a fost închisă, în urma alunecărilor de teren semnalate în ultimele zile.   Până la refacerea drumului, vor...

Cauza surpării străzii Uliului nu este cunoscută încă
Stirea zilei luni, 1 aprilie 2024, 11:02

Grevă generală la Poșta Română

Ei spun că au recurs la acest protest după ce reprezentanţii companiei nu au avut nicio intenţie să discute în mod responsabil contractul...

Grevă generală la Poșta Română
Stirea zilei luni, 18 martie 2024, 09:25

Grevă japoneză în administrația locală

Funcţionarii au mai mai avut acţiuni de protest în urmă cu o lună dar le-au suspendat, după ce au primit asigurări de la guvern privind...

Grevă japoneză în administrația locală
Stirea zilei luni, 11 martie 2024, 13:43

Cozi de 30 de kilometri în Vama Halmeu

Șoferii de autocamioane, care doresc să tranziteze frontiera dintre România și Ucraina prin punctul de la Halmeu, au de așteptat câteva zile...

Cozi de 30 de kilometri în Vama Halmeu