Ascultă Radio România Cluj Live

De vineri, pe pârtie, la schi

Marți, 23 decembrie, a avut loc deschiderea sezonului de schi de la Șureanu, iar pârtiile (deși prezintă porțiuni de gheață și iarbă) sunt acceptabile datorită ninsorilor din ultimele zile.

De vineri, pe pârtie, la schi

Articol editat de Alina Vingan, 26 decembrie 2014, 11:33

O veste bună o dau și ninsorile care vor începe vineri și care vor dura, conform prognozelor, până marți dimineață. În concluzie, la Șureanu se poate schia, dar nu în condiții foarte bune. Urmează o certă îmbunătățire a pârtiilor și a sezonului. Un avantaj important este și drumul, foarte bun în această perioadă chiar și pe tronsonul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu.

În perioada 26 – 31 decembrie 2014:

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit și practicabil pentru orice tip de mașină. Având în vedere că a nins iar zăpada a acoperit gropile, suprafața drumului este netedă și ușor de parcurs.

Atenție, este foarte important să aveți la dispoziție lanțurile pentru roți, pentru eventuale porțiuni cu zăpadă mai mare sau ambutejaie în pantă. Păstrați atenția sporită în special în porțiunile înguste de drum!
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, patru sunt funcționale (C_1, C_3, A_1, A_3). Stratul de omăt măsoară circa 20-25 cm, prezintă pe alocuri gheață (datorită viscolului care a înghețat zăpada) și smocuri de iarbă care ies din zăpadă.

Cu toate acestea, suprafața pârtiilor este schiabilă. Din cele trei instalații de cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și (posibil) telescaunul.

Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro Zona de off-piste pentru freeride este puțin ofertantă în această perioadă, întrucât stratul de powder este subțire și prezintă porțiuni de gheață.

La Șureanu va ninge slab spre moderat în zilele de vineri, sâmbătă, Duminică, luni și marți, iar temperaturile vor fi cuprinse între -3 și -15 grade Celsius. Începând de miercuri, însă, la Șureanu vremea va începe să fie extrem de geroasă, cu temperaturi de până la -26 de grade Celsius. Cerul va fi noros iar vântul va sufla cu putere doar pe culmile înalte, fără să afecteze în mod serios vizibilitatea pe pârtii.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski¬-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:
– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.
– evitați zona de off-piste.
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

• Arieşeni (Vârtop și Nucet)
 Pârtii: 3 (Vârtop 1 și Vârtop 2 în județul Alba; Piatra Grăitoare în județul Bihor)
 Lungime: 3 km
 Altitudine maximă: 1.400 m
 Tunuri de zăpadă: da
 Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)
 Nocturnă: da
 Pârtie pentru sănii: da
 Semnal mobil: toate rețelele
 Informații despre pârtii: 0256 227 955

Evaluare generală: la Arieșeni, situația s-a îmbunătățit în urma ninsorilor din ultimele zile. Se schiază în prezent iar o veste bună este că va ninge în zilele următoare, aducând o îmbunătățire certă a sezonului. Urmăriți camerele web și contactați personalul de la pârtii pentru actualizări zilnice.
Prezenta informare vizează o perioadă mai extinsă: 26 – 31 decembrie 2014.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în prezent, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 măsoară circa 15 cm și este acceptabil pentru practicarea sporturilor de iarnă. Instalațiile de transport pe cablu funcționează conform programului. Din păcate, nu am putut contacta personalul pârtiei Piatra Grăitoare (din județul Bihor), pentru a vă oferi informații concrete despre starea aceste pârtii. Urmăriți camerele web și contactați personalul de la pârtii pentru actualizări.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieșeni vor fi ninsori în zilele de sâmbătă, Duminică și luni. Vântul va sufla moderat iar temperaturile vor fi în scădere, încadrându-se între -2 și -23 de grade până în 31 decembrie. Cerul va fi înnorat iar vizibilitatea pe pârtii va fi doar slab afectată de condițiile meteo.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.
– nu vă aventurați în off-piste, întrucât zăpada e prea puțină în această zonă.
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

 

Alina Nechita

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 13:55

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor

Necesitatea acestor lucrări de întreținere a fost determinată de alunecările de teren de pe versanți și de viiturile înregistrate la...

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor
Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 12:02

Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023

În total aveam, la sfârşitul anului trecut, 997 de km de autostradă şi 70 de kilometri de drumuri expres.   Drumurile naţionale...

Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023
Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 09:09

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia

Odată cu venirea primăverii, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, devine un loc favorit pentru turiştii iubitori de...

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia
Vremea va continua să fie rece
Transilvania duminică, 21 aprilie 2024, 10:48

Vremea va continua să fie rece

Maxima termică nu va depăşi 19 grade, iar în unele regiuni, precum nord-vestul şi centrul ţării, pot fi şi temperaturi negative.  ...

Vremea va continua să fie rece
Transilvania sâmbătă, 20 aprilie 2024, 16:15

105 ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române

Evenimentele organizate de municipalitate includ o reconstituire a întâmpinării generalului din 20 aprilie 1919, iar actorii de la Teatrul de Stat...

105 ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române
Transilvania vineri, 19 aprilie 2024, 18:03

Trei aeronave F-16 recepționate la Câmpia Turzii

România îşi consolidează capabilităţile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Prin sosirea...

Trei aeronave F-16 recepționate la Câmpia Turzii
Transilvania vineri, 19 aprilie 2024, 16:37

Ce facem în weekend, în Sibiu

Deși vremea se anunță capricioasă, Sibiul propune activități diverse în acest weekend majoritatea fiind indoor.   Dacă vă aflați în...

Ce facem în weekend, în Sibiu
Transilvania vineri, 19 aprilie 2024, 10:10

Ursul la plimbare prin Bistrița

Un apel la 112 a anunţat prezenţa unui urs în zona pasarelei situate pe DN 17, la limita dintre cartierul Viişoara şi municipiul Bistriţa....

Ursul la plimbare prin Bistrița