Ascultă Radio România Cluj Live

Maramureș – bucătărie fără frontiere, un alt proiect gastronomic derulat de Muzeul Maramureșean

Muzeul Maramureșean din Sighet Marmației derulează în prezent un al treilea proiect gastronomic finanțat prin administrația Fondului Cultural Național AFCN, denumit Maramureș – bucătărie fără frontiere.

Maramureș – bucătărie fără frontiere, un alt proiect gastronomic derulat de Muzeul Maramureșean

Articol editat de Popovici Ioana, 15 octombrie 2025, 13:48

Este un proiect gastronomic ce adună rețete din satele de pe Valea Tisei, atât în Maramureș, cât și în Ucraina.

Despre stadiul acestui proiect am aflat detalii de la muzeografii Nicoleta Nemeș și Dănuța Boboșan:

Este un proiect foarte drag sufletului nostru, cofinanțat de AFCN. Suntem la al 3-lea proiect pe gastronomie și ne bucurăm, pe lângă implicarea membrilor din proiect, al colegilor și de implicarea și ajutorul dat de membrii comunităților care fac parte din proiect, localitățile care le-am cercetat în acest proiect. Da, este al 3-lea proiect de data aceasta, s-a derulat în localitățile de pe valea Tisei, de dincoace și dincolo de Tisa, așa cum ne place să spunem
De data aceasta am făcut cercetarea și în 8 localități de dincolo de Tisa, Bocicoiul Mare, Biserica Albă, Apșa de Sus, Apșa de Mijloc, Apșa de Jos, Slatina, Bedeu, Teceul Mare, acestea au fost localitățile. Acolo am descoperit o lume extraordinar de savuroasă încă, savuroasă sub aspectul limbajului în mod deosebi. Am avut probleme în sensul că foarte multe cuvinte, ne-a trebuit ceva în vreme ca să înțelegem rețeta, ele spuneau, de exemplu, la rețetele de murături: ”Am pus murături în bancă”, deci ne-a trebuit vreo jumătate de oră să ne dăm seama că banca este borcanul, ca exemplu. La garnitură spun garnir, cu o conotație așa, vechi și…
În Maramureșul nostru de dincoace, în localitățile care sunt pe malul stâng al Tisei, am început cu Valea Vișeului, Lunca la Tisa, Bocicoiu Mare, Tisa, Crăciunești, Sighetul, apoi am continuat cu Sarasău Câmpulung, Săpânța, Teceu, Remeți și Piatra.

În cadrul proiectului au fost organizate mai multe ateliere gastronomice cu partenerii implicați în acesta.

Am avut patru ateliere în proiect, au fost implicați copii de la Centrul Școlar de Educație Inclusivă care ne sunt parteneri în proiect și le mulțumim pe această cale, atât doamne director cât și doamnelor profesoare pentru că de fiecare dată au spus prezent solicitărilor noastre.
La unul dintre ateliere au participat și copii de la școala gimnazială George Coșbuc. Într-adevăr am avut mai multe ateliere care s-au desfășurat la Muzeul Satului Maramureșan Mihai Dăncuș, atelieri de făcut pâine, atelieri de preparat diferite dulciuri, am pus murături și am pus la uscat, am înșirat, să spunem așa, pe ață și am pus la uscat păstăi, diferite legume, fructe și ciuperci.
Că se știe foarte bine că mai demult nu existau de frigidere, nu existau congelatoare și pentru a putea să-și păstreze aceste, mă rog, ceea ce le-a dat toamna, bogățiile toamnei, găseau diferite metode și una dintre ele era prin uscare, murare sau marinare și atunci am zis că punem și noi în practic acest lucru.
Copiii chiar au fost foarte entuziasmati, mi-am zis că trebuiau ei să înșire și le-am spus că apoi le vor folosi la ciorbe, compoturi, mă rog, pentru iarna. Așa au aflat copiii că de fapt în vechime dulcele copilăriei nu era atât de dezvoltat și așa multe feluri și variat, se punea măru uscat sau pruna uscată sau ce fruct era la uscat și se făcea compot, mai punea un pic de miere de albină și cam asta era dulcele copilăriei.

Acum urmează ultima etapă din cadrul acestui proiect și e anume redactarea și lansarea volumului de rețete.

Proiectul se apropie de final, în 15 noiembrie va fi deadline-ul proiectului și într-adevăr avem în pregătire o carte, o carte de bucate și o sobă interactivă. În cartea de bucate ne-am propus să adunăm 1.001 rețete din Maramureș și se pare că am reușit, așa se va numi, 1.001 rețete de dincoace și dincolo de tisa și suntem în procesul de selecție, de tehnoredactare.
Soba interactivă este parte a expoziției de etnografie, va fi amplasată în una din sălile Muzeului Etnografic. Va fi o sobă interactivă. Plita sobei, va fi un ecran tactil pe care vor lucra doritorii, urmând, să spunem așa, instrucțiunile socăciței care va prezenta rețeta.
Vor fi 5 rețete și cei care vor dori vor urma pașii și, la sfârșit, vom vedea dacă ceea ce au gătit ei va arăta ca și rețeta făcută de specialiști. Și de-abia așteptăm și noi să vedem ce feedback va avea din partea publicului vizitator și noi suntem foarte nerăbdători să ne jucăm și să gătim puțin pe acest ecran tactile.

 

Ioana Popovici

Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!

Ne găsiți și pe facebook și instagram!

Terase belvedere, refugiu montan modern și un centru Salvamont vor fi amenajate la Borșa
Știri luni, 6 octombrie 2025, 13:58

Terase belvedere, refugiu montan modern și un centru Salvamont vor fi amenajate la Borșa

În inima Munților Rodnei, deasupra orașului Borșa, începe construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte turistice din zonă – un loc...

Terase belvedere, refugiu montan modern și un centru Salvamont vor fi amenajate la Borșa
Podul peste Tisa din Sighetu Marmației, tot mai aproape de finalizare
Știri joi, 2 octombrie 2025, 11:19

Podul peste Tisa din Sighetu Marmației, tot mai aproape de finalizare

La începutul lunii octombrie 2025, stadiul lucrărilor arată că acest obiectiv strategic se apropie de final. Progresul fizic a ajuns la un stadiu...

Podul peste Tisa din Sighetu Marmației, tot mai aproape de finalizare