Focar de pestă porcină africană lângă Cluj
Ce trebuie să ştie proprietarii de animale.

Articol editat de cristina.rusu, 24 septembrie 2025, 15:13
Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în comuna Apahida, pe strada Nicolae Bălcescu.
Autoritățile au instituit o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere între 3 și 10 kilometri, iar proprietarii de porci trebuie să respecte reguli stricte pentru a preveni răspândirea bolii.
Printre acestea se numără interdicția de a scoate sau introduce animale în exploatații fără autorizație, obligația de a anunța imediat medicul veterinar în caz de suspiciune de boală și respectarea unor măsuri riguroase de igienă.
Despre cum se manifestă pesta porcină africană și care este impactul ei ne vorbeşte Constantin Cerbu, specialist în boli infecţioase şi medicină preventivă, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj (pe care de altfel îl felicităm, pentru că tocmai s-a întors de la Messina, unde i s-a decernat oficial titlul de diplomat al Colegiului European de Sănătate Publică).
Pesta porcină africană are o evoluție rapidă, cu o perioadă de incubație scurtă și semne uşor de identificat de către proprietarii de animale:
“Iniţial animalele refuză să se hrănească, sunt apatice, se retrag într-un colţ, iar temperatura corporală le creşte foarte mult. Pot să se observe inclusiv pete hemoragice la nivelul pielii la animalele cu piele deschisă la culoare. Mortalitatea e extrem de ridicată, poate să meargă până la 100%”, Constantin Cerbu.
Pesta porcină africană nu prezintă un risc pentru oameni, problema cea mai mare e că răspândirea virusului este greu de controlat. Acesta rezistă mult timp în mediu și poate fi transportat mecanic de oameni, vehicule, animale sau chiar păsări. Din acest motiv, biosecuritatea este esențială, însă, după cum subliniază specialistul, în gospodăriile tradiționale din România măsurile de protecție lipsesc adesea.
“Distribuţia bolii este legată de numărul de animale susceptibile, iar la noi există un număr mai mare de animale susceptibile decât în ţări din Europa Centrală şi de Vest; pentru că sunt foarte multe exploataţii nonprofesionale în România, foarte multe gospodării în care aproape că nu există biosecuritate. Chestiunea aceasta creşte presiunea infecţioasă”, Constantin Cerbu.
Prevenţia în cazul pestei porcine africane este dificilă, în special în gospodăriile particulare. Specialistul le recomandă proprietarilor de animale să fie vigilenţi când vine vorba de îmbrăcămintea şi încălţămintea pe care o folosesc, atât în gospodărie, cât şi în afara ei:
“Este recomandat ca proprietarul să nu iasă cu îmbrăcămintea şi încălţămintea folosită la animale pe poarta gospodăriei sale. Să nu existe contaminare încrucişată, deci să nu meargă cu alte încălţări acolo unde merge cu cizmele de cauciuc din exploataţie când există un risc de introducere a virusului pestei porcine africane”, Constantin Cerbu.
Virusul pestei porcine africane poate supravieţui câteva luni în produsele refrigerate (4 grade Celsius) sau neprocesate termic (afumare şi sărare). În produsele congelate (de exemplu: -18 grade Celsius), acesta poate supravieţui chiar şi câţiva ani. Astfel, orice animal depistat pozitiv este sacrificat, iar carcasele sunt distruse de autorități.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.