Românii aruncă anual 2,5 milioane de tone de alimente
Consumul necontrolat duce la pierderi uriașe de alimente
Articol editat de cristina.rusu, 15 septembrie 2025, 10:21
Cetăţenii Uniunii Europene aruncă până la 10% din alimentele pe care le au la dispoziţie, iar România contribuie la risipă cu aproximativ 2,5 milioane de tone anual.
Aceste date vin în contextul în care decidenţii europeni vor reducerea la jumătate a risipei alimentare până în anul 2030, pe tot lanţul – de la ferme la consumatori.
Reporter: Risipa alimentară rămâne o provocare majoră în întreaga Europă. În fiecare an, peste 59 de milioane de tone de alimente sunt irosite în țările membre, ceea ce reprezintă aproape 10% din totalul alimentelor produse. Costurile sunt enorme, 252 de milioane de tone de emisii de carbon și 132 de miliarde de euro pierduți de-a lungul lanțului valoric.
Conform celor mai recente date, gospodăriile generează mai mult de jumătate din risipa alimentară din Uniune, urmată de restaurante și de punctele de vânzare cu amănuntul, cum ar fi supermarketurile și magazinele alimentare. România urmează și ea această tendință, cei mai mari risipitori de alimente fiind restaurantele și consumatorii casnici din mediul urban.
Pentru a se alinia direcțiilor europene, în țara noastră se acordă o atenție deosebită atât acțiunilor de conștientizare cât și măsurilor legislative, spune Alexandru Bociu, șeful Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Însă, deși avem legi care ne obligă pe fiecare dintre noi, fie producător, proprietar de restaurant sau consumator direct, să ne gestionăm responsabil resursele alimentare, din estimările Ministerului Agriculturii, un român aruncă la gunoi 150 de kilograme de mâncare în fiecare an.
Gabriela Gârjoabă/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.