Mierea de oțetar – un dar rar al naturii
Un elixir cu aromă unică, produs doar în veri speciale, la Prisaca din Caraș-Severin.

Articol editat de cristina.rusu, 11 septembrie 2025, 10:09
Lângă satul Zăgujeni, din Banat, crește o plantă deosebită: oțetarul galben.
Cu inflorescențe mari și spectaculoase, asemănătoare unor mici palmieri, această specie atrage albinele cu o aromă unică, dar numai în anumite veri.
Din florile sale se obține o miere extrem de rară, cu proprietăți speciale, apreciată de cunoscători. O miere rară, cu aromă inconfundabilă.
Mierea de oțetar nu se produce în fiecare an. Albinele adună nectarul doar atunci când condițiile climatice sunt favorabile, în perioada de vară dintre culesul de salcâm și cel de tei.
Spre deosebire de alte tipuri de miere, aceasta nu cristalizează rapid, rămânând ca un jeleu fin chiar și timp de doi ani. Aroma sa este intensă, dulce-acrișoară și surprinde prin gustul aparte.
„Albinele iubesc floarea de oțetar, dar fiind un cules rar, mierea obținută este prețioasă și apreciată de cei care o descoperă pentru prima dată”, povestește Felicia Românu, apicultoare din Prisaca.
Spre deosebire de alte zone agricole din țară, unde predomină culturile de rapiță sau floarea-soarelui, Caraș-Severinul se remarcă printr-o miere curată și naturală, provenită din plante, arbuști și pomi fructiferi. Această diversitate face ca mierea produsă aici să fie unică, lipsită de tratamente chimice și apreciată pentru calitățile sale nutritive.
De profesie învățătoare, Felicia și-a descoperit pasiunea pentru apicultură în urmă cu 15 ani, când și-a cumpărat primele cinci familii de albine. Astăzi, ea îngrijește 130 de familii, împărțite pe două vetre de stupină, lucrând cu pasiune și dăruire.
„Munca este grea, dar frumoasă. Mă trezesc la 3 dimineața ca să pregătesc ramele și uneltele necesare. Vara, în vacanțe, mă dedic complet albinelor și stupinei. Este un al doilea job, dar unul care aduce satisfacții sufletești și financiare”, povestește apicultoarea.
Pe lângă mierea de oțetar, Felicia produce și tinctură de propolis, recunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene și antifungice. Este recomandată pentru dureri de gât, tuse, afte bucale, dureri dentare, arsuri sau afecțiuni ale pielii.
„Un spray cu propolis ar trebui să existe în fiecare poșetă, pentru că te scapă de multe probleme și îți întărește imunitatea”, subliniază apicultoarea.
De ce merită descoperită mierea de oțetar
Este un sortiment rar și exclusiv, produs doar în anii favorabili.
Are o textură specială, asemănătoare jeleului.
Se obține din flora spontană, nepoluată a Caraș-Severinului.
Este bogată în enzime, vitamine și antioxidanți, benefice pentru sănătate.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.