Comisia Europeană anunță noile tarife comerciale UE–SUA
Europa câștigă acces parțial pe piața americană, dar promite importuri energetice și 600 miliarde € investiții.

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 28 iulie 2025, 16:49
Comisia Europeană a prezentat luni, 28 iulie, detaliile acordului dintre Uniune și Statele Unite în privința noilor tarife comerciale încheiat duminică, 27 iulie, în Scoția între Ursula von der Leyen și Donald Trump.
Statele Unite vor impune tarife de 15% în loc de 30% pentru două treimi din produsele europene. Altele însă, precum cele farmaceutice, oțelul sau aluminiul, așteaptă încă o analiză Washingtonului.
De cealaltă parte, Uniunea se angajează să tripleze importul de gaz american și prevede investiții private europene peste ocean de aproximativ 600 de miliarde de euro.
Bruxellesul spune că, deși nivelul de tarifare crește pentru exportul european, Uniunea a evitat un război comercial care ar fi avut consecințe mult mai grave.
Reporter: Primul pas tehnic după acordul politic de duminică va fi o declarație comună care va cuprinde principiile, cotele de tarifare, excepțiile și angajamentele celor două părți. În paralel și ca urmare a acordului politic, echipele tehnice au început negocierile pentru finalizarea detaliilor pe fiecare segment de produse ce fac obiectul comerțului dintre cele două blocuri și abia apoi va exista acordul definitiv.
Pentru moment se știe că tarifele americane de 15% vor afecta de la 1 august 70% din exportul european peste Atlantic. Aici intră și industria auto, care avea în acest moment tarife de 27,5%. Însă nu intră, spre exemplu, farmaceuticele europene, cele care vor face parte dintr-o analiză mai amplă a politicii americane în acest domeniu; dar, conform înțelegerii, ele pot avea o tarifare finală între zero, pentru unele produse, până la cel mult 15%.
Aluminiul și oţelul european vor face și ele obiectul unei analize și ar putea exista cote și tarife diferite în funcție de tipul de produs. Băuturile alcoolice sunt un alt punct încă neclar.
Peste aceste înțelegeri de principiu, Uniunea Europeană se angajează să importe gaz și combustibil nuclear american în valoare de până la 250 de miliarde de euro anual în următorii trei ani, perioadă care se suprapune și cu politica europeană de eliminare totală a gazului rusesc. În plus, companiile europene ar urma să investească în Statele Unite un potențial 600 de miliarde de euro.
Bogdan Isopescu/ RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.