Reformă în companiile de stat: consilii mai mici, câștiguri limitate și performanță obligatorie
Toate aceste măsuri fac parte din al doilea pachet fiscal.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 iulie 2025, 10:04 / actualizat: 23 iulie 2025, 14:26
UPDATE, ora 10:15
O şedinţă a coaliţiei de guvernare în care se analizează măsurile de reformă anunţate de premierul Ilie Bolojan are loc în această dimineață (miercuri, 23 iulie).
Şedinţa are loc pe fondul nemulţumirilor exprimate de unii lideri social-democraţi în special în privinţa celui de al doilea pachet fiscal.
Potrivit secretarului general al PSD, Paul Stănescu, măsurile promovează o reformă construită pe intuiţie, şi nu pe evaluări reale.
El cerea, în urmă cu două zile, convocarea de urgenţă a unei şedinţe a coaliţiei PSD, PNL, USR, UDMR, în care să fie analizate deciziile pregătite pentru reforma în sănătate, administraţia publică locală şi companiile de stat.
În acest context, Paul Stănescu preciza că PSD trebuie să se hotărască dacă rămâne în continuare la guvernare.
El a fost însă contrazis de liderul interimar al formaţiunii, Sorin Grindeanu, care spunea că PSD nu iese de la guvernare, ci, dimpotrivă, susţine adoptarea rapidă a unui pachet de măsuri cu o destinaţie clară: tăierea privilegiilor, inclusiv prin angajarea răspunderii guvernului.
………………………………………………………………………………………
Guvernul propune reducerea numărului de membri din Consiliile de Administraţie şi din cele de supraveghere, a salariilor acestora, dar şi plafonarea beneficiilor.
De asemenea, se doreşte modificarea indicatorilor de performanţă şi orientarea spre calitatea serviciilor pe care companiile le acordă clienţilor.
Toate aceste măsuri, menite să eficientizeze activitatea companiilor de stat şi să reducă pierderile, fac parte din al doilea pachet fiscal pe care Executivul vrea să îl adopte în perioada următoare.
Reporter: Prima măsură propusă de guvern este ca, în perioada următoare, ministerele care au în subordine companii să publice toate datele care sunt necesare pentru a se ști cine administrează aceste companii, ce câștiguri au și care le sunt indicatorii de performanță.
O altă propunere se referă la acești indicatori. Ei vor fi revizuiți pentru a se vedea dacă sunt relevanți sau superficiali, a precizat premierul Ilie Bolojan:
Ilie Bolojan: Cu siguranţă, în multe locuri aceşti indicatori nu sunt relevanți şi atunci vom fi în două situaţii: sau noii indicatori vor fi acceptaţi de către cei care conduc aceste companii sau, în condițiile în care nu vor accepta acești indicatori, înseamnă că sunt niște probleme legate de profesionalismul lor și vom uza de toate prevederile legale pe care le vom avea la dispoziție în așa fel încât să impunem acești indicatori de performanță sau cei care nu-i acceptă să plece.
Vicepremierul Dragoș Anastasiu s-a referit la reducerea numărului de membri în consiliile de administrație și la plafonarea câștigurilor acestora. Consiliile de administrație care au trei, cinci sau șapte membri vor avea trei, iar cele care au între cinci și șapte vor avea între trei și cinci membri.
Se vor reduce și remunerațiile celor din consiliile de administrație – de la trei salarii medii pe ramură la două, iar directorii generali de la trei sau șase salarii, la trei salarii medii pe ramură. Vor fi plafonate și beneficiile la maximum 10 procente din salariul fix.
Andrei Șerban (Radio România)/RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.