Poluare masivă după ce un constructor a ridicat o fundație de beton în albia râului
Apa râului Arieşul Mare avea o nuanţă albăstruie şi era acoperită de spumă.

Articol editat de Rareș Vrăbieș, 3 iulie 2025, 10:56 / actualizat: 3 iulie 2025, 15:35
Un nou caz de poluare a unui râu s-a petrecut la începutul acestei luni în România. Sute de peşti morţi pluteau pe râul Arieşul Mare, între Arieşeni şi Albac, județul Alba, iar responsabilii locali au descoperit că vina ar aparţine unui constructor care ar fi turnat o fundaţie de beton direct în albia râului.
Apa râului Arieşul Mare avea o nuanţă albăstruie şi era acoperită de spumă – scrie presa din Alba, citând martori locali. Sute de peşti morţi erau peste tot – au mai spus aceştia.
Poluarea semnalată ar fi fost provocată de un constructor care a turnat o fundaţie de beton direct în albia râului. Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba a anunţat că, într-o primă fază, s-a luat decizia preluării de probe pentru identificarea poluatorului, apoi s-a dispus oprirea lucrărilor.
Potrivit legii, cel care a turnat beton în albia râului riscă o amendă minimă de 10.000 de lei dacă este persoană fizică, iar dacă este persoană juridică amenda este de cel puţin 35.000 de lei. Totodată, constructorul va fi obligat să aducă albia râului la starea iniţială.
Invitat astăzi la postul nostru de radio, directorul Administrației Parcului Natural Apuseni, Alin Moș, a declarat că acest caz nu e unul singular:
Alin Moș: Pentru noi și pentru specialiștii cu care lucrăm, seamănă izbitor această imagine cu alte imagini pe care noi le avem în memorie din trecut, în cazul unor situații de braconaj cu anumite substanțe chimice, ceea ce ne conduce la concluzia că undeva s-a deversat o substanță chimică, probabil în apă, care a dus la moartea acestor pești.
În acest moment pot să spun doar atât: administrația parcului, împreună cu alte instituții abilitate care au fost informate, fac cercetări cu privire la ceea ce s-ar fi putut întâmpla, există anumite piste pe care se merge și sperăm cât de curând să identificăm ce s-a întâmplat, nu doar pentru a soluționa acest caz, ci și pentru a preveni pe viitor apariția unor cazuri similare, pentru că deja presiunile care sunt asupra majorității râurilor din zonele montane, în care infrastructura turistică, aici mă refer în special la construcții, pensiuni, restaurante, s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă, generează din păcate și foarte multă presiune asupra râurilor, mai ales prin ceea ce înseamnă deversări, fie accidentare, fie pur și simplu voite.
CEZAR MANU (Radio România)
Foto: Facebook Parcul Național Apuseni
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.