Vom plăti energie mai scumpă după liberalizarea prețurilor
Populaţia vulnerabilă va fi în continuare sprijinită de guvern.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 iulie 2025, 17:32
După aproape 3 ani şi jumătate de plafonare, de marți, 1 iulie, preţurile energiei electrice sunt din nou stabilite pe piaţa liberă.
Astfel, consumatorii vor plăti preţurile din contractul încheiat cu furnizorul, preţuri care, conform cifrelor comunicate deja, vor fi, în anumite situaţii, considerabil mai mari, dacă nu chiar duble.
Consumatorii au însă posbilitatea să schimbe furnizorul, atunci când găsesc o ofertă mai bună, iar ANRE recomandă, în acest sens, verificarea comparatorului de preţuri, de pe pagina sa de internet.
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a reamintit că populaţia vulnerabilă va fi în continuare sprijinită de guvern cu câte un voucher lunar în valoare de 50 de lei.
El a precizat, însă, că în România, energia va rămâne scumpă în lipsa investiţiilor, sau dacă nu vor fi terminate cele deja începute:
Bogdan Ivan: Pe de o parte a fost acea liberalizare oarecum pompierisitică, nu s-a investit în rețele și în producție în ultimii ani, decât sporadic. Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă sunt așteptate să fie construite încă de acum 30 de ani, dar nu s-a făcut un avans semnificativ.
Avem foarte multe hidrocentrale în stadii de 80, 90, 95% construite, dar care sunt blocate din diferite motive de mediu, iar toate aceste lucruri evident ne costă.
E un cumul de factori, iar ceea ce putem să facem: o dată, investiții foarte mari să folosim banii europeni pentru a crește capacitățile de producție și multe alte investiții care să ne aducă un mix energetic mult mai ieftin pentru piața din România.
Deci, reglementare foarte clară a pieței și transparentizarea pieței și creștea capacităților de producție.
Radio România
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.