Percheziții în Bihor într-un dosar de evaziune fiscală de peste 4,4 milioane de lei
Circuit fictiv de firme pentru rambursări ilegale de TVA.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 iunie 2025, 14:50
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, alături de ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) Bihor, au desfășurat, în data de 2 iunie, o amplă acțiune operativă vizând destructurarea unei rețele implicate în activități de evaziune fiscală.
Au fost puse în aplicare opt mandate de percheziție domiciliară în județul Bihor, precum și două mandate de aducere, în cadrul unui dosar penal ce vizează săvârșirea unor infracțiuni prevăzute de Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscal, transmite Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea.
Prejudiciu estimat la peste 4,4 milioane de lei
Din cercetările efectuate până în prezent, anchetatorii au stabilit că, în perioada martie 2022 – august 2024, două persoane, în calitate de reprezentanți de fapt și de drept ai unei societăți comerciale din Oradea, au reținut dar nu au virat la bugetul de stat obligațiile fiscale cu stopaj la sursă. Este vorba despre contribuții de asigurări sociale, contribuții pentru sănătate, impozit pe veniturile din salarii și impozit pe dividende. Obligațiile fiscale trebuiau achitate în termen de cel mult 60 de zile de la scadență, conform legii. Valoarea prejudiciului estimat din această componentă este de aproximativ 441.154 de lei.
Circuit fictiv de firme pentru rambursări ilegale de TVA
În plus, mai precizează procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, în perioada 2018 – februarie 2025, alte șase persoane sunt cercetate pentru constituirea unui mecanism de fraudare a bugetului de stat prin solicitarea ilegală de rambursări de TVA. Acestea, în calitate de reprezentanți ai șapte societăți comerciale din Oradea, ar fi creat un circuit de livrări și achiziții fictive între firmele implicate, folosind documente contabile neacoperite de operațiuni economice reale. În acest mod, ar fi fost obținute rambursări ilegale de TVA în cuantum de aproximativ 4.000.000 de lei.
Prejudiciul total adus bugetului consolidat al statului este estimat la 4.441.154 de lei, reprezentând sume nereținute și/sau nevirate din contribuții și rambursări ilegale de TVA.
Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz, pentru documentarea întregii activități infracționale și identificarea tuturor persoanelor implicate.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.