Recomandări pentru a evita acvaplanarea atunci când şofăm
Ce facem în condiţii de ploaie torenţială şi vizibiltate redusă?

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 mai 2025, 14:53
În zilele ploioase, când se poate acumula multă apă pe carosabil, şoferii trebuie să fie deosebit de atenţi, deoarece, pe lângă toate celelalte pericole de pe drum, apare şi riscul de acvaplanare. Există câteva recomandări pentru a evita astfel de neplăceri care pot avea consecinţe grave.
În primul rând, viteza autovehiculului trebuie să fie redusă. Nu există o viteză exactă care să asigure o protecţie completă, dar diferenţa dintre 85 şi 100 km/h creşte riscul de acvaplanare cu aproape 40%. Prudenţa înseamnă menţinerea vitezei sub 90 km/h.
În al doilea rând, urmărirea cu atenţie a drumului este esenţială. În condiţii de ploaie torenţială şi vizibiltate redusă, trebuie evitate orice alte activităţi din maşină care ne-ar putea distrage.
În al treilea rând, dacă totuşi mașina derapează, trebuie să ne păstrăm calmul. Acţiunile panicate şi pripite sunt periculoase. De obicei, acvaplanarea se simte chiar înainte de derapaj, când zgomotul motorului creşte, roţile învârtindu-se fără tracţiune. În acel moment, orice mişcare bruscă este periculoasă.
Frânatul sau viratul brusc trebuie evitate. Acest lucru va agrava situaţia, deoarece nu se ştie unde şi cum vor prinde din nou roţile aderenţă.
Volanul trebuie menţinut cât mai drept, pedala de acceleraţie trebuie eliberată uşor, pentru a permite reducerea vitezei.
Utilizarea frânei de motor ajută la încetinire, prin schimbarea într-o treaptă inferioară de viteză. (www.focus-news.net)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.