Nicuşor Dan depune jurământul ca preşedinte al României | UPDATE
Şedinţa solemnă a Parlamentului va avea loc la ora 12:00.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 mai 2025, 09:42 / actualizat: 26 mai 2025, 17:26
UPDATE: ora 17.00
Nicuşor Dan şi-a început oficial mandatul de Preşedinte al României.
După şedinţa solemnă a Parlamentului, el a răspuns întrebărilor jurnaliştilor, care i-au solicitat detalii despre priorităţile prezentate în primul său discurs ca Şef al Statului.
Reporter: România are nevoie de un guvern sprijinit pe o majoritate parlamentară, întrucât aceasta ar conferi stabilitate, predictibilitate, iar instituțiile statului s-ar putea împrumuta mai ieftin decât o fac în prezent, a declarat după învestire noul președinte Nicușor Dan. În ceea ce privește participarea la guvernare a social-democraților, el crede că trebuie să primeze interesul național, fiind vorba despre viitorul imediat al României și nu despre trecut.
Urgența este să avem un guvern cu o majoritate parlamentară care să asume niște măsuri de reformă fiscală.
Potrivi noului președinte, reformele fiscale sunt inevitabile și obligatorii, iar în ceea ce privește posibilitatea ca României să-i fie suspendate plățile din programul de coeziune și din PNRR, dacă nu sunt luate măsuri până pe 4 iunie, Nicușor Dan a precizat că există discuții în acest sens cu Comisia Europeană și că este optimist.
Eu sunt foarte, foarte optimist că oamenii de acolo dau credit noii puteri de la București, pentru că nu poți să faci în câteva zile ce nu s-a făcut în câțiva ani. Până la fonduri europene, discuția e îndepărtată. Problema este de credibilitatea noastră pe piețele financiare și în zona de investiții. Problema este rata mare a dobânzii pe care noi o plătim în momentul ăsta. Și ceea ce noi trebuie să facem, să dăm un plan, cum am spus, 2025-2026, din care să rezulte și reducerea deficitului și să dea și un plan de stabilitate.
Întrebat dacă va participa la ședințele de guvern când va fi nevoie noul președinte a răspuns afirmativ, fiind convins că va exista o colaborare foarte bună cu noul cabinet.
Petruța Obrejan/ RRA
……………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE: ora 12. 30
Preşedintele ales al României, Nicuşor Dan, a depus luni, 26 mai, jurământul de învestitură în plenul reunit al Parlamentului.
Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!’– a rostit Nicuşor Dan, în plenul Parlamentului, după intonarea imnului naţional şi după ce preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, a prezentat hotărârea de validare a rezultatului alegerilor prezidenţiale.
El a jurat cu mâna dreaptă pe Biblie şi Constituţie.
AICI puteți urmări imagini de la ceremonia de învestitură a președintelui ales din plenul Parlamentului:
………………………………………………………………….
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, depune, luni, 26 mai, jurământul în plenul reunit al parlamentului, într-o şedinţă solemnă la care au fost invitaţi să participe lideri politici, oficiali europeni şi foşti şefi de stat.
Acesta este ultimul pas pentru ca Nicuşor Dan să îşi înceapă mandatul de preşedinte al României, după validarea sa de către Curtea Constituţională.
Şedinţa solemnă a Parlamentului va avea loc la ora 12:00. În deschidere, preşedintele Curţii Constituţionale va prezenta hotărârea privind validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale. Apoi este programată ceremonia de depunere a jurământului de către preşedintele ales.
După ce patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va binecuvânta învestirea noului preşedinte, Nicuşor Dan va adresa un mesaj Camerelor reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi invitaţiilor prezenţi în sală cu privire la obiectivele sale pe durata mandatului de 5 ani.
După depunerea jurământului, Nicuşor Dan va merge la Palatul Cotroceni, unde va avea loc o ceremonie militară, cu prilejul învestirii sale în funcţie, urmată de ceremonia de predare – primire a mandatului.
După învestirea preşedintelui, marți, 27 mai, vor începe negocierile cu partidele parlamentare, pentru formarea noului guvern.
Discuţiile ar putea dura 3-4 săptămâni, după cum a anunţat chiar Nicuşor Dan, care l-ar dori premier pe Ilie Bolojan, sprijinit de o majoritate parlamentară stabilă.
PNL, USR şi UDMR sunt deschise participări la viitoarea guvernare, însă PSD nu şi-a anunţat clar poziţionarea. Preşedintele interimar al social-democraţilor, Sorin Grindeanu, a afirmat recent că există un curent majoritar în partid pentru o opoziţie constructivă.
Social-democraţii sunt dispuşi să susţină în Parlament un guvern minoritar, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, între care continuarea investiţiilor în infrastructura de transport şi menţinerea veniturilor românilor. Sorin Grindeanu a aprecizat că a primit mandat deschis de negociere cu celelalte formaţiuni politice şi a dat asigurări că orice eventuală decizie, dacă partidul va intra sau nu la guvernare, va fi luată ulterior în forurile statutare ale PSD.
Sunt şi lideri social-democraţi care invocă responsabilitatea politică şi spun că PSD ar trebui să-şi asume guvernarea. Conducerea partidului se reuneşte luni pentru a stabili strategia la discuţiile pentru formarea viitorului executiv.
Pentru funcţia de premier, Ilie Bolojan rămâne prima opţiune a PNL, susţinută şi de preşedintele ales, Nicuşor Dan. Liberalii insistă şi pentru menţinerea cotei unice de impozitare. Reprezentanţii USR vor un buget clar, bazat pe reducerea cheltuielilor statului şi pe reformă în administraţia publică, iar cei ai UDMR îşi doresc continuarea finanţării pentru comunităţile locale.
CITEȘTE ȘI: Nicuşor Dan este noul preşedinte al României
Iulia Gherma/Cătălin Purcaru (Radio România)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.