Fraudele telefonice sunt tot mai convingătoare: ce trebuie să ştii ca să nu cazi în capcană
Detalii ne oferă Alexa Josephs de la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 mai 2025, 13:45 / actualizat: 22 mai 2025, 16:42
Nu doar dumneavoastră aţi fost contactat pentru un credit pe care nu l-aţi solicitat sau pentru un accident care nu s-a întâmplat. Apelurile spam s-au înmulţit foarte mult în ultima vreme, la nivelul la care oamenii au ajuns să blocheze 3-4 numere de telefon pe săptămână.
Infractorii se folosesc şi ei de inteligenţa artificială, ceea ce-i ajută să dezvolte metode variate de manipulare, atât de rapid încât atunci când vedem o campanie de conştientizare pentru un tip de fraudă, probabil că o variantă complet diferită e deja pe drum. Vedeta, dacă putem spune aşa, ultimelor 2-3 săptămâni a fost apelarea cu un prefix din Olanda; şi, cum e puţin probabil să ne sune pentru a ne da informaţii despre tezaurul dacic furat, ni s-a părut important să discutăm cu un expert în securitate cibernetică despre ce vor aceşti oameni de la noi şi cum să ne ferim. Detalii ne oferă Alexa Josephs de la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.
„În cele mai multe cazuri nu vorbim de nişte amatori. Sunt reţele foarte bine organizate, cu o ierarhie clară, cu centre de apel dedicate, cu scenarii foarte bine construite prin inteligenţă artificială”, explică Alexa Josephs. Scopul lor este unul cât se poate de clar: obţinerea de date personale, în special informaţii bancare sau accesul la conturi de social media. „Multe din tehnicile lor se bazează pe inducerea fricii, pe mesaje de tipul «contul dumneavoastră a fost compromis». În astfel de momente apare senzaţia că trebuie să acţionăm imediat, fără să mai gândim critic”, spune Alexa Josephs, expert în securitate cibernetică.
Falsa autoritate
Un alt truc des folosit este falsa autoritate: apelurile vin aparent de la bănci, poliţie, ANAF sau chiar de la companii cunoscute din domeniul tehnologiei. Emoţia generată – fie ea teamă sau entuziasm – inhibă rapid raţiunea şi ne transformă în ţinte vulnerabile.
Provocarea este una globală, România nu este mai expusă decât alte ţări la aceste practici. Directoratul are rolul de a informa şi educa populaţia, prin ghiduri de igienă cibernetică, campanii şi iniţiative menite să ne ajute să recunoaştem pericolele digitale.
„Există grupuri care au o încredere ridicată în autorităţi şi altele cărora trebuie să le câştigăm această încredere. Dar toţi ne confruntăm cu aceleaşi riscuri”, subliniază Alexa Josephs.
O ecuaţie cu trei componente
În privinţa responsabilităţii, soluţia nu e nici simplă, nici singulară. E o ecuaţie cu trei componente: statul, operatorii de telefonie şi utilizatorii.
„Statul trebuie să reglementeze şi să investigheze, operatorii trebuie să implementeze filtre, iar utilizatorii trebuie să fie informaţi şi prudenţi. Factorul uman e esenţial, pentru că ingineria socială exploatează tocmai acest factor psihologic”, punctează reprezentanta DNSC.
O ipoteză care circulă pe internet corelează recenta explozie a numărului de apeluri suspecte cu o scurgere nedeclarată de date.
„Este o teorie plauzibilă în unele cazuri, dar noi considerăm că această creştere vine şi dintr-o mai mare conştientizare a fenomenului, nu doar din extinderea lui”, precizează Josephs. Ceea ce e sigur e că atacatorii devin tot mai eficienţi, ajutaţi de AI.
Ce avem de făcut, concret?
Să ne oprim o secundă. Să ne întrebăm dacă acel apel urgent, ameninţător sau „prea frumos ca să fie adevărat” are vreo logică. Să nu oferim date personale prin telefon. Să căutăm informaţii de contact oficiale. Să punem întrebări. Să nu ne lăsăm presaţi.
„Ingineria socială funcţionează din ce în ce mai bine şi pentru că apelurile sună tot mai prietenos. Dar noi trebuie să rămânem vigilenţi”, avertizează Alexa Josephs.
Atacurile online sau tentativele de fraudă prin apeluri spam pot fi raportate aici:
https://pnrisc.dnsc.ro/
Atenţie: raportarea unui incident de securitate cibernetică prin acest formular nu înlocuieşte formularea unei plângeri penale.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.