Nicușor Dan discută cu mediul de afaceri și caută sprijin politic
Președintele ales promite stabilitate economică; PSD, chemat la guvernare, dar ezită să iasă din opoziție

Articol editat de cristina.rusu, 21 mai 2025, 09:59
Preşedintele ales Nicuşor Dan se întîlneşte miercuri, 21 mai, cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, pentru discuţii legate de situaţia economică, agravată de deficitul bugetar în creştere.
El spune că oamenii de afaceri aşteaptă o viziune pe termen lung, cel puţin până la finalul anului viitor, privind măsurile care trebuie luate pentru diminuarea defictului.
Tema a fost analizată ieri de preşedintele ales cu responsabili de la Ministerul de Finanţe, iar Nicuşor Dan a transmis aseară că românii nu trebuie să îşi facă griji pentru că banii pentru pensii şi salarii sunt asiguraţi.
În paralel au loc discuţii informale pentru formarea viitorului guvern, iar o veste bună, potrivit preşedintelui ales este că PSD nu exclude participarea la Guvernare.
Este ceea ce-şi doresc şi celelalte trei formaţiuni pro-europene.
Atenția s-a întors marți, 20 mai, din nou către PSD, partidul cu cea mai mare reprezentare în Parlament, considerat cheia pentru o viitoare guvernare stabilă, în măsură să ia decizii poate nepopulare pentru a aduce situația financiară a țării sub control. Însă, social democrații nu au luat încă o decizie, la Consiliul Politic Național, la care Marcel Ciolacu a fost înlocuit cu Sorin Grindanu, la conducerea interimară a partidului.
Am primit un mandat deschis de negociere, dar opinia majoritară în PSD ar fi trecerea pentru o perioadă în opoziție, a spus noul lider social-democrat la finalul ședinței.
Opinia care pare a fi majoritară în acest moment în PSD este de a avea o opoziție constructivă. Eu știu din interiorul guvernului că urmează o perioada de decizii care trebuie să fie susținute. PSD-ul va oferi această susținere pentru soluțiile raționale și logice și bune pentru români.
Celelalte formațiuni care l-au susținut pe Nicușor Dan în campania electorală pentru turul 2 au transmis că și-i doresc pe social democrați alături pentru stabilitatea guvernării. Într-o perioadă economică și financiară dificilă, USR se așteaptă ca social democrații să facă parte dintr-o coaliție care va încerca să găsească soluții, spune președintele interimar al formațiunii Dominic Fritz.
România acum are nevoie de un guvern stabil și un guvern cu o majoritate largă în Parlament, tocmai ca să poată să facă reformele la care se așteaptă românii, tocmai că să reacționeze la nemulțumirea mare care este în societate.
UDMR se pronunță de asemenea pentru un guvern cu susținere solidă în Parlament. Varianta cu PSD care să susțină din opoziție guvernarea nu este considerată o soluție care să funcționeze pe termen mediu sau lung, a transmis liderul deputaților Uniunii, Cioma Botond
Cel mai important, nu numai pentru partidele politice, ci și pentru țară, să avem un guvern care să aibă majoritate parlamentară. După ce vedem cine va fi prim-ministru, un guvern minoritar susținut eventual de Partidul Social Democrat, poate să funcționeze, dar există sabia lui Damocles, dacă ceva nu le convine, vin cu o moțiune de cenzură.
Obținerea unei majorități parlamentare pentru viitorul executiv este prioritară și pentru liberali. Urmează să-și stabilească astăzi o strategie de negociere. La o reuniune extinsă a conducerii partidului, precizează Cătălin Predoiu, președintele interimar al PNL.
Ideal ar fi o bază de susținere cât mai mare în Parlament. Vom avea consultări în partid mai întâi și după aceea, evident, o dată lansate aceste consultări constituționale de către președintele României, fără îndoială că vom avea și în paralel consultări cu partidele care fac parte din Parlament.
Iar reprezentanții AUR au transmis că partidul va rămâne în opoziție și nu vor nici măcar să răspundă invitației președintelui de a participa la viitoare consultări.
Costin Grigore/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.