De mic învăț să mă feresc de rele!
Deprindem reguli de circulație rutieră încă de mici, prin intermediul polițiștilor.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 mai 2025, 13:45
În luna aprilie a acestui an a fost promulgată Legea nr. 42/2025 privind instituirea „Săptămânii naţionale a siguranţei rutiere” – a treia săptămână din luna mai. O serie întreagă de activități de informare rutieră au fost organizate în această perioadă, deși pe tot parcursul anului sunt desfășurate acțiuni de prevenire și combatere a accidentelor rutiere, centrate pe cauzele de producere a acestora.
Proiectul ”De mic învăț să mă feresc de rele” este la a 13 – a ediție, cu activități care se desfășoară în parteneriat de Inspectoratul de Poliție, Inspectoratul Școlar și Primăria municipiului Cluj-Napoca. Educaţia timpurie a copiilor în grădiniţe are în vedere toate aspectele de dezvoltare ale acestora, iar un accent deosebit se pune pe educaţia socio-emoţională, dezvoltarea comportamentelor prosociale şi autonomiei personale.
22 mai este ziua pentru etapa județeană a proiectului ”De mic învăț să mă feresc de rele”, concursul de biciclete și trotinete. Se vor întrece în abilități de conducere a acestora, copii din peste 20 de grădinițe din județul Cluj, copii cu care polițiștii s-au întâlnit la grupă în ultimele luni.
Gina Pop, coordonatorul Compartimentului de prevenire din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj:
Acest proiect îşi propune educarea preşcolarilor în spiritul respectării principiilor rutiere, a protecției bunurilor personale, a protecției personale (prevenirea dispariției minorilor) pentru construirea comportamentelor sănătoase.
De asemenea, prin exemplul copiilor dorim transmiterea unor modele pozitive de conduită socială tuturor părinţilor şi adulţilor.
Reuşita acestui proiect presupune implicarea în toate activităţile propuse a celor care influenţează direct sau indirect comportamentele menţionate, indiferent de sfera instituțională căreia îi aparţin.
Astfel, cadrele didactice, polițiștii de prevenire a criminalității și cei rutieri îi învăţa pe preşcolari regulile de conduită rutieră, de protecție personală și monitorizează şi evaluează tehnicile prin jocuri și concursuri adaptate preșcolarilor.
Succesul activităților desfășurate în edițiile anterioare ne-a determinat să continuăm acest demers de 13 ani, proiectul educațional propus a demonstrat că îmbinând mobilitatea şi spiritul creativ cu dorința de joacă și divertisment a copiilor se poate atinge unul din scopurile majore ale educaţiei: pregătirea pentru viață, învățarea și deprinderea comportamentelor prosociale.
În anul 2024, principalele cauze generatoare de accidente rutiere au fost indisciplina pietonilor, nerespectarea regimului legal de viteză și indisciplina bicicliștilor. Având în vedere numărul mare de accidente cauzate de pietoni și bicicliști, Gina Pop are și câteva recomandări:
- Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani;
- Copiii sub 14 ani pot circula doar în locuri special amenajate, parcuri sau proprietăți private, iar deplasarea pe drumurile publice se face doar însoțiți de adulți;
- Bicicletele trebuie conduse pe partea dreaptă a drumurilor publice, cât mai aproape de bordură sau acostament. Acolo unde există piste speciale pentru biciclete, conducătorii acestora le vor folosi obligatoriu. Unde există acostamente amenajate cu prundiș, pământ bătătorit sau poteci laterale, bicicliștilor li se recomandă folosirea lor.
- La schimbarea direcției de mers asigurați-vă temeinic și semnalizați din timp intenția de a vira. Semnalizarea se efectuează cu cel puțin 50 m în localități, respectiv 100 m în afară, înainte de efectuarea manevrei.
- Intenția de a vira trebuie semnalată cu mâna, astfel:
- Brațul stâng întins orizontal la schimbarea direcției de mers spre stânga sau la depășire;
- Brațul drept întins orizontal la schimbarea direcției de mers spre dreapta;
- Brațul drept întins orizontal balansat în plan vertical la oprirea bicicletei.
- Virajele spre drepta se încep de pe partea dreptă a drumului iar virajele spre stânga de lângă axul drumului. Apropierea de axul drumului se realizează din timp, înainte de efectuarea propriu-zisă a manevrei.
- În circulația pe drumurile publice bicicleta trebuie echipată cu dispozitiv de frânare eficace, cu sistem adecvat, funcțional, de direcție, cu lumini corespunzătoare și dotată cu sistem de avertizare sonoră și cu dispozitive fluorescent-reflectorizante.
- Pentru un plus de siguranță se recomandă ca biciclistul să poarte cască de protecție omologată, iar în mod obligatoriu pentru a putea fi observat de ceilalți participanți la trafic să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.
- Pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător, cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente.
- Bicicliștii să nu traverseze carosabilul pe trecerile pentru pietoni, să reducă viteza, asigurându-se temeinic și să acorde prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic, înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare și înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, să se asigure temeinic atât din faţă, cât şi din spate că nu se apropie niciun autovehicul.
- Pietonii să traverseze drumul numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranță. Este recomandat să evite folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă.
- Să nu folosească telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversează un drum public, astfel încât să poată fi atent la traficul rutier.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.