Ascultă Radio România Cluj Live

Concert pentru copii la filarmonică – Frumoasa din pădurea adormită

Filarmonica de Stat „Transilvania” prezintă premiera spectacolului „Frumoasa din pădurea adormită”.

Concert pentru copii la filarmonică – Frumoasa din pădurea adormită

Articol editat de cristina.rusu, 19 mai 2025, 11:28

Filarmonica de Stat „Transilvania” îi așteaptă pe cei mici, dar și pe cei mari, în sala de concerte pentru a participa la premiera spectacolului cu titlul „Frumoasa din pădurea adormită”.

 

Evenimentul va avea loc la Colegiul Academic, marți, 20 mai 2025, de la ora 9:30 (spectacol în limba română) și de la ora 11.00 (spectacol în limba maghiară). Concepția spectacolului aparține Ștefanei Țițeica și Dalmei Toadere, aceasta din urmă fiind și dirijoarea-moderatoare a spectacolelor. Alături de membrii Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, pe scena sălii Auditorium Maximum vor urca și micuțele balerine de la Asociația Pro Napoca Artă și Sport coordonate de balerina Gabriela Sima, care semnează și aranjamentul coregrafic al concertului.

 

Despre Frmoasa din pădurea adormită

 

Concertele educative pregătite de Dalma Toadere pentru copii și tineri sunt concepute cu scop educativ, fiind puternic ancorate în principiile medierii muzicale. Astfel, acest gen de public tânăr este familiarizat cu muzica clasică și cu caracteristicile acesteia, prin intermediul acestor concerte în care elementele participative și cele vizuale (folosite inventiv și nu în detrimentul muzicii) se îngemănează pentru a susține apropierea celor mici de acest fel de muzică.

În concepția tinerei dirijoare, pregătirea viitoarei generații de public, înseamnă, de fapt, pregătirea acesteia pentru experiența de a participa la un concert de muzică clasică. Astfel, elementele adăugate concertului pentru copii sunt gândite în așa fel încât să nu se altereze parametri a ceea ce înseamnă un concert, pentru a nu crea false așteptări în percepția publicului de copii asupra genului de concert de muzică clasică. Dalma Toadere afirmă că „nu folosim în mod exagerat elemente de teatru, dans, film, muzică ușoară, etc. pentru a câștiga aprecierea publicului pe moment. Ci creștem publicul pentru genul muzicii clasice, pentru viitoarele concerte ale filarmonicilor”.

În spectacolul Frumoasa din pădurea adormită, dedicat copiilor din grupa mare de grădiniță și elevilor de școală primară (clasele 0-4), instrumentele muzicale creează o lume sonoră de o deosebită diversitate și pot ilustra muzical cele mai variate caractere și stări sufletești. Membrii orchestrei Filarmonicii Transilvania invită copiii să intre în lumea celebrului basm Frumoasa din pădurea adormită, povestit cu sunetele instrumentelor cu coarde, ale flautului, oboiului, clarinetului, fagotului și cornului, în fragmente din capodopere ale muzicii universale. Personajele principale ale basmului sunt asociate cu câte un instrument, care este prezentat la începutul concertului, în așa fel încât copiii să le pot identifica sonoritatea pe parcursul basmului cu muzică: flautul o descrie pe prințesă, timbrul cornului este asociat cu prințul, iar ursitoarele bune se apropie de leagănul micuței în sunetele delicate ale corzilor ciupite. Chiar și fusul cu care se înțeapă prințesa are o reprezentare muzicală. Dramaturgia concertului folosește tehnica prefigurării: fragmentele muzicale sunt alese în așa fel încât să sugereze evenimentul următor din poveste. Această tehnică, denumită în muzica de film foreshadowing, îi ajută pe copii să își dezvolte sensibilitatea artistică și capacitatea de a discerne conținutul emoțional al muzicii.

 

Despre dirijoare Dalma Toadere

 

Dirijoarea Dalma Toadere este o prezență remarcabilă pe scena muzicală și educațională din România. Absolventă a Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, unde a studiat pianul ca instrument principal, ea și-a continuat pregătirea artistică la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a aprofundat dirijatul de orchestră sub îndrumarea profesorilor Petre Sbârcea, Ciprian Para și Victor Dumănescu.

Cariera sa dirijorală a debutat încă din anii studenției, un început promițător care a deschis drumul către numeroase colaborări cu orchestre simfonice din întreaga țară. În ultimii zece ani, Dalma Toadere s-a remarcat prin implicarea sa în programul educativ Do Re Mi Start! al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, dirijând și moderând concerte dedicate copiilor. Până în prezent, a susținut peste 200 de concerte educative cu concepte originale, desfășurate în orașe precum Cluj-Napoca, Bonțida, Craiova, București, Satu Mare, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Suceava, Oradea, Sibiu ș.a.

Această experiență practică a fost îmbogățită de o abordare academică riguroasă, concretizată în timpul studiilor doctorale, când a cercetat desfășurarea concertelor pentru copii din perspectivă muzicală, interactivă și organizatorică. Teza sa de doctorat, finalizată cu distincția Summa cum laude în 2020, a stat la baza publicării lucrării „Mediere muzicală în concertul educativ pentru copii”, o contribuție valoroasă în domeniul educației muzicale.

În prezent, Dalma Toadere este lector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă cursuri de mediere muzicală, dirijat coral, aranjamente corale și coordonează practica artistică a studenților. Din 2021, activitatea sa academică a depășit granițele țării, fiind invitată să predea cursuri de mediere muzicală la Universitatea Eötvös Lóránd din Budapesta, iar din 2022 colaborează și cu Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”.

Dirijorul Dalma Toadere îmbină cu măiestrie arta dirijorală cu pasiunea pentru pedagogie, având ca misiune principală apropierea publicului de muzica clasică printr-o abordare inovatoare și accesibilă.

 

Despre Gabriela Sima

 

Gabriela Sima este balerină profesionistă și activează în cadrul Operei Naționale Române Cluj-Napoca. În cei peste 30 de ani de experiență scenică a dansat și dansează numeroase roluri solistice și demi-solistice din repertoriul de balet, operă și operetă ale prestigioasei instituții, având și o bogată activitate de ansamblu. A participat la numeroase turnee în țară și străinătate: Austria, Germania, Olanda, Italia, Franța, Luxemburg, Spania, China.

În anul 2008 a înființat Asociația Pro Napoca Artă și Sport, a cărei președintă este și în prezent. În cadrul acesteia a dezvoltat numeroase activități și programe artistice de dans pentru copii și tineri. Ca și pedagog-coordonator al asociației, abordează metoda educației prin dans, atât în plan individual al copilului, cât și în echipă. Tot în cadrul asociației, a realizat, creat și adaptat peste 30 de spectacole de balet-dans cu și pentru copii, iar participările copiilor la concursurile de profil i-au adus numeroase premii. Este ancorată permanent în proiecte coregrafice inovatoare, promovând o abordare interdisciplinară a spectacolului de balet.

Este co-autoarea cărții Coaching pentru balerini și dansatori și are numeroase participări la simpozioane de profil din țară.

Este câștigătoarea marelui trofeu SCENA 2023 pentru devotamentul și contribuția la dezvoltarea artei coregrafice.

Având convingerea că un balerin/pedagog se dezvoltă în permanență, în prezent este masterandă a Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima, Facultatea de Interpretare, secția Artele Spectacolului, Pedagogie coregrafică. Prin competențele dobândite, care vor completa expertiza și experiența sa profesională, intenționează să contribuie la promovarea profesiei de balerin, adaptată  noilor cerințe – mult diversificate – ale spectrului artistic.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Colecțiile Muzeului Brukenthal prezentate în format digital
Cultural joi, 15 mai 2025, 16:45

Colecțiile Muzeului Brukenthal prezentate în format digital

În data de 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, Muzeul Naţional Brukenthal lansează platforma brukenthalonline.ro.   Muzeul va fi...

Colecțiile Muzeului Brukenthal prezentate în format digital
Adio, Cristina Deleanu!
Cultural joi, 15 mai 2025, 10:39

Adio, Cristina Deleanu!

Anunțul a fost făcut joi dimineață, 15 mai, de realizatoarea de televiziune Marina Almăşan, pe pagina sa de Facebook.  Între 1981-2001 a...

Adio, Cristina Deleanu!
Târgul de Carte Gaudeamus Oradea – programul zilei de joi
Cultural joi, 15 mai 2025, 10:29

Târgul de Carte Gaudeamus Oradea – programul zilei de joi

La primul atelier Citim cu Gaudeamus, organizat de Asociația Pro Bambini din Oradea, mai mulți elevi de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”...

Târgul de Carte Gaudeamus Oradea – programul zilei de joi
Noul membru al familiei Filarmonicii Transilvania, pianul Bösendorfer, inaugurat vineri
Cultural miercuri, 14 mai 2025, 17:48

Noul membru al familiei Filarmonicii Transilvania, pianul Bösendorfer, inaugurat vineri

Filarmonica de stat Transilvania trăiește un moment istoric. Și ne invită să sărbătorim împreună. Pentru că vineri putem asculta în...

Noul membru al familiei Filarmonicii Transilvania, pianul Bösendorfer, inaugurat vineri
Cultural miercuri, 14 mai 2025, 16:39

Târgul de Carte Gaudeamus și-a deschis porțile la Oradea | AUDIO

Ediția a XI-a a Târgului de Carte Gaudeamus și-a deschis porțile miercuri, 14 mai 2025, în Piața Unirii din Oradea. Atmosfera a fost animată...

Târgul de Carte Gaudeamus și-a deschis porțile la Oradea | AUDIO
Cultural miercuri, 14 mai 2025, 12:57

Rezistență prin cultură, rezistență prin lectură la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România și-a deschis astăzi porțile în Piața Unirii din Oradea, pentru cea de a 11-a ediție găzduită în...

Rezistență prin cultură, rezistență prin lectură la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea
Cultural miercuri, 14 mai 2025, 12:06

Simfonia Iubirii, o ediție aniversară!

„Simfonia Iubirii” evenimentul care aduce împreună muzica și psihologia într-o experiență deosebită, revine în 2025 cu o ediție...

Simfonia Iubirii, o ediție aniversară!
Cultural miercuri, 14 mai 2025, 11:13

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România se deschide miercuri, la Oradea

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România se deschide oficial la ora 12.00 în Piaţa Unirii din Oradea. A adus la Radio Cluj detalii despre program,...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România se deschide miercuri, la Oradea