Ascultă Radio România Cluj Live

Târgul de Carte Gaudeamus și-a deschis porțile la Oradea | AUDIO

Târgul de Carte are loc între 14 – 18 mai.

Articol editat de cristina.rusu, 14 mai 2025, 16:39 / actualizat: 14 mai 2025, 17:41

Ediția a XI-a a Târgului de Carte Gaudeamus și-a deschis porțile miercuri, 14 mai 2025, în Piața Unirii din Oradea. Atmosfera a fost animată de soare, curiozitate și entuziasm cultural. Evenimentul are loc în perioada 14 – 18 mai 2025, între orele 10 și 20, în zilele de miercuri, joi și duminică, și 10 și 21, vineri și sâmbătă, iar accesul publicului este gratuit.

 

Piața Unirii din Oradea a devenit, de miercuri, timp de cinci zile, centrul lecturii și al întâlnirilor culturale, odată cu deschiderea oficială a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România – ediția cu numărul unsprezece, găzduită de orașul de pe malul Crișului Repede.

Bogdan Roșca, managerul Radio Cluj, a deschis târgul „pe frecvențele radio”, alături de profesorul universitar dr. Ion Simuț, critic și istoric literar, președintele de onoare al acestei ediții.

Managerul Radio Cluj a rememorat cu emoție prima ediție a târgului de la Oradea, desfășurată într-un parc, unde clase de elevi așteptau să pășească printre cărți. Miercuri, la debutul noii ediții, o clasă de elevi de la Școala „Oltea Doamna” din Oradea, însoțită de profesoara „Microsoft” Mirela Tanc, asculta în liniște cuvântul de deschidere, dovadă că legătura dintre copii și carte rămâne vie.

În vremuri de impas, trebuie să ne întoarcem la bază: la carte, la cuvântul scris, la oamenii învățați, la valorile care ne pot repune în echilibru, a spus Bogdan Roșca. El a evidențiat rolul culturii și al lecturii într-o societate în continuă schimbare.

La evenimentul de deschidere, profesorul Ion Simuț, președintele de onoare al ediției, a vorbit despre viața cărții tipărite în epoca digitală, dar și despre avantajele lecturii online. Acesta a subliniat că tinerii continuă să citească, chiar dacă preferă tot mai des formatul electronic, dovadă fiind prezența numeroasă a elevilor și studenților încă din primele ore ale târgului.

Trăim într-o epocă a post-cărții sau doar o nouă etapă a civilizației lecturii?”, s-a întrebat Simuț.

El a vorbit despre metamorfoza cărții, despre cum aceasta își schimbă forma – din tipărit în digital – dar nu își pierde esența. Cartea electronică este în creștere, audiobook-ul câștigă teren, iar cititorul de azi este, poate, diferit, dar nu mai puțin implicat, a opinat criticul literar.

Cartea este o conservă de text”, spune Simuț – un mod concis, dar revelator de a descrie felul în care conținutul și sensul rămân, chiar dacă ambalajul evoluează.

În cortul din Piața Unirii, tinerii au fost cei mai activi vizitatori. Mulți s-au oprit la standurile dedicate literaturii clasice, iar alții au ales volume din domeniul istoriei, teologiei și chiar filozofiei. Vremea frumoasă a contribuit la atmosfera caldă și deschisă a târgului, iar orădenii sunt invitați să descopere bucuria lecturii chiar în inima orașului.

Printre cumpărători s-a aflat și PSS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei.

Târgul de Carte de la Oradea este, de fiecare dată, o adevărată sărbătoare a spiritului. În vremuri marcate de confuzie și instabilitate, astfel de evenimente devin nu doar binevenite, ci absolut necesare. Cultura rămâne singura formă de rezistență autentică a inteligenței, iar fără educație și cunoaștere solidă, riscăm să ne pierdem – ca popor, ca țară, ca parte a unei civilizații. Cartea continuă să fie, poate mai mult ca oricând, antidotul împotriva imposturii și superficialității. Îmi doresc ca târgul să fie descoperit de cât mai mulți cititori, mai ales de copii și tineri, pentru că aici găsesc o alternativă reală la ecranele telefoanelor. O carte are farmecul ei aparte și este acel prieten care nu te trădează niciodată. Felicit organizatorii și sper ca această inițiativă culturală să continue multe ediții de acum înainte, a spus Sofronie Drincec.

 

Ateliere de lectură

 

Viitatorii vor descoperi o ofertă bogată: 60 de branduri reunite în 45 de standuri, într-un spațiu-record de 780 de metri pătrați. Printre editurile prezente se numără: Humanitas, Nemira, Corint, Polirom, Litera, Curtea Veche, Paralela 45, Ratio et Revelatio, Arthur, și multe altele. Oferta este completată cu jocuri educative și muzică de calitate, pentru toate vârstele.

În cadrul târgului se desfășoară și ateliere de lectură „Citim cu Gaudeamus”, adresate celor mici, dar și tinerilor curioși să descopere povești sau autori consacrați într-un cadru interactiv.

Atelierele sunt organizate în zilele de joi, vineri și sâmbătă, de Asociația Pro Bambini din Oradea, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Dacia” Oradea (prof. Roșa – Zah Maria Emanuela, prof. Simina Diana), Liceul de Arte (prof. Valeria Bunica, bibl. Cătălina Marta, Ioana Simionaș) , Școala Gimnazială „Oltea Doamna” (prof. Elena Pavel, prof. Cristiana Vidican, prof. Luminița Petca), Școala Gimnazială „Avram Iancu” Oradea (prof. Monica Toader) și Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” (prof. Monica Gaspar, prof. Ramona Klobok și prof. Adina Radu).

Totodată, între orele 15.00 și 16.00, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor va organiza un atelier informativ și educative. Atelierul va fi susținut de specialiștii compartimentului împreună cu reprezentanții Fundației Lampas din Oradea (ONG specializat în domeniul prevenirii violenței domestic) și va aborda două teme de interes public major: prevenirea violenței domestice și a consumului de droguri.

 

„Sunt bine cu mine”

 

Totodată, Asociația Pro Bambini din Oradea, în colaborare cu Editura Casa și Cabinet psiholog Sofia Laza și specialistul în marketing Carmen Alexa, va organiza joi, 15 mai 2025, de la ora 17.00, atelierele „Sunt bine cu mine la Gaudeamus”. Acestea vor fi despre încredere, limite și necunoscut.

Ziua de joi se va încheia cu festivitatea de premiere (de la ora 18.00). Invitați de nota 10. Olimpicii României.

Printre invitații speciali se numără părintele profesor Wilhelm Dancă, cunoscut teolog și filosof, membru corespondent al Academiei Române. Autor a numeroase lucrări de teologie fundamentală și hermeneutică creștină, părintele Dancă este o voce influentă în dialogul dintre religie și cultură. Prin prezența sa, evenimentul capătă o dimensiune spirituală și intelectuală de profunzime.

La invitația Editurii Ratio et Revelatio, vineri, 16 mai 2025, de la ora 16.00, părintele își va lansa volumul VII al „Mysterium Christi. Meditații la Evanghelia după Ioan”. De la ora 17.00, Ratio et Revelatio lansează cartea „Mandatul vesel (2020 – 2024): momente și schițe radiofonice din arena politică”, de Ervin Szekely. Invitați sunt: Ervin Szekely șu Judith Simon.

Atelierele de lectură  Citim cu Gaudeamus” continuă sâmbătă, de la ora 11.00, cu elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”, coordonați de prof. Monica Toader.

Sâmbătă, 17 mai este rândul Editurii „Presa Universitară Clujeană”, care vine în urbea de pe Crișul Repede cu două lansări de carte: „Persecuțiile și martirii creștini din secolul I” și „Propedeutica teologiei”.

Părintele profesor Călin Dușe de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea va purta publicul prezent înapoi în timp, în crudul secol I al erei noastre, epoca însângerată a prigonirii creștinilor de către romani. Evenimentul va continua cu alocuțiunea părintelui profesor Alexandru Buzalic, de la aceeași facultate, cel care va vorbi despre primii pași pe care trebuie să-I facem în studierea temeinică a religiei.

Sâmbătă, de ora 13, Rotary Club Oradea Insignis va prezenta două volume de educație financiară semnate de Adriana Georgescu din Onești. Este vorba de volumele „Ghidul copilului pentru a deveni un erou al banilor” și Ghidul adolescentului pentru a deveni un erou al banilor”.

Sâmbătă de la ora 16.00, profesoara Nicoleta Boloca (Nicole Sere) va lansa volumul de poezii „Femeia indigo”. Vor prezenta poeții Ioan F Pop și Lucian Scurtu.

Târgul continuă până în 18 mai, cu lansări de carte, întâlniri cu autori, concursuri și multe alte surprize culturale.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Festivalul Internațional de Teatru Povești
Cultural marți, 13 mai 2025, 13:24

Festivalul Internațional de Teatru Povești

Teatrul de Păpuși Prichindel organizează, în perioada 17 – 23 mai, Festivalul Internațional de Teatru Povești, care ajunge anul acesta la...

Festivalul Internațional de Teatru Povești
Premieră istorică la Filarmonica clujeană – inaugurarea noului pian Bösendorfer!
Cultural luni, 12 mai 2025, 14:10

Premieră istorică la Filarmonica clujeană – inaugurarea noului pian Bösendorfer!

Concert de excepție care marchează o premieră istorică în existența Filarmonicii clujene – inaugurarea noului pian Bösendorfer Concert Grand...

Premieră istorică la Filarmonica clujeană – inaugurarea noului pian Bösendorfer!
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Lorelei
Cultural duminică, 11 mai 2025, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Lorelei

Duminică, 11 mai, de la ora 20.03, Radio Cluj și Teatrul Naţional Radiofonic, prtezintă piesa Lorelei de Ionel Teodoreanu.   Dramatizare de...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Lorelei
Cine este Papa Leon al XIV-lea?
Cultural vineri, 9 mai 2025, 10:38

Cine este Papa Leon al XIV-lea?

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al...

Cine este Papa Leon al XIV-lea?
Cultural joi, 8 mai 2025, 13:50

Ziua portului popular cu „Costume din zona Clujului” | AUDIO

Expoziția „Costume din zona Clujului – cămașa cu ciupag și zadia cu trup” aduce împreună piese unicat, frânturi de costume populare...

Ziua portului popular cu „Costume din zona Clujului” | AUDIO
Cultural miercuri, 7 mai 2025, 18:38

130 de ani de istorie naturală sărbătoriți cu intrare gratuită la muzeu

Vizitatorii vor avea ocazia să vadă gratuit Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu, cu ocazia Nopții Muzeelor, în data de 17 mai, a anunţat...

130 de ani de istorie naturală sărbătoriți cu intrare gratuită la muzeu
Cultural miercuri, 7 mai 2025, 09:40

80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste

”Glasul Libertăţii’ este evenimentul cultural prin care Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord din Şimleu Silvaniei va...

80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste
Cultural marți, 6 mai 2025, 15:30

Trupa Mihai Raicu pregătește ultima premieră a stagiunii

Pe măsură ce stagiunea 2024–2025 se apropie de final, Teatrul de Nord Satu Mare le oferă spectatorilor ultimele ocazii de a se bucura de trei...

Trupa Mihai Raicu pregătește ultima premieră a stagiunii