Noaptea Europeană a Muzeelor, la Sighet
”Mai aproape de oameni, într-o noapte de mai” așa sunt denumite activitățile propuse anul acesta de Noaptea Europeană a Muzeelor. Anul acesta evenimentul are loc pe data de 17 mai și la instituțiile muzeale din Sighetu Marmației.

Articol editat de Popovici Ioana, 14 mai 2025, 10:27
Cei care vor trece pragul muzeelor din oraș, vor putea vizita expoziții inedite organizate prin parteneriate cu alte muzee, dar vor fi organizate și diferite alte activități.
Mirela Barz, manager Muzeul Maramureșean din Sighet:
Și Muzeul Maramureșean de pregătește de acest eveniment cultural, care atrage numeroși vizitatori din comunitatea sigheteană și nu numai. Maramureșul fiind o destinație turistică, întotdeauna am avut parte de vizitatori din afara județului și chiar din afara țării.
Vor fi deschise toate muzeele noastre, mai puțin Casa Memorială Ioan Mihaly de Apșa, care este închisă deja de câțiva ani. Va fi deschis Muzeul Satului Maramureșean, în intervalul orar 18.00 – 21.00. Va fi deschis conform programului normal de funcționare, dar va avea program prelungit de Noaptea Muzeelor. Colegii au pregătit o serie de activități pentru public.
La Muzeul de Istorie și Arheologie s-a pregătit expoziția ”Ateliere fotografice din Sighet”, care a fost vernisată anul trecut, dar acum a fost îmbunătățită și vă oferă un ghidaj de specialitate a tot ce a însemnat atelier fotografic de specialitate la Sighet, încă de la primii fotografi ambulanți care veneau și fotografiau în zona noastră, până în zilele noastre.
La Muzeul Etnografic al Maramureșului ”Francisc Nistor” am pregătit expoziția tematică itinerantă națională ”Tehnici tradiționale de țesere a covoarelor în România și Republica Moldova”. Aceasta este organizată în parteneriat cu șapte muzee din țară, expoziție care pune în evidență patrimoniul cultural imaterial legat de țeserea covoarelor, care a fost inclus în 2016 și în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Pentru cei mai mici, dar nu doar pentru ei am pregătit și o expoziție interactivă ”Calendar pastoral”, care relevă obiceiurile legate de păstorit în zona Maramureșului.
Colegii de la Muzeul de Științele Naturii au pregătit expoziția ”Trofee de vânătoare” și vor avea și o lansare de carte, un ghid turistic ”Date monografice legate de localitatea Poienile Izei”.
La Casa Memorială ”Elie Wiesel” , colega mea a pregătit o expoziție foto intitulată sugestiv ”Mie mi-o plăcut acasă”. Este povestea ultimei supraviețuitoare a Holocaustului, Golda Solomon, din Sighetu Marmației.
Programul de vizitare va fi până la ora 21.00 doar la Muzeul satului, celelalte muzee vor avea programul prelungit până la ora 23.00.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!