Ascultă Radio România Cluj Live

Festivalul Internațional de Teatru Povești

Festivalul Internațional de Teatru Povești are loc la Alba Iulia.

Festivalul Internațional de Teatru Povești

Articol editat de cristina.rusu, 13 mai 2025, 13:24

Teatrul de Păpuși Prichindel organizează, în perioada 17 – 23 mai, Festivalul Internațional de Teatru Povești, care ajunge anul acesta la cea de-a XVIII-a ediție.

 

Șapte zile de povești noi, pentru copii și oameni mari, în care teatrul este în centrul atenției. Dar, așa cum v-am obișnuit, ne-am dorit să vă oferim, și în această ediție, un program complex: spectacole de teatru, teatru-dans, musical-uri, lansări de carte, expoziții, conferințe, concerte și ateliere de creație.

Teatre de copii și tineret, teatre de animație sau de păpuși din țară vin cu bucurie la Alba Iulia, aducând povești pentru copii condensate în spectacole atractive, pline de culoare, de emoție și de învățătură. Astfel, Trupa de Marionete a Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad, Teatrul de Animație Țăndărică București, Teatrul de Păpuși Puck Cluj-Napoca, Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri Craiova, Teatrul de Copii Arlechino Brașov, Secția Teatrul de Animație pentru Copii și Tineret Imaginario a Teatrului Toma Caragiu Ploiești, Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin Timișoara și Teatrul pentru Copii și Tineret Gulliver Galați – vor face deliciul micilor spectatori, aducând pe scenele din Alba Iulia povestea clasică, dar și povestea neștiută, transpusă scenic în cheie muzicală, cu mult umor.

Pentru că festivalul nostru este un festival internațional, și componenta străină este bine reprezentată. La capitolul spectacole indoor pentru întreaga familie îi avem pe colegii noștri din Republica Moldova – Teatrul Municipal Guguță din Chișinău, care ne vor oferi un spectacol non-verbal plin de sensibilitate, și pe artistul italian Andrea Fedi – Katastrofa Clown, care ne invită în camera amintirilor.

Teatre cunoscute din capitală și din țară aduc publicului tânăr și adult o serie de spectacole care, prin estetica bine definită a unor regizori foarte apreciați de public, dar și de critica de specialitate, ridică nivelul artistic al festivalului. Silviu Purcărete, Gigi Căciuleanu, Răzvan Mazilu, Alexandru Mâzgăreanu, Cristian Ban, Radu Iacoban, Ada Milea, Florin Piersic jr. și Mimi Brănescu sunt creatorii unor spectacole care, cu siguranță, vor rămâne în memoria spectatorului albaiulian.

Emoție, umor, bucurie și tristețe, amintiri dintr-o epocă ce ne-a amprentat mult prea mult ca să o lăsăm pradă uitării, dar și povești dintr-o epocă îndepărtată, transpuse cu umor, în cheie contemporană, pe scenă. Astfel, teatrele care ne vor onora cu prezența la această ediție festivă sunt: Teatrul Odeon, Teatrul Municipal Lucia Sturdza Bulandra, Teatrul Act, Teatrul Stela Popescu, Teatrul Metropolis, Teatrul unteatru și Teatrul Dramaturgilor Români, toate din capitală, Teatrul Maria Filotti Brăila, Teatrul Andrei Mureșanu Sfântu Gheorghe și Teatrul Național Cluj-Napoca.

De asemenea, ne vor încânta actorii Oana Pellea și Lari Giorgescu într-o creație colectivă, care aduce pe scenă povestea atât de profundă, atât de îndrăgită a Micului Prinț. Universitatea de Artă din Târgu Mureș, Facultatea în limba română este un partener constant al festivalului, oferind adolescenților, cu precădere, dar nu numai lor, un spectacol de teatru al studenților și masteranzilor de la secția actorie.

Personalități ale scenei românești vin sau revin cu mare bucurie la Alba Iulia, unde sunt așteptați, de fiecare dată, cu mare bucurie, și răsplătiți cu ropote de aplauze: Marius Bodochi, Florin Piersic jr., Pavel Bartoș, Claudiu Bleonț, Emilian Oprea, Marius Florea Vizante, Gheorghe Ifrim, Ana Ularu și Tudor Cucu-Dumitrescu… și numele pot continua.

Surpriza acestei ediții este o zi dedicată evenimentelor în aer liber, unde spectacolul de teatru se împletește cu acrobația, cu prezentarea de păpuși gigant, cu show cu marionete, concert și alegorie cu foc. Este o zi în care ne dorim să fim împreună, mici și mari deopotrivă, pe parcursul întregii zile. Astfel Compania Muschetarii din București va susține două reprezentații, de care să se bucure copiii, alături de părinți, bunici și prieteni: Punguța cu doi bani și Pinocchio, regia Cristian Mitescu, artistul german Thomas Herfort cu al său micuț teatru – Kabaré Púpala Marionetas, va oferi un spectacol non-verbal, interactiv, cu păpuși și marionete.

Teatrul pe roți din Arad ne va bucura cu o paradă cu păpuși și marionete gigant, iar trupa de acrobați Elementz Art din Italia, vor susține două momente de acrobație la înălțime. Seara se va încheia cu un concert pe ritmuri braziliene – La vida es carnaval – susținut de artista Biu Marquetti și bandul său, și un spectacol allegoric cu foc oferit de trupa Fire Theatre Company din Bulgaria.

Festivalul Internațional de Teatru Povești este un festival complex, care, pe lângă spectacole de teatru, oferă posibilitatea publicului de a se întâlni cu creatori la conferințe, lansări de carte, ateliere creative. De pildă, scriitoarea Doina Ruști, o personalitate de seamă a literaturii românești, va susține o conferință despre ficțiune și autoficțiune și își va lansa ultimul volum apărut la Editura Humanitas – Ferenike. De asemenea, scenografa și cadrul didactic universitar Alina Herescu va susține un atelier de scenografie pentru liceeni, și va lansa două volume despre scenografia de teatru, actorul și cadrul didactic universitar Ioan Ardelean va susține un atelier de improvizație teatrală pentru liceeni, iar actorul păpușar Marin Fagu va susține un atelier de teatru de umbre pentru elevi de clasele V – VIII, iar marionetiștii Nuți și Sorin Dorobanțu vor susține un atelier de mânuire marionete pentru elevi de clasele I -IV. Actrița și cadrul didactic universitar Georgiana Dinescu își va lansa un volum despre rolul terapeutic al teatrului și va susține o conferință în fața elevilor de gimnaziu cu titlul Studiul teatrului ca optional în școli și licee, la fel cum o va face și managerul Teatrului Municipal Guguță Chișinău – Gabriela Lungu.

Nu lipsesc nici expozițiile. La această ediție aniversară, de 18 ani, am considerat ca firesc să organizăm două expoziții reprezentative ale teatrului nostru: o expoziție cu decoruri și păpuși din spectacolele teatrului, intitulată Spectacolele lui Prichindel și o expoziție de afișe, care cuprinde afișele celor 18 ediții de festival – 18 ani de festival.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

 

Ziua portului popular cu „Costume din zona Clujului” | AUDIO
Cultural joi, 8 mai 2025, 13:50

Ziua portului popular cu „Costume din zona Clujului” | AUDIO

Expoziția „Costume din zona Clujului – cămașa cu ciupag și zadia cu trup” aduce împreună piese unicat, frânturi de costume populare...

Ziua portului popular cu „Costume din zona Clujului” | AUDIO
130 de ani de istorie naturală sărbătoriți cu intrare gratuită la muzeu
Cultural miercuri, 7 mai 2025, 18:38

130 de ani de istorie naturală sărbătoriți cu intrare gratuită la muzeu

Vizitatorii vor avea ocazia să vadă gratuit Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu, cu ocazia Nopții Muzeelor, în data de 17 mai, a anunţat...

130 de ani de istorie naturală sărbătoriți cu intrare gratuită la muzeu
80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste
Cultural miercuri, 7 mai 2025, 09:40

80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste

”Glasul Libertăţii’ este evenimentul cultural prin care Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord din Şimleu Silvaniei va...

80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste
Trupa Mihai Raicu pregătește ultima premieră a stagiunii
Cultural marți, 6 mai 2025, 15:30

Trupa Mihai Raicu pregătește ultima premieră a stagiunii

Pe măsură ce stagiunea 2024–2025 se apropie de final, Teatrul de Nord Satu Mare le oferă spectatorilor ultimele ocazii de a se bucura de trei...

Trupa Mihai Raicu pregătește ultima premieră a stagiunii
Cultural luni, 5 mai 2025, 14:53

Cel mai nou spectacol Reactor se joacă și la Sala Radio Cluj

În luna mai, Reactor ajunge mai aproape de clujeni! Cel mai nou spectacol Reactor, Orașul comoară, regizat de David Schwartz, dramaturgia Petro...

Cel mai nou spectacol Reactor se joacă și la Sala Radio Cluj
Cultural luni, 5 mai 2025, 13:51

Expoziţie de excepţie dedicată Reginei Maria

Muzeul Naţional Brukenthal prezintă o expoziţie de excepţie dedicată Reginei Maria, la Sibiu, începând din 9 mai. ‘Regina Maria la...

Expoziţie de excepţie dedicată Reginei Maria
Cultural duminică, 4 mai 2025, 16:21

Caravana „Shakespeare – peste tot” ajunge în Bihor

Pe 5 mai, județul Bihor devine următoarea oprire a Caravanei „Shakespeare – peste tot”, un proiect cultural ambițios care aduce teatrul mai...

Caravana „Shakespeare – peste tot” ajunge în Bihor
Cultural duminică, 4 mai 2025, 10:56

Un secol de educație artistică la Oradea

Anul acesta, Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea marchează o bornă istorică: 100 de ani de educație artistică. Cu această ocazie,...

Un secol de educație artistică la Oradea