Ascultă Radio România Cluj Live

Traseu turistic inedit pentru promovarea bisericilor fortificate din Transilvania

Traseul turistic este numit Autobuzul UNESCO către atracțiile Ţinutului Săsesc.

Traseu turistic inedit pentru promovarea bisericilor fortificate din Transilvania

Articol editat de cristina.rusu, 8 mai 2025, 09:51

O agenție de turism din Transilvania a lansat un traseu turistic numit Autobuzul UNESCO către atracțiile Ţinutului Săsesc pentru a compensa faptul că așezările mai mici de aici, renumite pentru bisericile medievale fortificate, sunt greu accesibile cu transportul public.

 

Microbuzele care circulă în zonele Brașov, Sibiu și Sighișoara funcționează într-un sistem hop on, hop off similar cu autobuzele turistice folosite pentru vizitarea obiectivelor turistice; turiştii pot urca sau coborî din maşini la oricare stație, în funcţie de dorinţele lor.

Rutele operate de Carpathian Travel Center leagă obiectivele turistice din regiunea sudică a Transilvaniei, cândva locuită de sași, pe trei rute, cu accent principal pe siturile Patrimoniului Mondial UNESCO.

Lista atracțiilor din județele Sibiu, Brașov și Mureș include și biserici medievale fortificate, castele, case tradiționale și atracții naturale.

 

Microbuzele operează în diferite zile ale săptămânii – atât în ​​timpul săptămânii, cât și în weekenduri.

 

Ruta albastră, cu plecare din Sibiu, duce prin Mediaş până la Sighișoara, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită orașului său vechi, prin atingerea unor sate, precum Valea Viilor, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită bisericii sale fortificate, și Biertan. Ruta trece, de asemenea, şi prin satul Alma Vii, a cărui biserică fortificată din secolul al XIV-lea a primit anul trecut Premiul European pentru Patrimoniu și a câștigat şi votul publicului.

Pe ruta galbenă mult mai lungă, care pleacă tot din Sibiu, mai există trei orașe pe lângă Sighișoara: Agnita, Dumbrăveni și Copşa Mare, dar călătorii pot coborî și în multe sate pentru a explora împrejurimile.

Ruta roșie de la Brașov la Sighișoara include cele mai populare sate săsești din Transilvania, Viscri și Saschiz. Pe lângă alte așezări, autobuzul oprește și la Rupea, faimoasă pentru cetatea sa care domină orașul.

Pe toate cele trei rute, un bilet dus-întors valabil o zi costă 45 de euro, un bilet valabil două zile costă 80 de euro, iar călătorii care cumpără un bilet doar pentru un drum trebuie să plătească 100 de lei (20 de euro).

Alexandru Ujupan, șeful companiei operatoare, a declarat că serviciul este menit să mulțumească turiștii care nu doresc să călătorească cu propria mașină, ci preferă să exploreze frumusețile regiunii singuri sau într-un grup mic, alegând mijloace de transport alternative.

Compania încearcă, de asemenea, să se adapteze așteptărilor legate de ecoturism și turism cultural, care se dezvoltă din ce în ce mai mult în regiune.

Întrucât atracțiile în Ţinutul aşezărilor săseşti sunt situate în trei județe, iar în România, consiliile județene lansează de regulă achiziții publice pentru serviciile de autobuz pe distanțe lungi, este dificil să se găsească autobuze pe distanţe lungi care să acopere toate cele trei județe. Potrivit inițiatorilor, Autobuzul UNESCO este menit să umple și acest gol.

Bisericile fortărețe medievale din Ţinutul aşezărilor săseşti se numără printre cele mai faimoase obiective turistice din Transilvania. Cea mai importantă clădire din satele din sudul Transilvaniei, fondată de sașii care s-au stabilit acolo în secolul al XII-lea, a fost biserica fortificată de pe un deal din mijlocul satului. Majoritatea bisericilor au fost construite între secolele al XIV-lea și al XVI-lea, iar cea mai importantă sarcină a lor era protejarea locuitorilor așezărilor de atacuri și jafuri. În ziduri au fost construite cămări, astfel încât locuitorii care s-au refugiat acolo să poată supraviețui unui asediu mai lung.

Dintre bisericile fortificate din sudul Transilvaniei, bisericile din Biertan şi Valea Viilor, judeţul Sibiu, Câlnic, judeţul Alba, Prejmer şi Viscri, judeţul Braşov, Saschiz, judeţul Mureş, și Dârjiu, judeţul Harghita, au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial. În timp ce majoritatea bisericilor fortificate aparțin Bisericii Luterane săseşti, biserica fortificată din Dârjiu este unitariană.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Textilele nu mai ajung la gunoi: colectare la poarta casei
Transilvania marți, 6 mai 2025, 11:31

Textilele nu mai ajung la gunoi: colectare la poarta casei

De la începutul acestui an, nu mai avem voie să aruncăm la gunoi haine vechi, lenjerii de pat, covoare, prosoape sau orice alte materiale textile...

Textilele nu mai ajung la gunoi: colectare la poarta casei
Salina Praid a fost închisă
Transilvania marți, 6 mai 2025, 11:01

Salina Praid a fost închisă

La fața locului se intervine cu o motopompă de mare capacitate, pentru evacuarea apei.   ”În urma ploilor abundente s-au produs...

Salina Praid a fost închisă
Avertisment RO-Alert: urs în localitate!
Transilvania luni, 5 mai 2025, 15:52

Avertisment RO-Alert: urs în localitate!

Locuitorii din Arpașu de Jos, județul Sibiu, au fost avertizați luni, 5 mai, printr-un mesaj RO-Alert, de apariția unui urs în localitate....

Avertisment RO-Alert: urs în localitate!
Instabilitate, cod galben!
Transilvania luni, 5 mai 2025, 10:43

Instabilitate, cod galben!

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pe parcursul acestei zile, pe...

Instabilitate, cod galben!
Transilvania duminică, 4 mai 2025, 16:30

Cioban salvat după ore de căutări

Salvamontişti, poliţişti, dar şi localnici dintr-o comună maramureşeană s-au mobilizat, duminică, pentru căutarea unui cioban care a plecat...

Cioban salvat după ore de căutări
Transilvania duminică, 4 mai 2025, 11:04

Incendiu de vegetație în județul Maramureș

Peste 11 hectare de vegetaţie şi litieră de pădure compusă din foioase din apropierea localităţii Fereşti, zona Negru, au fost distruse de un...

Incendiu de vegetație în județul Maramureș
Transilvania vineri, 2 mai 2025, 16:37

Terenurile românilor, puse în ordine: lucrări de cadastru în milioane de hectare

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară derulează anul acesta lucrări de cadastru pe o suprafață de peste 5,7 milioane de...

Terenurile românilor, puse în ordine: lucrări de cadastru în milioane de hectare
Transilvania vineri, 2 mai 2025, 13:23

Cum va fi vremea în weekend și săptămâna viitoare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo pentru weekendul 2 – 4 mai și pentru săptămâna viitoare, 5...

Cum va fi vremea în weekend și săptămâna viitoare