8 mai – Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii
Data de 8 mai este ziua de naștere a omului de afaceri elvețian și a voluntarului Henry Dunant din inițiativa căruia a apărut Mișcarea Internațională de Cruce Roșie

Articol editat de cristina.rusu, 8 mai 2025, 09:02
În fiecare an, la data de 8 mai, este marcată Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o celebrare anuală a principiilor care stau la baza Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie.
În această zi este onorată moștenirea lăsată de Henry Dunant și mai mult decât atât este ziua în care este adus un omagiu milioanelor de voluntari și personalului care lucrează alături de oamenii care au nevoie de protecție, asistență, asistență medicală, ajutor social și solidaritate.
Data de 8 mai este ziua de naștere a omului de afaceri elvețian și a voluntarului Henry Dunant (1828-1910) din inițiativa căruia a apărut Mișcarea Internațională de Cruce Roșie acum mai bine de 160 de ani.
În 2025, cu ocazia Zilei mondiale a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, sub titlul ‘On the Side of Humanity’, președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Mirjana Spoljaric Egger și președinta Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Kate Forbes au făcut o declarație comună, subliniind că ‘fiecare atac asupra unui ajutor umanitar este un atac asupra comunității pe care a servit-o.‘
În această Zi mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii (8 mai), îi jelim pe colegii noștri care au fost uciși în timp ce încercau să salveze vieți. Moartea lor necesită mult mai mult decât vorbe goale de indignare – necesită acțiune. Comunitatea internațională nu poate continua să ignore regulile războiului, iar lucrătorii umanitari sunt vizați în mod deliberat. Fiecare atac asupra unui lucrător umanitar este un atac asupra comunității pe care acesta o servea și o trădare a legilor menite să protejeze civilii și să atenueze suferința în conflict.
Uciderea brutală a colegilor noștri de la Societatea Semilunii Roșii Palestiniene în martie a stârnit un val de indignare la nivel global. Dar povestea lor nu este izolată. Din Gaza până în Sudan, Ucraina și Republica Democrată Congo și nu numai, colegii noștri sunt criticați în timp ce conduc ambulanțe, distribuie ajutoare și ajung la comunități aflate în prima linie, aflate în nevoie.
Anul acesta, am pierdut deja 10 colegi. Aceasta urmează celui mai mortal an înregistrat pentru lucrătorii umanitari, Mișcarea Internațională a Crucii Roșii și Semilunii Roșii pierzând 38 de angajați și voluntari în 2024. Dacă acest tipar oribil continuă, 2025 ar putea fi și mai rău.
Statele și părțile implicate în conflict poartă responsabilitatea directă pentru inversarea acestei tendințe tulburătoare și periculoase prin protejarea lucrătorilor umanitari, respectarea dreptului internațional umanitar și apărarea umanității noastre comune. Acum este momentul să acționăm, se mai arată în mesajul publicat pe site-ul oficial al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.
Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) este formată astăzi din 191 de Societăți de de Cruce Roșie și Semilună Roșie, adesea denumite ‘Societăți Naționale’, prezente în aproape toate țările lumii. Rolurile lor diferă de la o țară la alta, dar toate sunt unite de aceleași principii fundamentale și se străduiesc pentru binele umanității.
Voluntarii Societății Naționale sunt adesea primii la fața locului când se produce un dezastru și rămân activi în comunitățile afectate pe o perioadă mai lungă de timp, după plecarea tuturor. În unele cazuri, Societățile Naționale sunt singurele organizații capabile să funcționeze în țări care se confruntă cu dezastre, conflicte sau un colaps al structurii sociale.
Ideea unei zilei mondiale a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii a apărut după Primul Război Mondial, când la cea de-a 14-a Conferință Internațională a Crucii Roșii a fost discutată o ‘acțiune anuală care ar putea avea loc în întreaga lume… care ar fi o contribuție majoră la pace’.
Ziua internațională a Crucii Roșii a fost sărbătorită pentru prima dată la 8 mai 1948. Titlul oficial al zilei s-a schimbat de-a lungul timpului și a devenit în 1984, Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii.
AGERPRES
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.