Începe Conclavul!
Începe Conclavul pentru a alege succesorul Papei Francisc.

Articol editat de cristina.rusu, 7 mai 2025, 08:51
Când cei 133 de cardinali catolici vor fi închiși în Capela Sixtină, miercuri, 7 mai, pentru a alege succesorul Papei Francisc, fiecare va fi depus un jurământ pe Evanghelii de a păstra secretul absolut, pe viață.
Același lucru li se aplică tuturor celor care se află în interiorul Vaticanului în timpul conclavului: de la cei doi medici pregătiți pentru urgențe, până la personalul de la bucătărie care servește cardinalii. Toți jură „secret absolut și perpetuu”, relatează BBC.
Pentru a se asigura de asta, capela și cele două case de oaspeți sunt verificate riguros pentru microfoane și dispozitive de ascultare.
„Există bruiaje electronice pentru a bloca semnalele de telefonie și Wi-Fi”, spune John Allen, editorul site-ului Crux.
„Vaticanul ia foarte în serios ideea de izolare”, explică el.
Izolarea totală
Celebrul „lockdown” nu are scop doar de a păstra secretul procesului de votare, ci și de a opri orice „forțe nefaste” de a obține informații sau de a interveni.
Măsurile urmăresc și izolarea totală a cardinalilor de lumea laică și de influențele ei, pentru a-i ajuta să se concentreze.
Catolicii spun că alegerea este ghidată de Dumnezeu, nu de politică. Dar ierarhia nu lasă nimic la voia întâmplării.
La intrarea în conclav, tuturor li se confiscă dispozitivele electronice – telefoane, tablete, ceasuri inteligente. Poliția Vaticanului se asigură că regulile sunt respectate.
„Logica este: ai încredere, dar verifică”, explică John Allen.
„Nu există televizoare, ziare sau radio în casa de oaspeți – nimic”, precizează monseniorul Paolo de Nicolo, fost șef al Casei Pontificale timp de trei decenii. Potrivit lui, „nici măcar nu poți deschide geamurile, pentru că multe dau spre exterior.”
Toți cei care lucrează în interiorul Vaticanului în perioada conclavului sunt verificați riguros. Chiar și așa, li se interzice orice comunicare cu electorii.
„Cardinalii sunt complet incomunicabili”, spune Ines San Martin de la Societățile Misionare Pontificale din SUA. „Se folosesc doar stații radio în cazuri punctuale – de exemplu: <> sau <>”.
Dacă cineva încalcă regulile ce se întâmplă?
„Există un jurământ, iar cei care nu îl respectă riscă excomunicarea”, spune monseniorul Paolo de Nicolo. „Nimeni nu îndrăznește să facă asta”, completează el.
De la înmormântarea Papei Francisc, presa italiană și vizitatorii au devenit „vânători de cardinali”, încercând să ghicească cine ar putea fi următorul papă.
Au patrulat restaurantele și gelateriile din apropierea Vaticanului, speculând orice apariție sau alianță posibilă.
„Vin și rigatoni: ultimele cine ale cardinalilor”, titra La Repubblica, descriind cum „prinții Bisericii” se bucură de „prânzuri romane bune” înainte de izolare.
Jurnaliștii îi întreabă pe ospătari ce au auzit. „Nimic”, declară un chelner de la Roberto’s, la două străzi de Vatican. „Tac imediat ce ne apropiem.”
Alt punct strategic: lângă coloanele din piața San Pietro. Dimineața, cameramanii și reporterii așteaptă să surprindă vreun cardinal în dantelă și roșu aprins.
Sunt aproape 250 de cardinali în Roma, veniți din întreaga lume – dar doar cei sub 80 de ani pot vota.
În drumul lor spre congregațiile zilnice din Vatican, cardinalii sunt înconjurați de presă, care le cere actualizări.
Răspunsurile sunt vagi, precum „unitate” și „conclav scurt”.
Lumea din exterior
„Ideea este ca decizia să fie religioasă, nu politică”, spune Ines San Martin, care adaugă: „Spunem că Duhul Sfânt ghidează discuțiile și votul.”
Dar papa conduce o instituție uriașă, bogată, cu autoritate morală și influență globală, de la pace la teme sociale.
Așadar, omul ales – viziunea și prioritățile sale – contează dincolo de Vatican.
Până în 1907, unii monarhi catolici aveau drept de veto asupra alegerii. În prezent, mulți încearcă să influențeze dezbaterea – prin presă, mai ales.
Il Messaggero a criticat un favorit, cardinalul Pietro Parolin, pentru o „auto-candidatură”. Un videoclip cu cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle cântând „Imagine” de John Lennon s-a vrut un atac, dar a devenit viral.
„Sunt grupuri care bat toba pentru subiectele lor”, spune John Allen: „Cardinalii sunt conștienți, citesc presa, dar încearcă să ignore tot.”
„Există lobby-uri? Da, ca în orice alegere”, spune și Ines San Martin: „Dar nu atât de gălăgioase pe cât mă așteptam.”
Ea adaugă că asta se datorează și faptului că Papa Francisc a numit mulți cardinali noi, din locuri diverse: „50-60% nici nu se cunosc între ei. Deci chiar dacă ești un grup extern, e greu să-ți alegi <>”.
Până miercuri dimineață, 7 mai, toți electorii vor fi închiși în Vatican – fără telefoane, izolați complet.
De atunci, spune John Allen, preferințele personale vor conta mai mult decât politica sau curentele ideologice.
„Cred că discuțiile între cardinali sunt cheia acum”, confirmă și Ines San Martin. „Mulți vorbesc pentru prima dată. Nu știi niciodată cine va reuși să inspire cu adevărat”, conchide ea.
Foto: Vatican News
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.