“Plastic Pirates” acum și în România
Campania de colectare a plasticului din ape a avut loc pentru prima dată în Germania.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 mai 2025, 14:22
Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat marți, 6 mai, pentru prima oară în România, inițiativa europeană „Plastic Pirates”, un proiect de cercetare participativă a nivelului de poluare al apelor, finanțat prin programul Horizon Europe.
În aval de Hidrocentrala Florești II, Clujul, mai exact reprezentanți ai Facultății de Știința și Ingineria Mediului de la UBB, au adăugat țara noastră pe harta europeană într-unul dintre cele mai importante proiecte dedicate monitorizării poluării cu plastic din râurile Europei și care urmărește implicarea activă a cetățenilor în activități de protecție a mediului.
În cadrul programului Săptămâna Verde, elevii de la Colegiul Tehnic „Ana Aslan” din Cluj-Napoca și de la Liceului Teoretic „Dumitru Tăuțan” din Florești au prelevat probe de macro și micro plastic din râul Someșul Mic, sub atenta supraveghere a specialiștilor, în baza unei metodologii aprobate la nivel european în cadrul programului Plastic Pirates.
„Până în prezent, țara noastră nu figura printre cele 13 țări europene participante în programul Plastic Pirates, de aceea suntem mândri că am reușit să fim și noi prezenți. Ne-am dorit acest eveniment prin care să prezentăm un model de colaborare între instituții de învățământ, comunitate și cercetători”, spune dr. Lucrina Ștefănescu, cercetător științific și coordonator al proiectului.
Participând activ la prelevarea de probe și făcând direct măsurătorile, elevii înțeleg mult mai ușor metodologia, le crește gradul de încredere în metodele științifice și, totodată contribuie la realizarea unei baze de date importante cu privire la gradul de poluare al apelor curgătoare.
Campania de colectare a plasticului din ape a fost demarată sub denumirea „Pirații plasticului – Aici începe marea!” și a avut loc pentru prima dată în Germania, în 2016.
Acum, tineri din multe țări din Europa fac parte din comunitatea Pirații plasticului care, din 2020 au sarcina de a „captura” deșeurile din plastic de pe malurile râurilor și din apropierea cursurilor de apă.
Datele colectate, din întreaga Europă, sunt vizibile și pot fi accesate pe o hartă interactivă care permite navigarea și filtrarea grupurilor care au participat, de-a lungul anilor în mai multe țări: https://www.plastic-pirates.eu/en/results/map
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.