Incluziv: Primul pas spre votul cu adevărat secret pentru nevăzători
Autoritatea Electorală Permanentă a creat un sistem adaptat, testat în premieră în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Articol editat de cristina.rusu, 6 mai 2025, 00:00
Pentru prima oară în România, persoanele cu deficiențe de vedere au avut ocazia să voteze în mod independent, fără însoțitor, în două secții de votare din București.
Autoritatea Electorală Permanentă a colaborat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România pentru a crea un sistem adaptat, testat în premieră în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Elementul central al acestui sistem este un șablon special din plastic, conceput astfel încât nevăzătorii să poată aplica singuri ștampila pe buletinul de vot. În plus, persoanele cu deficiențe de vedere au primit și materiale informative în alfabetul Braille, explicând atât procesul general de votare, cât și modul de utilizare al șablonului.
De regulă, nevăzătorii din România apelează la o persoană de încredere care îi însoțește în cabina de vot. Deși legea le permite acest lucru, metoda presupune inevitabil renunțarea la confidențialitatea votului. Pentru mulți, problema nu e lipsă de încredere în însoțitor, ci dorința firească de independență.
Izabella Dumitra, psihopedagog la Liceul Special „Regina Elisabeta” din București, a fost una dintre persoanele implicate în testarea sistemului:
„Din 1996 am fost la vot aproape de fiecare dată. Intram în cabină cu însoțitorul, îi spuneam cu cine votez, iar el punea ștampila. Eu am o familie extraordinară, deci nu e o problemă de încredere. Dar preferi să votezi cu mâna ta, cum preferi să faci cu mâna ta cât mai multe lucruri pentru tine”, Izabella Dumitra.
Modelul testat se bazează pe un șablon care se suprapune peste buletinul de vot. Deasupra fiecărui chenar destinat ștampilei este marcat, în Braille, numărul poziției fiecărui candidat. În prealabil, alegătorul primește o listă în Braille cu numele și pozițiile candidaților, pe care trebuie să le rețină. După aplicarea ștampilei, șablonul se îndepărtează, iar buletinul se introduce în urnă.
“Ideea a pornit de la Marin Medeleanu, membru al filialei București a Asociației Nevăzătorilor, care a întâmpinat dificultăți repetate în procesul electoral: fie nu i se permitea să intre cu însoțitorul, fie era obligat să completeze declarații suplimentare. Simțindu-se umilit de aceste proceduri, a inițiat demersurile pentru acest proiect pilot”,Izabella Dumitra.
Desigur, testarea nu a fost lipsită de provocări. Izabella Dumitra a remarcat că șablonul este voluminos, ceea ce poate crea dificultăți în manipulare, mai ales pentru cei care folosesc o mână pentru orientare. O altă sugestie a fost utilizarea unei ștampile pe care nevăzătorii o preferă pentru sunetul ce le confirmă aplicarea corectă. Din rațiuni de cost, această propunere nu a fost încă adoptată.
Cu toate acestea, reacțiile au fost pozitive, iar mesajul transmis de participanți este clar: dreptul la un vot secret nu ar trebui condiționat de prezența unui însoțitor. Speranța este ca acest proiect să nu rămână o excepție limitată la două secții, ci să fie extins la nivel național.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.