Județul Maramureș are reprezentanți la Expo Osaka 2025
Maramureșul are reprezentanți la Expoziția Mondială din Osaka, deschisă recent și care va putea fi vizitată până în luna octombrie.

Articol editat de Popovici Ioana, 2 mai 2025, 11:55
Expo Osaka are ca temă „ Designing Future Society for Our Lives” și se va desfășura în perioada 13 aprilie – 13 octombrie 2025.
Cele trei teme secundare ale expoziției „Saving Lives”, „Empowering Lives” și „Connecting Lives” subliniază contribuția statelor la atingerea obiectivelor de dezvoltare ustenabilă, așa cum acestea au fost formulate de ONU.
Din delegația României la Expo 2025 din Osaka, Japonia, face parte și maramureșeanul Alexandru Ilia, membru al Asociației Rădăcinilor Străbune. Asociație, care alături de Școala Rădăcinilor Străbune, a trimis reprezentanți la acest eveniment organizat tocmai în Japonia.
Măriuca Verdeș, președintele Asociației Rădăcinilor Străbune:
Am primit o invitație, de a participa la Expoziția Mondială din Japonia. Este un eveniment care se derulează pe mai multe luni, a început din 13 aprilie și va dura până în 13 octombrie. Se estimează participarea peste 150 de țări și organizații internaționale și atrage peste 28 de milioane de vizitatori.
Din delegația României fac parte și doi reprezentanți ai Asociației Rătățenilor Străbune. Am întâlnit foarte mulți oameni sincer frumoși, adevărați, care se dedică pasiunilor lor, dar poate că nu sunt suficienți de apreciat și de încurajat. Iar eu am ales în urma acordului de parteneriat făcut cu Ministerul de Externe, să trimitem reprezentați, unul din Maramureș, unul din Bistrița Năsăud. Din Maramureș este tânărul Alexandru Ilia. Este un bun colaborator al Școlii Rădăcinilor Străbune. M-a ajutat de foarte multe ori, este un tânăr foarte talentat și abia am așteptat să prindă această posibilitate de a-i întoarce favoarea, pentru binele făcut școlii, pentru că a venit de foarte multe ori și i-a învățat pe copii să cânte în fluier, în tilincă.
A ținut și cursuri de pictură pe sticlă, a venit chiar la biserica din Călinești și a descifrat toată biserica din chirilică în limba română pentru ca să poată să învețe copiii acele mici istorioare care sunt pictate și scrise în biserica veche a satului și multe alte activități pe care le-am derulat. L-am găsit ca un om vrednic să reprezinte Școala Rădăcinilor Străbune, Asociația Rătăcirilor Străbune.
Din Bistrița-Năsăud avem un reprezentant în pielărie, pentru că Maramureș, din păcate, avem o carență în acest capitol și anume că nu mai avem cum era odinioară pielar în fiecare localitate. Așa că domnul Ion Burbulea este un cojocar, curelar în localitatea în care locuiește. Restaurează foarte multe cojoace, le confecționează, încă mai iubește meșteșugul tradițional și mie mi-a plăcut foarte mult când mi-a spus că tot ce face, face din dragoste și din darul dat de Dumnezeu.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!