Ascultă Radio România Cluj Live

Nutriționist: Cum ar trebuie să arate meniul de Paște pe 3 zile?

Recomandările nutriționistului Cori Grămescu.

Nutriționist: Cum ar trebuie să arate meniul de Paște pe 3 zile?
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 16 aprilie 2025, 12:00

Masa de Paște este un prilej de bucurie și reuniune cu familia, dar și o provocare pentru cei care doresc să își mențină greutatea. Alegerea atentă a preparatelor și a porțiilor, precum și integrarea legumelor de sezon, pot contribui la o masă festivă echilibrată și sănătoasă.

 

Legumele proaspete de primăvară, precum salată verde, ceapă verde, usturoiul verde și ridichile, sunt bogate în vitamine și minerale esențiale. Acestea nu doar că îmbogățesc gustul preparatelor, dar oferă și senzația de sățietate, având un aport caloric redus. Consumul acestor legume ajută la prevenirea problemelor digestive și la menținerea unei greutăți optime.

Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates explică cum ne putem bucura de masa de Paște și cum putem savura preparatele tradiționale fără a acumula kilograme în plus!

Sărbătorile Pascale înseamnă bucurie, liniște și timp petrecut alături de cei dragi. Desigur, mesele abundă de bunătăți cărora cu greu le putem refuza, dar cu mici strategii, ne putem bucura de mesele festive de Paște fără a ne compromite obiectivele de sănătate și greutate. Este important să ne organizăm mesele astfel încât să nu consumăm toate preparatele tradiționale la o singură masă. Distribuirea acestora pe parcursul zilei ajută la evitarea supraîncărcării digestive și a aportului caloric excesiv. Chiar și în cazul preparatelor preferate, este esențial să fim atenți la cantitățile consumate.

De exemplu, limitarea la o felie subțire de cozonac sau pască și o porție moderată de drob poate face diferența în menținerea greutății. Pentru a reduce aportul de grăsimi saturate, puteți opta pentru combinații de carne de miel și carne de pasăre, astfel să va puteți bucura de gustul tradițional, dar cu un impact caloric mai redus.

 

                                                                      Meniu de Paște pe 3 zile

 

Pentru a va bucură de sărbătorile pascale fără grija kilogramelor în plus, nutriționistul Cori Grămescu recomandă un meniu echilibrat pe parcursul a trei zile. Acest plan alimentar include preparate tradiționale adaptate pentru a fi mai sănătoase și mai puțin calorice.​

 

                                                                Ziua 1

 

Mic dejun: Un ou fiert tare​; o felie mică de drob preparat din ficat de curcan și verdeață​; legume proaspete: ardei gras, ridichi, ceapă verde​;

Gustare: O felie subțire de cozonac;

Prânz: Cotlete de miel la grătar (gătite fără ulei suplimentar); Salată mixtă cu rucola, andive, ridichi, ardei gras, mărar, măcriș, ceapă verde și zeamă de lămâie​;

Cină: Piept de curcan la cuptor cu legume asortate (dovlecei, vinete, ardei) gătite fără ulei​

 

                                                                Ziua 2:

 

Mic dejun: Omletă din două ouă cu spanac și brânză slabă​; salată de crudități: roșii cherry, castraveți, ceapă verde​;

Gustare: O felie subțire de pască fără aluat​;

Prânz: Ciorbă acră de curcan, preparată în stil grecesc cu gălbenuș de ou și zeamă de lămâie​ și o pulpă de pui la grătar cu garnitură de legume verzi la abur​;

Cină: Salată de quinoa cu legume proaspete și bucăți de piept de pui la grătar​;

 

                                                                Ziua 3:

 

Mic dejun: Iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsimi, amestecat cu fructe de pădure și semințe de chia​;

Gustare: O mâna de nuci și migdale crude​

Prânz: Drob de pui​ cu salată verde, ridichi și ceapă verde​;

Cină: Peste la grătar cu garnitură de sparanghel și broccoli la abur​

Consumul simultan de preparate grele, precum ouă, friptură cu cartofi, drob, cozonac, pască și alcool, suprasolicită sistemul digestiv și contribuie inevitabil la creșterea în greutate. Nu uitați să consumați cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a sprijini digestia și metabolismul și să evitați consumul de băuturi alcoolice pe stomacul gol.

Pentru a compensa aportul caloric crescut din timpul sărbătorilor, este recomandat să includem activități fizice în rutină zilnică. O oră de mers pe jos vă ajută să ardeți între 200-300 kcal, în funcție de intensitate; activități precum badminton, volei sau fotbal cu familia și prietenii sunt distractive și eficiente pentru arderea caloriilor sau o plimbare cu bicicletă timp de 30 de minute poate consuma între 250-500 kcal, în funcție de ritm și teren.

 

                      Atenție la conținutul caloric al preparatelor tradiționale

 

Masa de Paște este un moment de bucurie, dar și o provocare pentru menținerea unei alimentații echilibrate. Deși preparatele tradiționale sunt delicioase, ele pot fi bogate în calorii și grăsimi, ceea ce poate duce la un aport caloric excesiv.

Alegerea unor combinații sănătoase și controlul porțiilor sunt esențiale pentru a evita creșterea în greutate în perioada sărbătorilor.

Masă de Paște include preparate tradiționale delicioase, dar care pot avea un conținut caloric ridicat. Este esențial să fim conștienți de aportul caloric al fiecărui fel de mâncare pentru a menține un echilibru în alimentație.

Iată câteva exemple: o porție 100 de grame de drob de pui furnizează aproximativ 200-250 kcal; o felie de cozonac, tot de 100 g conține în jur de 400 kcal; 100 g de pască are aproximativ 300 kcal; o porție de 100 g de carne de miel la cuptor furnizează aproximativ 250-300 kcal, în funcție de metodă de preparare; un ou umplut cu pastă de ficat sau maioneză poate conține între 70 și 100 kcal, în funcție de ingredientele utilizate; o porție de 150 g de salată de boeuf preparată cu maioneză tradițională poate avea în jur de 200-250 kcal; o felie de 100 g de tort de ciocolată poate furniza între 350 și 450 kcal, în funcție de rețeta., iar un ou de ciocolată de 20 g, aproximativ 100-120 kcal.

Astfel, pentru a menține un echilibru alimentar în timpul sărbătorilor pascale, vă recomand să: savurați preparatele preferate în cantități moderate pentru a evita excesul caloric; să optați pentru combinații de carne de miel și carne de pasăre, astfel încât să va bucurăți de gustul tradițional cu un aport caloric mai redus și să evitați consumul la aceeași masă a mai multor feluri de mâncare bogate în calorii și grăsimi.

Prin conștientizarea conținutului caloric al preparatelor tradiționale și adoptarea unor strategii alimentare echilibrate, va puteți bucură de mesele festive de Paște fără grijă kilogramelor în plus.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

 

Tragedie într-un sat din Alba
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 17:21

Tragedie într-un sat din Alba

Un bărbat dintr-un sat din Alba a murit, miercuri, 30 aprilie, după ce a căzut sub un tractor.   Potrivit purtătorului de cuvânt al...

Tragedie într-un sat din Alba
Numărul posturilor ocupate în instituțiile de stat s-a redus
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 16:55

Numărul posturilor ocupate în instituțiile de stat s-a redus

Ministrul de finanțe, Tánczos Barna, spune că în martie, pentru a doua lună la rând, numărul posturilor ocupate în instituțiile de stat s-a...

Numărul posturilor ocupate în instituțiile de stat s-a redus
Fostul preot Ciprian-Romeo Mega, caterisit oficial de Episcopia Oradiei
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 16:05

Fostul preot Ciprian-Romeo Mega, caterisit oficial de Episcopia Oradiei

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a anunțat miercuri, 30 aprilie, caterisirea fostului preot Ciprian-Romeo Mega, în urma finalizării...

Fostul preot Ciprian-Romeo Mega, caterisit oficial de Episcopia Oradiei
Grevă de avertisment la Direcţia Silvică Sălaj
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 14:21

Grevă de avertisment la Direcţia Silvică Sălaj

Sindicaliştii din cadrul Direcţiei Silvice Sălaj au organizat, miercuri, 30 aprilie, timp de două ore, o grevă de avertisment, în semn de...

Grevă de avertisment la Direcţia Silvică Sălaj
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 14:18

15 persoane evacuate din cauza unui incendiu la subsolul imobilului

Un incendiu cu mari degajări de fum a izbucnit, miercuri, 30 aprilie, la subsolul unui operator economic din Zalău, iar 15 persoane au fost...

15 persoane evacuate din cauza unui incendiu la subsolul imobilului
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 11:29

Litoralul se pregăteşte intens pentru minivacanță

Litoralul se pregăteşte intens pentru minivacanţa de 1 Mai. Sunt anunţate spectacole cu nume cunoscute din muzica românească, iar cele mai...

Litoralul se pregăteşte intens pentru minivacanță
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 11:27

Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Mai

Vremea va fi în general frumoasă în minivacanţa de 1 mai în România, temperaturile vor creşte şi vor fi cuprinse între 19 şi până la 28...

Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Mai
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 10:26

A fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din România

Cel mai mare parc fotovoltaic din România finanţat cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a fost inaugurat în Teiuş,...

A fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din România