Ascultă Radio România Cluj Live

Când trecem la ora de vară?

România trece la ora de vară 2025 în noaptea de sâmbătă, 29 martie spre duminică 30 martie.

Când trecem la ora de vară?
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 25 martie 2025, 12:28

Ceasurile se dau înainte cu o oră. Ora 3:00 devine ora 4:00, astfel că ultima zi de duminică din luna martie va avea doar 23 de ore, devenind cea mai scurtă zi din 2025.

 

Odată cu solstițiul de iarnă, din 21 decembrie, durata nopților scade, în timp ce durata zilelelor crește continuu, până pe 21 iunie, când este solstițiul de vară.

Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară a fost intens dezbătută în ultimii ani, Parlamentul European recomandând renunțarea la schimbarea orei, începând cu 2021.

Statele membre ale Uniunii Europene trebuiau să notifice până în 2021 dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deocamdată însă, discuția rămâne fara un rezultat.

 

                                                    Cine a introdus prima dată ora de vară?

 

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte țări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania.

Pe 19 martie 1918 s-a introdus și în Statele Unite ora de vară, dar a fost folosită doar până în 1919. Din cauza opoziției fermierilor s-a renunțat la ora de vară. Cea mai mare confuzie s-a creat în Statele Unite unde fiecare stat avea propria regulă de introducere a orei de vară, situație ce s-a menținut până în 1966.

În prezent, 70 de țări au introdus ora de vară. Ora de vară nu este folosită în țările de la Ecuator și de la tropicul Capricornului. Două țări importante, Japonia și China, nu folosesc ora de vara.

UE a unificat pentru prima dată trecerea la ora de vară în 1980 pentru a asigura o abordare unitară a acesteia în cadrul pieței unice.

În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie. Între anii 1941 și 1979 nu s-a mai folosit ora de vară.

Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979. Până în 1996 (cu mici excepții), ora de vară se introducea la sfârșitul lui martie până la sfârșitul lui septembrie. Din 1997, se trece la ora de vară incepând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.

Un sondaj UE, la care au participat 4,6 milioane de persoane, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei.

Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii. Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili.

Există în literatura de specialitate studii care s-au uitat la măsura în care oamenii sunt afectați de schimbarea orei. Ce s-a demonstrat este că apare o creștere semnificativă în latența somnului care ar putea să ia forma unei dificultăți de ajustare la noile ore de culcare și a persistenței ceasului intern care să rămână setat pe ora de dinaintea schimbării.

Persoanele afectate de schimbarea orei resimt oboseală și somnolență crescute pe parcursul zilei. Oamenii care au o calitate scăzută a somnului sau o durată mai scurtă în mod obișnuit sunt indivizii cei mai la risc pentru a resimți efectele schimbului de oră.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Ministerul Agriculturii lansează Creditul Fermierului
Social joi, 1 mai 2025, 16:25

Ministerul Agriculturii lansează Creditul Fermierului

Schema de ajutor de minimis se aplică în perioada 2025-2027. Prin această schemă se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de...

Ministerul Agriculturii lansează Creditul Fermierului
Atenție unde faceți foc și unde vă scăldați!
Social joi, 1 mai 2025, 13:25

Atenție unde faceți foc și unde vă scăldați!

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă lansează un apel către populaţia care va petrece astăzi ziua de 1 Mai în aer liber. Dacă...

Atenție unde faceți foc și unde vă scăldați!
Salvamontiștii sunt la datorie
Social joi, 1 mai 2025, 10:22

Salvamontiștii sunt la datorie

Dispeceratul Național Salvamont recomandă 10 reguli esențiale pentru o drumeție în siguranță. Verificarea prognozei meteo, mai ales în...

Salvamontiștii sunt la datorie
50 hectare de vegetaţie uscată distruse de un incendiu
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 19:23

50 hectare de vegetaţie uscată distruse de un incendiu

Aproape 50 hectare de vegetaţie uscată au fost afectate de un incendiu în zona Hotarul Călineştiului, pe raza unităţilor...

50 hectare de vegetaţie uscată distruse de un incendiu
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 18:43

Incendiu într-un apartament din Beclean

Un bărbat a ajuns ajuns la spital cu arsuri în urma unui incendiu izbucnit, miercuri, 30 aprilie, în apartamentul în care locuia, din oraşul...

Incendiu într-un apartament din Beclean
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 17:21

Tragedie într-un sat din Alba

Un bărbat dintr-un sat din Alba a murit, miercuri, 30 aprilie, după ce a căzut sub un tractor.   Potrivit purtătorului de cuvânt al...

Tragedie într-un sat din Alba
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 16:55

Numărul posturilor ocupate în instituțiile de stat s-a redus

Ministrul de finanțe, Tánczos Barna, spune că în martie, pentru a doua lună la rând, numărul posturilor ocupate în instituțiile de stat s-a...

Numărul posturilor ocupate în instituțiile de stat s-a redus
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 16:05

Fostul preot Ciprian-Romeo Mega, caterisit oficial de Episcopia Oradiei

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a anunțat miercuri, 30 aprilie, caterisirea fostului preot Ciprian-Romeo Mega, în urma finalizării...

Fostul preot Ciprian-Romeo Mega, caterisit oficial de Episcopia Oradiei