Ascultă Radio România Cluj Live

Alimente care suprimă senzaţia de foame

Acestea sunt alimente cu un indice glicemic scăzut (55 sau mai puţin), care sunt digerate şi absorbite mai lent de organism decât altele.

Alimente care suprimă senzaţia de foame
Foto: Foto: Steve Buissinne/ Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 15 martie 2025, 12:00

Controlul poftei de mâncare, precum şi al nivelului de zahăr din sânge, este esenţial în procesul de slăbire.

 

În timp ce unii recurg la măsuri radicale, cum ar fi utilizarea medicamentelor pentru diabet, putem opta pentru o alternativă mai sănătoasă şi sigură – alimente care ne ajută să ne controlăm apetitul şi să reducem cantitatea de hrană consumată.

Acestea sunt alimente cu un indice glicemic scăzut (55 sau mai puţin), care sunt digerate şi absorbite mai lent de organism decât altele. Astfel, nu doar că nu determină creşteri bruşte ale nivelului de zahăr din sânge, dar ne şi menţin sătui pentru mai mult timp. În acest fel, combatem în mod natural dorinţa de a „ciuguli” ceva pe parcursul zilei.

 

Iată câteva alimente care ajută la controlul apetitului şi menținerea nivelului stabil de zahăr în sânge:

 

Avocado – Cu un indice glicemic 5, avocado este un aliat excelent în procesul de slăbire. Se digeră lent, menţine senzaţia de saţietate pentru o perioadă lungă şi stabilizează nivelul zahărului din sânge. În plus, este bogat în fibre şi grăsimi sănătoase, oferindu-ne nutrienţii necesari, fără a fi nevoie să consumăm cantităţi mari de alimente.

Sparanghel (indice glicemic 15) – ajută la controlul apetitului datorită conţinutului ridicat de fibre. Acesta este o completare ideală pentru orice masă, prelungind senzaţia de saţietate, fără a adăuga multe calorii. De asemenea, susţine sănătatea digestivă, esenţială pentru reglarea apetitului şi menţinerea stării generale de bine.

Migdale – Având un indice glicemic 15, migdalele sunt bogate în proteine, fibre şi grăsimi sănătoase. Spre deosebire de alte surse de carbohidraţi, acestea se digeră lent şi furnizează energie pe termen lung, reducând astfel pofta de gustări nesănătoase. Migdalele contribuie, de asemenea, la reglarea hormonilor foamei, precum grelina şi leptina.

Măsline negre – Au un indice glicemic 15 şi sunt o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate şi polifenoli, care ajută la controlul apetitului. Aceste grăsimi sunt digerate lent, oferind o senzație de saţietate prelungită, iar polifenolii reduc inflamaţiile din organism.

Ghimbir – este cunoscut nu numai pentru aroma sa distinctă şi beneficiile în cazul răcelilor, ci şi pentru capacitatea sa de a îmbunătăţi digestia şi de a regla apetitul. Prin procesul de termogeneză, ghimbirul stimulează arderea caloriilor, îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină şi previne fluctuaţiile bruşte ale zahărului din sânge, reducând astfel senzaţia de foame.

Ardei iuţi – datorită conţinutului de capsaicină, care este responsabilă pentru gustul picant, ardeii iuţi accelerează metabolismul şi suprimă apetitul. De aceea, adăugarea de alimente picante în dietă poate ajuta la reducerea cantităţii de alimente consumate şi la susţinerea procesului de pierdere în greutate.

Aceste alimente nu doar că ajută la menţinerea unei diete echilibrate, dar sprijină şi sănătatea generală a organismului. Incluzându-le în alimentaţia zilnică, putem controla mai uşor senzaţia de foame şi ne putem menţine energia pe parcursul întregii zile.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Autobiografia Ornellei Muti: iubire, durere și iertare
Diverse miercuri, 3 decembrie 2025, 00:00

Autobiografia Ornellei Muti: iubire, durere și iertare

O frumusețe extraordinară, trei copii, cinci nepoți, o carieră internațională începută la 14 ani, doi soți, alte iubiri (inclusiv Adriano...

Autobiografia Ornellei Muti: iubire, durere și iertare
Două dezavantaje grave au fost descoperite la postul intermitent
Diverse marți, 2 decembrie 2025, 12:00

Două dezavantaje grave au fost descoperite la postul intermitent

După cum titrează revista Science Translational Medicine (STM): Postul intermitent sau fasting-ul nu reduce riscul apariţiei bolilor de inimă,...

Două dezavantaje grave au fost descoperite la postul intermitent
”Slow morning”: Arta dimineților liniștite
Diverse marți, 2 decembrie 2025, 00:00

”Slow morning”: Arta dimineților liniștite

Într-o lume în care totul se întâmplă în viteză, tot mai multe persoane redescoperă un lucru simplu şi revoluţionar: „slow...

”Slow morning”: Arta dimineților liniștite
Mierea, superaliment fără termen de expirare
Diverse luni, 1 decembrie 2025, 12:00

Mierea, superaliment fără termen de expirare

Mierea este un adevărat superaliment, bogat în antioxidanţi, minerale şi vitamine, cu proprietăţi antibacteriene şi antiseptice.   Mierea...

Mierea, superaliment fără termen de expirare
Diverse luni, 1 decembrie 2025, 00:00

Netflix deschide primele sale parcuri tematice în Statele Unite

Pirat într-un joc imersiv inspirat de manga ”One Piece” sau participant la un carnaval organizat de Wednesday Addams, asta propune...

Netflix deschide primele sale parcuri tematice în Statele Unite
Diverse duminică, 30 noiembrie 2025, 12:00

Nucile, între tradiţie şi valoare nutritivă

Nucile, crude sau uşor prăjite, se regăsesc în viaţa cotidiană şi în tradiţii. În Bulgaria, sunt nelipsite din alimentaţie, oferind...

Nucile, între tradiţie şi valoare nutritivă
Diverse duminică, 30 noiembrie 2025, 00:00

O istorie cu controverse a iluminatului public

Ce-ar fi România fără oraşele sale frumoase, iar oraşele cum s-ar descurca fără iluminatul public? Cel puţin aceasta e perspectiva de...

O istorie cu controverse a iluminatului public
Diverse sâmbătă, 29 noiembrie 2025, 00:05

Generația obosită: de ce nu mai știm să dormim și să trăim încet

Ne culcăm obosiți și ne trezim la fel. Somnul, cel mai simplu gest de supraviețuire, a devenit o problemă globală. Dar în spatele insomniei...

Generația obosită: de ce nu mai știm să dormim și să trăim încet