Ascultă Radio România Cluj Live

Interdicţii de transport şi controale sporite: România ia măsuri împotriva răspândirii febrei aftoase

Febra aftoasă este o boală virală gravă, foarte contagioasă, care afectează bovinele, caprinele, ovinele și porcinele.

Interdicţii de transport şi controale sporite: România ia măsuri împotriva răspândirii febrei aftoase

Articol editat de Andreea Leonid, 12 martie 2025, 16:19 / actualizat: 12 martie 2025, 17:39

Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Bihor, prezidat de prefectul Marcel Dragoș, a adoptat miercuri, 12 martie, Programul de Măsuri pentru prevenirea apariției febrei aftoase.

 

Traficul de camioane care transportă animale vii, furaje, paie pentru aşternut sau compost dinspre Ungaria spre România va fi interzis, a decis Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, pentru a preveni răspândirea febrei aftoase. De asemenea, se interzice intrarea în România a transporturilor de carne sau lapte provenite din Ungaria şi Slovacia, care nu au fost tratate corespunzător pentru neutralizarea virusului. Toate fermele care au primit animale vii din Ungaria sau Slovacia după 1 februarie 2025 vor fi inspectate, fiind tot odată intensificate măsurile de dezinfecţie-dezinsecţie în unităţile de creştere a animalelor şi pe mijloacele de transport care intră sau ies din aceste ferme.

Discutăm mai multe cu Constantin Cerbu, specialist în boli infecţioase şi medicină preventivă, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj şi diplomat al Colegiului European de Sănătate Publică.

Andrea Nagy: 1400 de animale au fost sacrificate la o fermă din Ungaria, după ce s-a confirmat un focar de febră aftoasă. A fost aceasta o măsură justificată?

Constantin Cerbu: Măsura pe care colegii din Ungaria au aplicat-o nu este doar justificată, ci este şi recomandată pentru a încerca să diminueze riscul pentru celelalte exploataţii pe o rază destul de mare, care ne-ar putea include chiar şi pe noi. Febra aftoasă e o boală pe care noi nu am mai întâlnit-o pe Continentul European de foarte multă vreme (mai ales în Europa Centrală şi de Est). Nu există din păcate nicio alternativă care să fie superioară acestor măsuri de control.

Andrea Nagy: Cum se manifestă?

Constantin Cerbu: Prin febră şi apariţia unor vezicule la nivelul cavităţii bucale. Ele se sparg la 12-24 de ore de la apariţie şi apar nişte leziuni ulcerative. Aceste leziuni, cu aceeaşi succesiune, pot apărea şi la nivelul picioarelor sau al ugerului. Nu e o boală infecţioasă care să provoace mortalitate ridicată la animalele adulte, dar e caracterizată de o contagiozitate extraordinară. Este considerată pe bună dreptate una din cele mai contagioase boli infecţioase ale animalelor. Aşa că riscul de a avea şi alte focare, dincolo de cel pe care l-au identificat autorităţile din Ungaria, este major. Tocmai această contagiozitate, de care toate statele se tem, vine cu nişte restricţii care afectează major din punct de vedere economic tot sectorul zootehnic.

Andrea Nagy: Dacă boala este atât de contagioasă, mă surprinde că în foarte multe cazuri nu a fost observată iniţial la sursă, ci în alte ţări în care au ajuns produse de la fermele respective. Nu se fac în mod normal controale regulate pentru febra aftoasă?

Constantin Cerbu: Nu, pentru că e o boală pe care noi mult timp nu am avut-o. Noi nu mergem să căutăm boala, ci în eventualitatea în care simptomatologia apare, este de datoria crescătorilor, respectiv a medicilor veterinari să informeze autorităţile competente asupra suspiciunii.

Andrea Nagy: Cineva din Ministerul Agriculturii al Ungariei spunea că vaccinarea nu s-a făcut pe scară largă tocmai pentru că această boală a dispărut pentru mult timp. Care este situaţia în România şi cât de eficiente sunt vaccinurile?

Constantin Cerbu: Nu se mai vaccinează în toate ţările care fac parte din Uniunea Europeană de la începutul anilor ’90. Vaccinul există totuşi; şi există inclusiv companii europene renumite care produc vaccinuri de generaţie nouă, care ne permit astăzi să diferenţiem animalele care au fost vaccinate de animalele care au un răspuns serologic în urma infecţiei. Astăzi nu vaccinăm în Europa, dar asta nu înseamnă că nu poate exista o schimbare de paradigmă.

Andrea Nagy: Importurile din Ungaria au fost restricţionate atât pentru carne, cât şi pentru alte bunuri asociate. Va fi acest lucru suficient sau boala se poate răspândi şi în libertate?

Constantin Cerbu: Măsurile pe care Centrul Naţional de Combatere a Bolilor le-a impus sunt potrivite pentru acest moment. Dar virusul se poate transmite şi pe alte căi, inclusiv aeropurtat poate merge zeci de km. Animalele sălbatice sunt de asemenea susceptibile, iar circulaţia lor este dificil să fie controlată. Mă gândesc de exemplu la căpriori, care se găsesc în Ungaria şi în partea de vest a României. Tocmai de aceea e important ca oamenii să respecte nişte condiţii de bază de biosecuritate, desigur şi cei care au animale acasă, în exploataţii nonprofesionale. Să aibă un echipament propriu atunci când lucrează cu animalele: să încerce să evite contaminarea încrucişată între încălţămintea utilizată atunci când se lucrează cu animalele, respectiv încălţămintea utilizată pe stradă. Să controleze accesul oamenilor străini sau care vin din zone cu risc în gospodăriile proprii. Şi să notifice autorităţile ori de câte ori au o suspiciune: este foarte important să nu încerce să ascundă, pentru că autorităţile sunt aici să ne ajute, pentru a evita nişte probleme economice de care noi nu avem nevoie astăzi.

Febra aftoasă este o boală virală gravă, foarte contagioasă, care afectează bovinele, caprinele, ovinele și porcinele. Principala cale de transmitere este prin contact direct cu animalele, boala nu prezintă risc pentru om.

CITEȘTE ȘI: Întrunire de urgenţă a ANSVSA cu crescătorii de vaci de lapte

 

 

 

Andreea Leonid/Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Incendiu într-un apartament din Beclean
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 18:43

Incendiu într-un apartament din Beclean

Un bărbat a ajuns ajuns la spital cu arsuri în urma unui incendiu izbucnit, miercuri, 30 aprilie, în apartamentul în care locuia, din oraşul...

Incendiu într-un apartament din Beclean
Tragedie într-un sat din Alba
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 17:21

Tragedie într-un sat din Alba

Un bărbat dintr-un sat din Alba a murit, miercuri, 30 aprilie, după ce a căzut sub un tractor.   Potrivit purtătorului de cuvânt al...

Tragedie într-un sat din Alba
Numărul posturilor ocupate în instituțiile de stat s-a redus
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 16:55

Numărul posturilor ocupate în instituțiile de stat s-a redus

Ministrul de finanțe, Tánczos Barna, spune că în martie, pentru a doua lună la rând, numărul posturilor ocupate în instituțiile de stat s-a...

Numărul posturilor ocupate în instituțiile de stat s-a redus
Fostul preot Ciprian-Romeo Mega, caterisit oficial de Episcopia Oradiei
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 16:05

Fostul preot Ciprian-Romeo Mega, caterisit oficial de Episcopia Oradiei

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a anunțat miercuri, 30 aprilie, caterisirea fostului preot Ciprian-Romeo Mega, în urma finalizării...

Fostul preot Ciprian-Romeo Mega, caterisit oficial de Episcopia Oradiei
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 14:21

Grevă de avertisment la Direcţia Silvică Sălaj

Sindicaliştii din cadrul Direcţiei Silvice Sălaj au organizat, miercuri, 30 aprilie, timp de două ore, o grevă de avertisment, în semn de...

Grevă de avertisment la Direcţia Silvică Sălaj
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 14:18

15 persoane evacuate din cauza unui incendiu la subsolul imobilului

Un incendiu cu mari degajări de fum a izbucnit, miercuri, 30 aprilie, la subsolul unui operator economic din Zalău, iar 15 persoane au fost...

15 persoane evacuate din cauza unui incendiu la subsolul imobilului
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 11:29

Litoralul se pregăteşte intens pentru minivacanță

Litoralul se pregăteşte intens pentru minivacanţa de 1 Mai. Sunt anunţate spectacole cu nume cunoscute din muzica românească, iar cele mai...

Litoralul se pregăteşte intens pentru minivacanță
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 11:27

Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Mai

Vremea va fi în general frumoasă în minivacanţa de 1 mai în România, temperaturile vor creşte şi vor fi cuprinse între 19 şi până la 28...

Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Mai